Verplegend personeel van het Jacobi Medical Center in de Bronx eist meer medische hulpmiddelen. Beeld AP
Verplegend personeel van het Jacobi Medical Center in de Bronx eist meer medische hulpmiddelen.Beeld AP

Corona in Amerika

Doodsbange artsen in VS checken hun testament

Amerikaanse medici vrezen voor hun leven, nu ze soms zonder de juiste bescherming coronapatiënten behandelen. Hun overheid reageert traag, de president ruziet en zaait onrust. ‘Het moreel is laag. We zien collega’s sterven. Kan dat mij gebeuren?’

Karlijn Van Houwelingen

Het regent oproepjes op sociale media van Amerikaanse dokters die smeken om medische voorraden en beschermingsmateriaal om veilig coronazieken te kunnen behandelen. Christina Manice, een kinderarts in het zwaar getroffen New York, plaatste op Twitter een foto van haar man, die op de eerste hulp besmette New Yorkers ontvangt. Bij gebrek aan een beschermend schort draagt hij een nachtjapon voor patiënten over zijn kleding. ‘Hij legt mensen aan de beademing zonder goede bescherming,’ schrijft ze. ‘Deze tekorten brengen artsen en patiënten in gevaar!’

De VS, het land met de grootste economie ter wereld, kampt met schaarste in ziekenhuizen. Een groep artsen begon een website in de hoop via donaties aan voldoende beschermingsmateriaal te komen. In het New Yorkse stadsdeel de Bronx organiseerden verpleegkundigen een persconferentie om meer mondkapjes te eisen. Nu worden ze in hun ziekenhuis hergebruikt. Sommige artsen en verpleegkundigen maken zich zo veel zorgen om hun veiligheid, dat ze voorzorgsmaatregelen treffen voor een eventueel overlijden. ‘Ik heb het gehoord van meerdere collega’s: ze controleren hun testament, vanwege alle onzekerheid,’ vertelt de New Yorkse arts Cethan Sathya aan de telefoon. Dokter Sathya is chirurg in het Cohen kinderziekenhuis even buiten de stad. Als de nood hoog blijft, zal hij de komende week ingezet worden op een corona-afdeling.

Zijn vrouw, ook arts, werkt nu al met besmette patiënten. ‘Ik word er zenuwachtig van, angstig,’ zegt hij. Als ze thuiskomt, trekt ze bij de deur al haar kleding uit, en stapt ze linea recta onder de douche, om zich daarna af te zonderen in de slaapkamer. ‘Ze ziet de baby niet op avonden na haar werk.’

De ziekenhuisgroep waar dokter Sathya en zijn vrouw werken, Northwell Health, is een grote instelling die zich relatief goed heeft kunnen voorbereiden. Maar vooral kleinere New Yorkse ziekenhuizen met minder middelen hebben te weinig voorraden, personeel en bedden. Uit Elmhurst komen verhalen over mensen die langer dan 24 uur op een bed moeten wachten.

Moreel

‘Het moreel is laag,’ merkt Chethan Shatya. ‘Er is veel wanhoop. Hoe zorgen we dat we niet ziek worden? We zien collega’s sterven. Kan dat mij gebeuren?’ Een verpleegkundige van het Mount Sinai-ziekenhuis in Manhattan overleed deze week, in één dag stierven drie politiemensen aan corona. Zorgmedewerkers liggen aan de beademing. ‘We leggen een eed af. Iedereen blijft nu doorduwen. Maar als dit zo doorgaat, zullen er mensen te bang zijn om te werken,’ vreest Shatya. ‘Ik hoop dat ik die beslissing zelf niet hoef te nemen.’

Veel artsen en experts leggen de schuld bij de trage reactie van de Amerikaanse overheid. Terwijl de president volhield dat alles zou meevallen, duurde het weken voordat een test was ontwikkeld. Experts waarschuwden al in januari, maar Trump voerde inreisverboden voor Chinezen en Europeanen in en ondernam in eigen land weinig actie. ‘Wat in Washington gebeurde was een fiasco van ongelofelijk omvang,’ zei Ron Klain, die de leiding had over de bestrijding van ebola in de VS.

In de VS zijn inmiddels meer dan 2.300 mensen overleden aan het coronavirus, onder wie een baby (in Chicago). Verreweg de meeste doden vielen in de staat New York (965) en de stad (678). De VS is wereldwijd koploper, met meer dan 125.000 besmettingsgevallen. De autoriteiten vrezen dat na New York nog elders uitbraken wachten. New Orleans is al getroffen, steden als Detroit en Chicago dreigen in eenzelfde situatie te belanden.

Verwarring

Trump zaait nog steeds verwarring. Hij waarschuwde dat hij overweegt een complete quarantaine in te stellen voor de staat New York en twee omliggende staten, wat zou betekenen dat de bewoners daarvan in de rest van het land niet welkom zijn. Enkele uren later meldde hij dat het toch niet nodig was.

Overigens drong ook in New York de ernst van de situatie lang niet door. Op 10 maart, toen de VS al duizend bevestigde gevallen had geteld, zei burgemeester Bill de Blasio nog in de tv-show ‘Morning Joe’: ‘Voor de meerderheid van de New Yorkers gaat het leven normaal door. Dat willen we stimuleren.’ De stad registreerde afgelopen week op drie dagen méér belletjes naar het alarmnummer dan op 11 september 2001, toen de Twin Towers getroffen werden door een terreuraanslag.

(AD)

Hoe ervaart u deze dagen? Welke bedenkingen heeft u bij wat er (niet) gebeurt? Hoe ziet u het evolueren? Laat het ons weten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234