Doof en blij: 'Muziek is geen voorwaarde voor geluk'

Met ‘Doof kind’ maakte Alex de Ronde, directeur van het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis, een gevoelige en grappige documentaire over zijn doofgeboren zoon Tobias. Over een jongen met een handicap dus, en toch: hier wordt niet naar uw medelijden gehengeld. ‘Doof kind’ is een warm pleidooi voor een onvoorwaardelijke aanvaarding van een leven zonder geluid.

HUMO Wat had u precies voor ogen: een intiem document of een aanklacht tegen de betutteling van de dove medemens?

Alex de Ronde «Op tv word je bestookt met reportages over zielige dove kinderen die we moeten beklagen en die behandeld, misschien zelfs genezen moeten worden door geleerde dokters. Daar heb ik iets tegenover willen stellen. Tobias is een leuke, dove jongeman van 28 die het erg naar zijn zin heeft en zo slim is geweest om van zijn handicap z’n beroep te maken – hij is docent Nederlandse gebarentaal. Door zijn verhaal te vertellen heb ik een veel krachtiger vehikel voor wat toch een politieke boodschap is.»

HUMO Er zit ook een familiefilmpje in waarin de kleine Tobias leert praten met een hoorapparaat. U zag het dus ook ooit als een handicap die gerepareerd moest worden?

De Ronde «Het blijft natuurlijk een handicap. Maar je kunt er ook voor kiezen dove mensen te zien als een culturele minderheid met eigen gewoontes en ervaringen. Ik heb doofheid weleens een taalkwestie genoemd: het is een handicap die je kunt opheffen als iedereen gebarentaal zou beheersen. Alleen kent bijna niemand die, zodat je toch een aantal vaardigheden onder de knie moet krijgen om te kunnen functioneren in de samenleving. Het is wel net zo handig dat je een cappuccino kunt bestellen, hè?»

HUMO ‘Ik heb de horende wereld niet nodig,’ zegt Tobias.

De Ronde «Krasse uitspraak, niet? Of ook: ‘Ik wil best een kind. Doof of horend, maakt niet uit. Maar ik heb een lichte voorkeur voor doof.’ Ik hoop dat de kijker het begrijpt. Tobias heeft genoeg aan de dovengemeenschap. In zijn geval is die ook zeer internationaal. Hij houdt best een grote wereld over.»

HUMO Van muziek blijft hij verstoken. Dat krijg je niet opgelost met gebarentaal.

De Ronde «Bach en The Beatles zullen hem worst wezen: hij kent hun muziek niet en het interesseert hem ook niet. Jammer, maar er zijn genoeg andere kunstvormen: film, dans, beeldende kunst, boeken. Muziek is geen absolute voorwaarde voor geluk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234