null Beeld

Dopingjager David Walsh in de aanval tegen Team Sky: 'Dit is erger dan wat Lance Armstrong deed'

Team Sky heeft medicatie op doktersvoorschrift gebruikt om zijn renners te doperen. Dat is de conclusie van een Britse parlementaire onderzoekscommissie. De Tour-zeges van Bradley Wiggins en Chris Froome zijn dus gestolen. Het nieuwe schandaal zorgt voor een vieze smaak in de mond van David Walsh, de bekroonde Ierse sportjournalist die Lance Armstrong ten val heeft gebracht. Walsh reisde in 2013 wekenlang mee met Team Sky en liet achteraf weten dat ze clean waren. ‘Maar ze hebben me gebruikt.’

rl

'Froome zou het fatsoen moeten hebben om zich uit de koers terug te trekken' David Walsh

Twee jaar geleden onthulde het Russische hackerscollectief Fancy Bears dat Bradley Wiggins en Chris Froome geregeld medicatie namen die op de lijst van verboden producten staat. Daarvoor konden ze telkens opnieuw doktersattesten voorleggen. Na een diepgaand onderzoek heeft het Britse parlement nu vastgesteld dat het om misbruik ging en dat Team Sky systematisch de grijze zone van de antidopingregels opzocht. In het rapport van de parlementaire commissie zeggen bronnen dat een kleine groep Sky-renners afzonderlijk trainde en buiten competitie corticosteroïden nam om af te slanken. De renners slikten ook de omstreden pijnstiller Tramadol. Bij Wiggins werd in de spieren de corticosteroïde Triamcinolon ingespoten. Dat gebeurde voor de Tour van 2012, die hij won, maar ook voor de Tour van 2011 en de Giro van 2013. Lance Armstrong werd in de Tour van 1999 op hetzelfde middel betrapt, maar Wiggins had er een doktersbriefje voor.

HUMO ‘Wat Bradley deed, was niet verboden, maar wel onethisch,’ zegt Shane Sutton, ex-coach van Team Sky.

null Beeld

David WALSH «Daar ben ik het niet mee eens. Dit is doping. Team Sky misbruikte doktersattesten om zijn renners prestatiebevorderende middelen toe te dienen. Als je zo’n attest onder valse voorwendsels gebruikt en de persoon dus niet zo ziek is, is dat bedrog. Daarom mag de UCI Wiggins zijn Tourzege afnemen. Hij kreeg in vier jaar tijd négen behandelingen met Triamcinolon. Dat product helpt om gewicht kwijt te raken zonder spiermassa te verliezen. In het moderne wielrennen draait alles rond hoeveel watt je bergop kunt trappen met zo weinig mogelijk gewicht. Daarom zijn de ronderenners zo mager. Een middel dat je doet afslanken zonder kracht te verliezen, komt dan als geroepen.

»Wiggins zegt dat hij Triamcinolon nodig had om zijn pollenallergie en zijn inspanningsastma te behandelen. Die was het hevigst in juni en juli. Maar voor de Giro van 2013 kreeg hij het al in april. En in september van dat jaar wilde ploegarts Richard Freeman het hem opnieuw voorschrijven. De andere dokters bij Team Sky hebben daar een stokje voor gestoken. Ik heb met hen gesproken: zij vonden het niet koosjer dat Wiggins voortdurend attesten kreeg. Daarom veranderden ze het paswoord op de UCI-website waarop de teamdokters voorschriften konden aanvragen voor hun renners. En bij ploegbaas Dave Brailsford bekwamen ze dat een renner voortaan het akkoord van twee teamdokters nodig had voor een attest. Daardoor kon Freeman niet langer zijn gang gaan en moest Wiggins in september zonder Triamcinolon aan de bak. Het belette hem niet om de Ronde van Groot-Brittannië te winnen. Zo ziek was hij dus niet.

»Bij zijn vorige team, Garmin-Slipstream, gebruikte hij een puffer en werd hij vierde in de Ronde van Frankrijk. Geen probleem, een puffer mag je gebruiken zonder voorschrift. Maar bij Team Sky had hij plots veel zwaardere medicatie nodig. Bovendien kreeg hij die geïnjecteerd, wat botst met de no needle-filosofie waar Team Sky altijd mee heeft uitgepakt.»

HUMO Wiggins blijft volhouden dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Tijdens de Tour van 2012 schreef hij in een brief: ‘Als ik doping zou gebruiken, verlies ik mogelijk alles. Mijn reputatie, mijn huwelijk, mijn huis. Mijn Olympische medailles en mijn wereldtitels. Ik ben eerlijk als water en brood.’ Is hij een even pathologische leugenaar als Lance Armstrong?

WALSH «In zijn hoofd waren dat wellicht geen leugens. Hij heeft zichzelf ervan overtuigd dat hij zich niet dopeerde, omdat hij een voorschrift had om die middelen te gebruiken. Maar ik vind die zaak nog erger dan wat US Postal heeft gedaan. Team Sky wéét hoe erg Armstrong de sport heeft beschadigd. Als je met die voorkennis tóch over de schreef gaat, nadat je jaren de zuivere maagd hebt gespeeld, dan ben je erger dan Armstrong.»

HUMO In 2013 reisde u dertien weken mee met Team Sky. U schreef er het boek ‘Inside Team Sky’ over, waarin u de lof zong over hun vooruitstrevende aanpak. Voelt u zich voor schut gezet?

WALSH «Uiteraard. Brailsford heeft me gebruikt om het cleane imago van het team in de verf te zetten. Als hij me had verteld wat ze met Wiggins in 2012 hadden uitgestoken, had ik wel twee keer nagedacht. Ik heb dertien weken met hen doorgebracht en niets verdachts opgemerkt. Zo vreemd is dat niet: de meeste dokters bij Team Sky wisten óók van niets. Chris Froome wist in 2012 evenmin dat zijn ploegmaat met een geneesmiddel op doktersvoorschrift koerste. Er was slechts een select clubje op de hoogte: Richard Freeman, Shane Sutton, Bradley Wiggins en Dave Brailsford.»

HUMO Vindt u dat Brailsford ontslag moet nemen?

WALSH «Dat zeg ik al twee jaar. Brailsford riep altijd dat Team Sky witter dan wit waste, maar hij blonk uit in fifty shades of grey. Brailsford heeft de ploeg opgericht om de Britse talenten uit de klauwen van de gedopeerde Europese ploegen te houden. Hij was de man van de marginal gains-theorie: door alle kleine details te perfectioneren, zou zijn team een voorsprong nemen op de rest. Ik heb met eigen ogen gezien hoe goed ze waren in de begeleiding op het vlak van voeding en training. Maar eigenlijk was het hele opzet een leugen. Team Sky riep dat het geen mensen in het team wilde die zich hadden ingelaten met doping. Toch haalden ze stafleden en renners in huis van wie bekend was dat ze uit verbrande teams kwamen en mogelijk zelf doping hadden gebruikt. Ze deden hen verklaren dat ze niets met doping te maken hadden, ook al wisten ze dat het niet waar was. In 2010, hun eerste jaar, vielen de uitslagen zwaar tegen. Daarop haalden ze de Belgische wielerdokter Geert Leinders bij het team. Die had bij Rabobank meegewerkt aan het georganiseerde dopinggebruik. Hij had onder meer de geschorste Tourwinnaar Michael Rasmussen een voorschrift voor cortisone bezorgd. Brailsford deed alsof hij daar niets van wist. Als je al begint met jezelf te bedriegen, hoe geloofwaardig ben je dan nog?»

HUMO U hebt altijd gezegd dat u Chris Froome wél gelooft. In 2017 is hij in de Vuelta betrapt met een dosis salbutamol in zijn bloed die twee keer hoger lag dan toegelaten. Hij gebruikt een puffer, maar volgens experts kan je zulke hoge waarden onmogelijk halen door te puffen.

WALSH «Zijn zaak lijkt sterk op die van Wiggins: een voorschrift dat dient als excuus om prestatiebevorderende middelen te gebruiken.

»Hij is in die Vuelta twee keer tegen de lamp gelopen. Froome heeft me gezegd dat er geen reden is om aan hem te twijfelen. Op het podium van de Tour deed hij die belofte ook aan de wereld: ‘Deze Tourzege zal nooit uit de boeken geschrapt moeten worden.’ Maar nu heeft hij een groot probleem. In een moeilijk gesprek vlak na de Vuelta heb ik hem gezegd dat ik hem al veel minder geloof dan vroeger.»

HUMO Terwijl Team Sky zijn onschuld probeert te bewijzen, blijft Froome intussen koersen.

WALSH «De UCI kan hem dat wettelijk niet verbieden, maar hij zou het fatsoen moeten hebben om zich terug te trekken. Nu blijven de dopingverhalen ook de andere renners van het team achtervolgen. Dat is heel zuur voor de jongens die wél zuiver rijden.

»Maar dit verhaal gaat ver-der dan Team Sky. Pat Mc-Quaid, UCI-voorzitter van 2005 tot 2013, zegt dat het peloton in die jaren op grote schaal corticosteroïden gebruikte. UCI-dokter Mario Zorzoli klaagde in 2011 al tegen hem dat veel renners een attest vroegen om corticosteroïden te mogen gebruiken in de periode van de voorjaarsklassiekers. Hij wist dat die voorschriften niet dienden voor medische kwalen, maar om hun prestaties te verbeteren. Ook Philippe Gilbert heeft daar in 2011 gebruik van gemaakt. Hij blies dat jaar alle concurrentie weg.»

HUMO Tim Wellens, kopman bij Lotto-Soudal, vindt dat koersen met een doktersattest verboden moet worden. Ook Giro-winnaar Tom Dumoulin vindt het bedrog.

WALSH «Ze hebben gelijk. Het systeem heeft gefaald. Die hele grijze zone moet op de schop. Eén op de honderd renners heeft écht een voorschrift nodig om te kunnen koersen. Alex Dowsett van Katusha-Alpecin, bijvoorbeeld, heeft een genetisch bloedprobleem. Zonder medicatie kan die jongen doodbloeden na een kleine valpartij. Maar hij zou met die strengere wet geen prof meer kunnen zijn.»

HUMO Op 29 maart komt u naar België voor een lezing over doping aan de Gentse universiteit. Een dag later geeft Lance Armstrong een lezing voor de Tour of Flanders Business Academy, op vraag van Wouter Vandenhaute.

WALSH «De commotie daarover is terecht. Ik vind zijn lezing niet het beste signaal voor de wielersport. Akkoord, Lance is al genoeg gestraft. Hij is levenslang uit de sport verbannen, terwijl veel van zijn concurrenten nog altijd actief zijn. Maar misschien had Wouter Vandenhaute als tegengewicht ook Christophe Bassons moeten uitnodigen, de Franse renner die weigerde om doping te nemen en daardoor tot een paria in het peloton werd uitgeroepen. Armstrong heeft daarin het voortouw genomen. De carrière van Bassons werd gekraakt door de dopingcultuur, maar toch bleef hij rechtlijnig. Hij is een veel beter voorbeeld dan Lance.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234