Dossier Drugs op School (1)
Volgens een VN-rapport gebruikt één op de drie Belgische veertien- tot zestienjarigen soms cannabis. Volgens de Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen bedraagt dat cijfer zelfs 44,4 procent als je alleen kijkt naar de uitgaande jeugd. Drugs zijn, kortom, overal - en dus ook in de Vlaamse middelbare scholen. En scholen die beweren drugsvrij te zijn, hebben nog het grootste probleem. Humo dook onder in de wereld van de bollen, de joints en de oogdruppels: 'Die gasten denken: drugs, so what?'
Een fragment uit deel één van het dossier 'Drugs op school':
Dirk Buelens, de coördinator van Spoor 5 - het Centrum voor Deeltijds Onderwijs dat zich op een steenworp van station Mechelen Nekkerspoel bevindt - heeft een paar jaar geleden voor zijn school een beleidsplan inzake drugs en alcohol uitgewerkt, samen met het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Maar zo'n plan opstellen is één ding; het uitgevoerd krijgen is een ander paar mouwen.
Dirk Buelens «Wij krijgen hier heel wat jongeren die op andere scholen zijn buitengevlogen vanwege drugsproblemen. Moet je er dan van uitgaan dat ze meteen in de pas lopen: op tijd op school zijn, meewerken in de klas, afblijven van de drugs? Natuurlijk niet: anders kun je een hoop jongeren al na hun eerste dag de deur wijzen. Wij vinden het onze plicht iedereen een kans te geven.
»Als leerlingen drugs gebruiken, blijkt meestal dat wij een probleem hebben. Zij denken: drugs, so what? Wij moeten hen duidelijk maken dat drugs niet goed zijn. En zeker niet op school, op het werk, in het bijzijn van minderjarigen, of als de veiligheid in het gedrang komt.»
Hij heeft de cijfers paraat: een kwart van de leerlingen van Spoor 5 is eerder in een andere school uitgesloten, de helft van hen vanwege drugsgerelateerde problemen: fysiek en verbaal geweld, diefstal, noem maar op.
Dirk Buelens «Dat zijn alles bij elkaar zo'n twintig leerlingen. Dat is niet onoverkomelijk, zolang je ze maar goed over de school verdeelt: de samenstelling van de klasgroepen is héél belangrijk.
»Ik wil niet dat we doorschieten in de zucht naar controle. A la limite kunnen we zelf een drugshond opleiden, maar waar blijft dan het gevoel van geborgenheid voor onze leerlingen? We staan net zo sterk omdát we een goede band met hen hebben.»
Hij verheft zijn stem. Hier gaan honderdvijftig leerlingen naar school, zegt hij, en allemaal kent hij ze persoonlijk. Hun achtergrond, hun voorgeschiedenis. En hij wil ook dat zijn leerkrachten zich in hen verdiepen. Er is bijvoorbeeld geen aparte lerarenkamer: de leraars zitten gewoon in de refter, tussen de leerlingen.
Dirk Buelens «Ik vertel de leerkrachten ook niet alles wat ik over een leerling weet. Ik geef ze hooguit een beetje informatie: van welke school is hij of zij afkomstig, hoe zit het thuis, wat zijn z'n goede punten? Dat is het uitgangspunt: waar is hij of zij goed in?»
Het volledige artikel 'Dossier Drugs op School (1): Spoor 5, Centrum voor Deeltijds Onderwijs' leest u vanaf dinsdag 21 april in Humo 3581.
undefined
Klik hier voor Humo's Dopey Podselectie
Humo's Dopey Pod
Omdat wij werkelijk elke aanleiding durven aangrijpen om wat leuke deuntjes bij elkaar te sprokkelen, zie hier Humo's Dopey Pod: vijftien steengoede nummers die bol staan van de morfine, heroine en cocaine.
undefined
1. Jefferson Airplane: 'White Rabbit'
2. Grandmaster Flash: 'White Lines'
3. The Jesus and Mary Chain: 'Some Candy Talking'
4. The Rolling Stones: 'Sister Morphine'
5. Curtis Mayfield: 'Pusherman'
6. The Jimi Hendrix Experience: 'Purple Haze'
7. Ramones: 'Now I Wanna Sniff Some Glue'
8. Neil Young: 'The Needle and he Damage Done'
9. Mark Lanegan: 'Methamphetamine Blues'
10. Nirvana: 'Lithium'
11. Johnny Cash: 'Hurt'
12. The Velvet Underground: 'Heroin'
13. Soulwax: 'E-Talking'
14. John Lennon & Plastic Ono Band: 'Cold Turkey'
15. J.J. Cale: 'Cocain'