null Beeld

Dossier fijn stof (1): 13 maanden minder lang leven, 2 doden per dag

Fijn stof is van alle tijden, maar nu, in deze tijden van algehele verdieseling, is het meer dan ooit een killer: wetenschappers hebben berekend dat ieder jaar 630 Vlamingen het leven laten ten gevolge van de kleinste stofdeeltjes in de lucht. En de levensverwachting van de gemiddelde Belg daalt met dertien maanden - het hoogste cijfer in Europa. Humo geeft u twee weken lang stof tot nadenken.

Redactie


Vorige week, niet eens halverwege het jaar, was het al prijs: in Haren, onder de rook van Brussel en Vilvoorde, werd de alarmdrempel voor fijn stof overschreden. Het is maar een kwestie van weken of hetzelfde gebeurt in de meetpunten van Roeselare en Marchienne-au-Pont, nabij Charleroi. En daarna volgen ongetwijfeld nog tientallen andere gemeenten en steden - twee derde van de meetpunten in dit land zit boven de limiet. In de strijd tegen fijn stof is België de slechtste leerling van de klas.

Ons land heeft een reputatie inzake luchtverontreiniging te verdedigen. In België werd, nu bijna tachtig jaar geleden, voor het eerst bewezen dat mensen kunnen doodgaan aan ongezonde lucht. Het was de winter van 1930 en de Maasvallei tussen Luik en Hoei, één van de meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld, zat dagenlang gevangen in een grote gifwolk: er vielen drieënzestig doden. Ben Nemery, professor toxicologie aan de K.U.Leuven, en zijn medewerker, epidemioloog Tim Nawrot, hebben het onderzoeksrapport dat indertijd over de giframp is verschenen grondig uitgeplozen.

undefined

Lees het volledige artikel in Humo 3533

Forumvraag: Maakt u zich zorgen over fijn stof?

Wetenschappers aan de K.U. Leuven hebben berekend dat ieder jaar 630 Vlamingen het leven laten ten gevolge van de kleinste stofdeeltjes in de lucht. Veel maatschappelijke impact heeft het probleem vooralsnog niet, al is er steeds meer kritiek te horen op het hoge aantal dieselwagens in België. Ook op ons forum. Meng u in het debat!

undefined

Hoe zit het met de lucht in uw buurt? Enkele links

Een luchtje scheppen? Eén adres voor al uw vragen over de luchtkwaliteit in België: irceline.be, de site van IRCEL-CELINE (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu). Tot voor kort liet de cel voornamelijk van zich horen op hittedagen, wanneer het ozonalarm werd afgekondigd. Ook op de website van de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) vind je meer informatie. Niet alleen over de luchtkwaliteit maar ook over andere milieuthema's.

De irceline-site is niet de meest groovy pagina op het internet - wat had u verwacht van een intergewestelijk instituut? - maar u kunt er wel in één oogopslag de luchtkwaliteit in Vlaanderen, Brussel en Wallonië overschouwen aan de hand van de luchtluchtkwaliteitsindex, een cijfer tussen 1 (uitstekend) en 10 (zeer slecht). De luchtkwaliteitsindex houdt rekening met de vervuiling van de omgevingslucht met SO2 (zwaveldioxide), NO2 (stikstofdioxide), O3 (ozon) en de PM10 (fijn stof).

Hoeveel fijn stof hangt er op dit moment in uw buurt rond? Irceline toont u de actuele PM-concentraties in een 50-tal meetstations verspreid over het land en ook de gemiddelde vervuiling over een langere periode.

Wie graag dieper op de materie ingaat, kan er ook rapporten nalezen, zoals een evaluatie van de recente smogepisode (fijn stof) van 18 tem 20 februari, of de ozonschommelingen tijdens de voorbije zomer.

undefined

Radiofragment: Dedecker rijdt los door smoglimiet

Een luisteraar van Studio Brussel heeft vorig jaar tijdens het smogalarm op de E40 tussen Drongen en St-Denijs-Westrem een auto met nummerplaat P71 zien rijden die, volgens de luisteraar, minstens 115 km/uur reed. Achter het stuur zat niemand minder Jean-Marie Dedecker. Tomas De Soete confronteert hem met z'n gedrag.

undefined

undefined

Get the Flash Player to see this player.


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234