null Beeld

Dossier fijn stof (2): de Oosterweelverbinding in Deurne-Noord

Dicht bij een drukke verkeersas wonen kan uw gezondheid schaden. In Nederland hebben ze becijferd dat de kans op vroegtijdige sterfte met twintig procent toeneemt. Maar in Antwerpen hebben ze daar wat op gevonden. Daar bouwen ze binnenkort, dwars door de stad, een kilometerslang viaduct waarover dag en nacht vrachtwagens zullen razen. De uitstoot van vervuilde luchtdeeltjes zal als manna nederdalen over de hoofden van de bewoners van Deurne en omstreken.

Redactie

undefined

Terug naar het kabinet van cardioloog Marc Goethals in het Onze Lieve Vrouw-ziekenhuis in Aalst. Goethals is een uitgesproken man, die de gave van de verontwaardiging bezit. Het probleem met fijn stof wordt in dit land onder de mat geveegd, volgens hem, en hij maakt zijn punt in niet mis te verstane bewoordingen.

En nu wil het toeval dat hij net is teruggekeerd van een wetenschappelijk congres in Boston - een knooppunt van snelwegen, net als Antwerpen. 'In de jaren zeventig heeft men in Boston de ene snelweg na de andere gebouwd, zelfs boven en onder elkaar. De bevolking is daar mettertijd tegen in het geweer gekomen, want het lawaai was niet te harden. Onze stadsgids vertelde dat nu al vijfentwintig jaar lang de ene brug na de andere wordt afgebroken: in de plaats komen tunnels. En er is niet alleen het probleem van de geluidsoverlast, er is ook het fijn stof dat hartinfarcten, beroerten en kankers veroorzaakt.'

(ja)

U kunt het volledige artikel vanaf dinsdag 27 mei lezen in Humo 3534

undefined

Hoe zit het met de lucht in uw buurt? Enkele links

Een luchtje scheppen? Eén adres voor al uw vragen over de luchtkwaliteit in België: irceline.be, de site van IRCEL-CELINE (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu). Tot voor kort liet de cel voornamelijk van zich horen op hittedagen, wanneer het ozonalarm werd afgekondigd. Ook op de website van de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) vind je meer informatie. Niet alleen over de luchtkwaliteit maar ook over andere milieuthema's.

De irceline-site is niet de meest groovy pagina op het internet - wat had u verwacht van een intergewestelijk instituut? - maar u kunt er wel in één oogopslag de luchtkwaliteit in Vlaanderen, Brussel en Wallonië overschouwen aan de hand van de luchtluchtkwaliteitsindex, een cijfer tussen 1 (uitstekend) en 10 (zeer slecht). De luchtkwaliteitsindex houdt rekening met de vervuiling van de omgevingslucht met SO2 (zwaveldioxide), NO2 (stikstofdioxide), O3 (ozon) en de PM10 (fijn stof).

Hoeveel fijn stof hangt er op dit moment in uw buurt rond? Irceline toont u de actuele PM-concentraties in een 50-tal meetstations verspreid over het land en ook de gemiddelde vervuiling over een langere periode.

Wie graag dieper op de materie ingaat, kan er ook rapporten nalezen, zoals een evaluatie van de recente smogepisode (fijn stof) van 18 tem 20 februari, of de ozonschommelingen tijdens de voorbije zomer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234