null Beeld

Dossier gsm-straling (1)

'Voor de meesten onder ons is het moeilijk te vatten dat iets wat we niet kunnen zien, horen, ruiken of voelen, zo diep kan ingrijpen in ons lichaam en ons lichamelijk en psychisch welzijn zo kan aantasten. Maar we zullen onder ogen moeten zien dat elektromagnetische straling gevaarlijk is, net zoals we al lang weten dat we maar beter ver uit de buurt van nucleaire straling blijven.' Gsm-straling: bij de volgende toon is het vijf voor twaalf.

"De voorbije jaren hebben steeds meer wetenschappers aanwijzingen gevonden dat er inderdaad zoiets bestaat als het 'microgolvensyndroom'. De eerste en meest voorkomende klachten zijn slaapproblemen of hoofdpijn, gedragstoornissen, vermoeidheid of algehele malaise, duizeligheid, prikkelbaarheid, problemen om zich te concentreren en zich uit te drukken. Daar kunnen oorsuizingen, huidirritatie, ontstekingen, black-outs, hartritmestoornissen, druk op de borst, krampen, hoge bloeddruk en verminderd libido bijkomen. De straling kan leiden tot hart- en vaatziekten en het DNA beschadigen, en is een risicofactor voor kanker. Studies wijzen ook op aantasting van het sperma bij mannen die hun gsm in hun broekzak stoppen of hun draadloze laptop op schoot nemen."

"Niet iedereen is even gevoelig voor microgolfstraling. Een sterk en gezond iemand die maar heel even wordt blootgesteld, zal mogelijk weinig of geen hinder ondervinden. Maar kinderen, tieners en zwakkeren kunnen zelfs bij een korte bestraling al last krijgen."

"Het probleem zit 'm niet alleen in de stralingsdosis, maar ook en vooral in de aard van de straling. We hebben hier te maken met - even diep ademhalen - ultrahoogfrequente microgolfstraling die gepulst is met laagfrequente elektromagnetische straling (gemoduleerde energie). In mensentaal: razendsnel op elkaar volgende elektromagnetische pulsen, die het lichaam bestoken als kogels uit een mitrailleur. Het is hitechwerk van knappe ingenieurs, en het slaat aan: er zijn wereldwijd vijf miljard gsm-gebruikers, miljoenen antennemasten op scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en kerktorens (yep, u steunt er de kerk nog mee ook), op de daken van de buren, weggestopt in nepschouwen. Om nog te zwigen van de steeds talrijker wordende WiFi-hotspots waarmee we overal mobiel en draadloos op het internet kunnen."

"Op 28 mei 2008 kreeg premier Leterme bezoek van twee professoren van de K.U.Leuven, fysicus Victor V. Moshchalkov en kinderoncoloog Stefaan van Gool, en IT-ingenieur Stefaan De Cock. Zij overhandigden de kersverse eerste minister een alarmerend document, het BioInitiative Report. Daarin hadden veertien internationale topwetenschappers uit vijf landen alle studies gebundeld (meer dan 1.500!) die wijzen op de gezondheidsrisico's van straling door digitale draadloze telecommunicatieapparatuur. Het gebeurt niet alle dagen dat twee professoren van de K.U.Leuven naar de Wetstraat 16 gaan om het hoofd van de regering persoonlijk attent te maken op een gevaar voor de volksgezondheid. Je zou dan ook verwachten dat zoiets resultaat oplevert. Niet zo in dit geval."

"Ook de mogelijke hersenschade ten gevolge van straling is al druk onderzocht. Bij de belangrijkste studies op wereldvlak behoren die van professor Leif Salford, neurochirurg aan de universiteit van Lund in Zweden. Hij en zijn team hebben bij proefratjes geconstateerd dat gsm-straling openingen veroorzaakt in de zogenaamde bloed-hersenbarrière, soms al na twee uur. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen tegen de toxische stoffen die in het lichaam circuleren. Als er openingen in de barrière komen, kunnen die toxische stoffen toch de hersenen bereiken en daar schade aanrichten."

undefined

Het volledige artikel leest u in Humo 3668 van 21-12-2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234