null Beeld

Dossier keuzestress

U kunt weer niet kiezen aan welk prachtartikel u éérst zult beginnen? Dossier Keuzestress is echt iets voor u.

Redactie


Het kan je overvallen voor een overvolle koeltoog met fijne en rozige vleeswaren in de supermarkt ('wat o wát eten we vanavond? En morgen?'). Het kan je overkomen op een buitenlandse citytrip: je zoekt een gezellig, authentiek, niet al te prijzig en vooral door locals bezocht restaurant, en na een uur verwoed stappen schuif je met een zuur gezicht en pijnlijke voeten aan tafel in een ellendig en ongezellig eethuis waar een local nooit een voet zou binnenzetten ('waarom heb ik die eerste bistro niet gekozen die we al na vijf minuten gezien hadden?'). Wat je in beide gevallen kwelt, is keuzestress. En het beperkt zich niet tot supermarkt en horeca, het kan grijnzend uitdijen naar álle keuzes: een studierichting, een baan, een partner.
'Kwikzilver' komt in gedachten als ik met Rachel Agnew (32) praat. De zus van comedian Alex Agnew won onlangs de Publieksprijs van het tv-programma 'De Canvascollectie' met een schilderij waarop een consumente zo niet gek dan toch hysterisch wordt in een supermarktdecor. Rachel Agnew háát supermarkten, en ze vertelt hoe dat zo gekomen is.
Rachel Agnew «Ik was zeventien en woonde nog niet zolang alleen. Ik had weinig geslapen en ook weinig gegeten, ik voelde me draaierig en wilde gauw wat eten kopen om de appelflauwte voor te zijn. Maar met een stekende honger en slaaptekort is het alsof je alles veel scherper ervaart. Ik kwam in die supermarkt - het was de GB onder de Groenplaats in Antwerpen - en ik liep daar rond in die gruwelijke environment van muzak en tl-licht, en ik werd alsmaar koortsachtiger, wat moet ik hier kiezen? Sla voor wat gezonde rauwkost, of hamburger omdat dat rap klaar is? Of nee, pasta dan maar. Met pesto of basilicum? Met ricotta of met zongedroogde tomaten? Shit, tien soorten pasta! Wacht, ik zal shampoo kopen, dan moet ik efkes niet nadenken over dat eten. Bleek dat ze zeker tien verschillende shampoos voor mijn soort haar hadden. Toen raakte ik in paniek, zo van ááááárgh! Maak het mij niet moeilijk, steek dat toch allemaal in één pot!
»Ineens kreeg ik het benauwd, met hartkloppingen en gefluit in mijn oren, ik begon hevig naar adem te happen en ik had echt het gevoel dat ik ging flippen. Fuck, ik moest naar buiten, maar aan de kassa ben ik flauwgevallen. Gevolg: een gat in mijn kin en een stuk tand weg, en dan zijn ze me met de brancard komen halen en dan hebben ze me nog eens laten vallen ook, want ze hadden me niet goed in de riemen gebonden. 't Was een aanval van hyperventilatie, maar dat ben ik pas later te weten gekomen. Van dan af ben ik supermarkten gaan haten, en die GB van de Groenplaats, dat is voor mij de GB from hell.
»Vóór die aanval voelde ik me al heel ongemakkelijk in supermarkten. Die overload aan producten die je van op alle rekken toegrijnzen, al dat kiezen, ik had daar een hekel aan! Mijn broer Alex heeft net hetzelfde. Gaan we toch eens samen naar een GB of Delhaize, dan zullen we ons allebei onnozel en debiel gedragen, gewoon om het te kunnen uithouden.

Lees het volledige artikel vanaf dinsdag 12 augustus in Humo 3545.

Keuzestress zoals de makers van 'Trainspotting' het zagen: 'I chose not to choose life'.

U hebt niet te kiezen: 7 tips om stressvrij door het leven te gaan
In het Duits hebben ze een mooie omschrijving voor keuzestress: 'Qual der Wahl'. Geen wonder dat 'keuze' en 'kwelling' in de taal van Goethe rijmen: wie met een moeilijke keuze worstelt, is de wanhoop nabij. Het almaar toenemende aanbod maakt het er niet makkelijker op, maar het ligt ook gewoon aan u: u bent een Humolezer, dus een maximizer. Alleen het allerbeste is goed genoeg voor u, en terecht. Maar net daarom bent u lang niet altijd tevreden. Snel kiezen en niet achterom kijken is de boodschap. Enkele tips bij het maken van keuzes:

De beste keuze bestaat niet
Van veel zaken is het onduidelijk wat de beste keuze is. Waarom zou u er zich dan het hoofd over breken?
Denk niet te lang na
Grijp uw kans wanneer zich iets goeds aandient. Blijf niet zoeken naar het allerbeste. Trouwens: wie zegt dat u het waard bent?
Beperk uw keuze
Wanneer u goeie ervaringen hebt met een bepaalde winkel, ga er dan meteen naartoe. Bespaar u de moeite verder rond te kijken.
Voer eigen regels in
'Op zaterdag ga ik altijd fietsen, dat heb ik nodig.' U neemt één keer een besluit, dat u daarna alleen maar hoeft te volgen. Leer onbewust leven.
Stel een deadline
Folders en websites doorbladeren is leuk voor een tijdje, maar als u te lang blijft wikken en wegen bent u achteraf hoedanook ontevreden over de gemaakte keuze.
Geniet van uw keuze
Na een keuze kan de twijfel toeslaan en treedt het psychologisch 'goedpraten van de keuze' op. Niet per definitie een slechte zaak: het kan uw tevredenheid verhogen. Gesteld dat u zichzelf kan geruststellen.
Wees niet te hard voor uzelf
Zat u er toch flink naast? Wees geen slachtoffer en beul tegelijk. Met de kennis die u toen had, was het wel een goede beslissing. En: u bent ook maar een mens.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234