null Beeld

Dossier Klimaat (4): zijn Bekende Vlamingen slecht voor het milieu?

'Bruno Tobback milieubewuster dan ik? Dat kan niet. Dan heeft hij gelogen!' Mieke Vogels vergelijkt haar ecologische voetafdruk met die van Bruno Tobback.

Redactie

'Al Gore is een hypocriet!' schreeuwde een conservatieve denktank in de VS toen de milieuactivist een Oscar kreeg voor zijn documentaire 'An Inconvenient Truth'. Het tot dan toe onbekende Tennessee Center for Policy Research had de hand kunnen leggen op de stroom- en gasfacturen van het gezin Gore en had vastgesteld dat hun luxueuze landgoed een echte energieverslinder is: met het verwarmde zwembad, het elektrische hek en de gigantische, permanent verlichte oprit zou het huis meer energie verbruiken in een maand dan het doorsnee Amerikaanse gezin in een heel jaar.

undefined

Het Tennessee Center ontkent het bestaan van het broeikaseffect, maar ons leek het toch geen slecht idee om eens na te gaan hoe vervuilend de (Bekende) Vlaming is. Hoe kwistig wordt er gemorst met de verwarming ten huize van Bruno Tobback? Rijdt Mieke Vogels nog altijd met haar oude Volvo? En leeft weervrouw Jill Peeters, die net een boek uit heeft met milieutips, haar eigen aanbevelingen na? Humo liet ze de WWF-test naar hun 'ecologische voetafdruk' doen - en kwamen tot onthutsende resultaten.

Voor u het vraagt: de ecologische voetafdruk is een simpel cijfertje dat je vertelt hoeveel hectare van het aardoppervlak er nodig is om alle grondstoffen te leveren die je in een jaar tijd verbruikt, en om alle afval dat daarbij vrijkomt te verwerken. Iedereen kan zijn eigen ecologische voetafdruk berekenen door een simpel vragenlijstje in te vullen op de site van het WWF (zie onderaan dit stuk). De test peilt naar je elektriciteitsverbruik, je eetgewoontes, of je veel met de auto rijdt en meer van dat. De Belg is blijkbaar een veelvraat: onze gemiddelde ecologische voetafdruk bedraagt 5,6 ha, veel hoger dan een Nederlander (4,4 ha) en Duitsland (4,5 ha). In de wereldranglijst staan de sjeiks van de Verenigde Arabische Emiraten op één met 11,9 ha, onmiddellijk gevolgd door de VS met 9,6 ha. Afrika draagt de rode lantaarn met 1,2 ha per inwoner. En hoe zit het met...

undefined

Bruno Tobback

null Beeld

Federaal minister van Leefmilieu

Score: 4,3 ha

HUMO Proficiat, u scoort beduidend beter dan de gemiddelde Belg.

BRUNO TOBBACK (foto Gie Knaeps) « Daar ben ik blij om. Milieu is voor mij altijd iets vanzelfsprekends geweest, van in mijn jeugd al. In de jaren tachtig had je twee soorten jongeren: ofwel droeg je een das en een gestreept hemd, ofwel liep je rond in een T-shirt van Greenpeace - 'This body is in danger'. Ik hoorde bij die laatste groep. Na mijn studie ben ik mij ook gaan specialiseren in milieurecht.»


HUMO Bent u dan fanatiek milieubewust in het dagelijkse leven?

TOBBACK « Absoluut niet, want de kilometers die ik voor het werk met de auto doe, dikken mijn voetafdruk serieus aan, vrees ik. Ik zit dagelijks in de wagen, en mijn vriendin ook. Ik doe toch gemakkelijk 30.000 kilometer op een jaar, omdat ik niet anders kan.

» Maar ik ben wél degene die op het kabinet 's avonds de lichten uitdoet, of de geluidsinstallatie in de vergaderzaal afzet en dan een kwaaie mail rondstuurt om te vragen wie dat vergeten was. Ik zet in de auto mijn airco af. Ik eet alleen kiwi's uit Frankrijk en Italië, niet uit Nieuw-Zeeland. Als ik vis eet, probeer ik geen overbeviste soorten te eten: geen kabeljauw, tong of zalm dus. We koken altijd met verse groenten. Diepgevroren groenten kan ik niet eten, want ik heb geen diepvriezer. Op het kabinet en thuis eten we trouwens altijd bio.»


HUMO Altijd bio?

TOBBACK « Jaja! Absoluut! Tot afgrijzen van mijn dochter. Ik heb op het kabinet een chauffeur die in het Pajottenland woont, in de buurt van een bioboer. Die levert ons allerlei sapjes en broodjes en fruit.»


HUMO Woont de grote pleitbezorger van passiefhuizen zelf in een perfect geïsoleerd huis?

TOBBACK « Nee, ik woon in een klein appartement dat ik huur, daar kan ik moeilijk een passiefhuis van maken (een huis dat zo geïsoleerd is dat er geen verwarming meer nodig is, red.). Ik heb ook geen groene stroom, maar ik ben heel weinig thuis en verbruik sowieso niet zoveel. Voor stroom en gas betaal ik tussen de 30 en de 40 euro.»


HUMO Een goed jaar geleden lag nog niemand wakker van het klimaat, nu bent u plots minister van één van de meest besproken verkiezingsthema's.

TOBBACK « Het grote publiek heeft het klimaatprobleem ontdekt door die film van Al Gore, maar wij zijn daar al veel langer mee bezig. België heeft zich halverwege de jaren negentig aangesloten bij het Kyoto-protocol, en nu hebben we voor het eerst een lagere CO2-uitstoot dan in 1990: dat is niet in de laatste zes maanden gebeurd, hé.

» Ik ben heel blij dat het klimaat een hype geworden is, maar ik weet eigenlijk niet zo zeker of het echt zal meespelen bij de verkiezingen. De mensen zijn zich heel erg bewust van het probleem, maar ze beseffen ook wel dat er niemand klaarzit die het in een jaar eens allemaal gaat oplossen.»


HUMO Geen herhaling van het dioxine-effect volgens u?

TOBBACK « Het zou kunnen. Mij zou het ook niet storen als de mensen een duidelijke boodschap over het milieu in hun stemgedrag stoppen, maar het punt is dat we over twintig en dertig jaar nog altijd met klimaat zullen bezig zijn. Serge de Gheldere zei het onlangs nog in Humo: 'Je kan alleen iets voor het klimaat doen als je er een maatschappelijk project van maakt waar je lange tijd samen voor gaat.' Ik ben het daar 100 procent mee eens. En 'er samen voor gaan' veronderstelt dat je niet blijft steken in een politiek steekspel waar de ene wél wil en de andere niet. Ofwel gaan we er allemaal voor, ofwel zal het niet lukken.

» De komende tien jaar zal het in België vooral draaien om energie. We moeten absoluut meer alternatieven vinden voor de elektriciteitsproductie, en meer concurrentie en nieuwe technologieën bieden. Als we daarin slagen, zal de rest ook wel lukken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234