null Beeld

Dossier onteigeningen (2): leven na het verlies

'Wat als ze ons nooit onteigend hadden?' Hij denkt even na, zijn blik dwaalt af naar het raam. 'Dan zouden mijn vrouw en mijn zoon er nog zijn. En wellicht liepen er een paar kleinkinderen in onze tuin.' Na zijn onteigening verloor Fons Mariën niet alleen zijn huis, maar ook zijn vrouw en zijn kind: gesloopt door het onrecht dat hen was aangedaan.

Rumst, tussen Mechelen en Antwerpen. Langs de Lazarusweg kijken we uit over het uitgestrekte spaarbekken van de intercommunale Antwerpse Waterwerken (AWW): een paradijs voor aalscholvers, nijlganzen en andere zeldzame watervogels. Naast de dijk heeft Natuurpunt Vlaanderen een houten hut gebouwd ten behoeve van de tientallen vogelspotters die hier dagelijks met verrekijker en telelens neerstrijken.

Fons Mariën komt ook geregeld door het kijkgat turen, maar met gemengde gevoelens. Voor hem blijft het bekken de plaats van het Grote Onrecht: op deze plek ging in 1986 zijn hoeve tegen de sloophamer, na een onteigening met brutale uitzetting. En toen kwam een fatale maalstroom op gang die zijn hele gezin meesleurde.

Het volledige interview met Fons Mariën, én het verhaal van Willy Beeckman, leest u vanaf dinsdag 16 septembert in Humo 3550.

Enkele quotes uit het interview

«Het wrange is: dat bekken wordt niet gebruikt! Het is vooral een leuke plas, waar de meeuwen van afvalstort De Hooge Maey hun pootjes komen wassen. Met duizenden tegelijk strijken ze neer op het water, werkelijk een prachtig gezicht - maar moest mijn huis dáárvoor afgebroken worden?»

«Op een ochtend om negen uur stopten er twee vrachtwagens van de gemeente Rumst voor mijn deur. De bel ging, in het deurgat stond een jong kereltje met een attachékoffer: 'Mijnheer Mariën: ik ben de deurwaarder en kom u uitzetten.' Baf! Maar ik had nog altijd geen betekend vonnis van onteigening gekregen. Toen ik hem daarop wees, viel hij uit de lucht. Hij had zelf ook geen betekend vonnis bij zich, dus liet ik hem niet binnen. Hij begint rond te bellen en even later staat de wijkagent voor de deur: 'Allez Fons, ge moet die deurwaarder binnenlaten.' Voor ik het wist, stonden ze met vier agenten in mijn keuken: 'Ge gaat er toch geen show van maken en vechten, hè?' En ik weer: 'Wie staat hier eigenlijk show te maken? Kom terug met een betekend vonnis.' Mijn zoon heeft alles opgenomen met een cassetterecorder, zodat ik heel de discussie later woord voor woord kon uitschrijven: da's de zwarte doos van de uitzetting. Toen ik niet mee wilde gaan naar het commissariaat, sloegen de agenten me met de matrak, gooiden me in de boeien en namen me mee naar de combi. Ik hoorde mijn vrouw huilen, werd razend kwaad en sprong er weer uit. Terwijl de agenten me opnieuw knevelden, kwam mijn broer op z'n sloffen langsgefietst om de beesten te voederen. Mijn broer is een boom van een man: hij duwde iedereen opzij, trok me recht en ging met me mee naar binnen. Enfin, de situatie escaleerde.»

«Het is een schande dat onteigenden loodzware gerechtelijke intresten moeten betalen - soms miljoenen, zoals in mijn geval - als een rechtbank bepaalt dat hun onteigeningsvergoeding te hoog was. Dat is levens kapotmaken. Zo was er dat echtpaar uit Heindonk dat 38.000 euro had gekregen voor hun onteigende hoeve. Ze zijn er allebei aan kapotgegaan: hun drie kinderen groeiden op bij familie. Toen die volwassen waren, kregen ze een herziening: met de intresten inbegrepen moesten ze 150.000 euro terugbetalen! Stel je voor: die kinderen moeten vijfendertig jaar later elk 50.000 euro ophoesten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234