null Beeld

'Dossier X', misdaad voor het hele gezin: 'Spannender dan de spannendste policier'

Misdaad: helemáál goed te praten is het natuurlijk nooit, maar het levert bij momenten wel spannende televisie voor het hele gezin op. Welkom dus, ‘Dossier X’, waarin acht geruchtmakende misdaadverhalen uit de recente Belgische geschiedenis worden gereconstrueerd en van passende bloedstollende muziek voorzien.

Noud Jansen

Jeroen Wils (maker en presentator) «Vier jaar geleden ben ik met ‘De kroongetuigen’ gestart, waarin we oude moordzaken reconstrueerden aan de hand van het gerechtelijk dossier. Dat programma sloeg goed aan, maar omdat de interessante moordzaken begonnen op te raken, hebben we met dezelfde ploeg ‘Dossier X’ bedacht, een afgeleide van ‘De kroongetuigen’ over misdaden die níét voor assisen zijn verschenen.»

HUMO Zoals daar zijn?

Wils «De ontvoering van Paul Vanden Boeynants door de bende-Haemers in 1989. Of het verhaal van de Bende van 700 miljoen: vier gangsters die via de Antwerpse haven alcohol, sigaretten en drugs hebben gesmokkeld en stinkend rijk zijn geworden. En dan hebben we nog de diamantroof in het Antwerpse Diamond Center, een onwaarschijnlijk scenario dat aan gangsterfilms als ‘Ocean’s Eleven’ doet denken.»

HUMO Help me even: hoe zat dat ook weer?

Wils «Een Italiaanse bende had jarenlang gewerkt aan de voorbereiding van de kraak van een kamer vol kluizen die onkraakbaar heetten te zijn. In 2003 hebben ze in één nacht tijd alle kluizen opengebroken en zijn ze ervandoor gegaan met voor meer dan 100 miljoen euro aan diamanten.

»Voor ik het vergeet: de eerste aflevering gaat over Ashraf Sekkaki, de Mechelse ontsnappingskoning die vooral bekend is door zijn vlucht uit de gevangenis van Brugge, in 2009. Je herinnert je het misschien nog: twee handlangers zijn toen met een gekaapte helikopter geland op de binnenplaats van de gevangenis, waarop Sekkaki is ingestapt en weggevlogen: ‘Salut en de kost.’ Net als in alle andere afleveringen krijg je ook in die aflevering bewijsmateriaal te horen en te zien dat nooit eerder publiekelijk te horen of te zien is geweest. In dit geval is dat onder meer het audiofragment van de helikopterpiloot die naar de hoofdcentrale van de politie belt, vlak nadat hij is gekaapt, en we hebben ook politieoproepen van getuigen die even later gewapende mannen hebben zien rondlopen in Aalter. Dat waren dus Sekkaki en zijn kompanen.»

HUMO In ‘Dossier X’ doen jullie, net als in ‘De kroongetuigen’, een beroep op re-enactment. Ik blijf het een rare kunstgreep vinden.

Wils «We zijn er nochtans een stuk beter in geworden. In het eerste seizoen van ‘De kroongetuigen’ leken onze re-enactmentscènes nog vaak te veel op een toneeltje. Gaandeweg hebben we geleerd dat je scènes best niet klakkeloos naspeelt, maar dat je re-enactment functioneel moet gebruiken. De bedoeling is alleen om de kijker in de sfeer van het verhaal te trekken. En dat is wat we met ‘Dossier X’ hopen te bereiken: het moet spannender zijn dan de spannendste policier.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234