null Beeld

Downtown Abbey

Kostuumdrama mag kennelijk weer op de openbare omroep: de dienst Aankoop van BBC-Series serveert vanaf vanavond 'Downton Abbey', somptueus Brits televisiedrama van de bovenste plank.

Patrick Bremmers


HUMO Goeie naam, Hugh Bonneville. Maar ter zake: wat mogen we verwachten?

Hugh Bonneville «'Downton Abbey' speelt zich af in een magnifiek landhuis, bijna 100 jaar geleden. De Titanic is net gezonken, en Europa staat aan de vooravond van een wereldbrand, en dat zal grote gevolgen hebben voor meesters en bedienden. Voor de wat oudere kijkers: 't is een beetje te vergelijken met 'Upstairs, Downstairs' van weleer.

»De serie onderscheidt zich echt wel door de aandacht voor het detail - historische correctheid boven alles. Dat gaat ver, hoor. Ik speel dus de heer des huizes, en ik heb geleerd dat het destijds een terrible faux-pas was wanneer een lord, voordat hij ging zitten, de flappen van zijn rokkostuum naast zijn billen neersloeg.

»Onze historische adviseur was eens een dagje niet op de set. Toen hij de dag erna de rushes bekeek, kreeg hij zowat een appelflauwte omdat ik in één scène losjes mijn handen in mijn zakken had gestopt. Lekker ontspannen, weet je wel, maar dat was in die tijd dus compléét not done voor een heer van stand.

»Gelukkig was het een vrij donkere setting, zodat we de opname niet moesten overdoen. Maar ik heb de adviseur moeten tegenhouden om mijn zakken de volgende keer niet dicht te naaien (lacht).

»Ik moet wel zeggen: toen ik werd gevraagd om een lord te spelen, was ik wat ongerust. Je speelt uiteindelijk toch een soort dictator die de plak zwaait over een leger van bedienden - een goedaardig soort dictator, maar niettemin. Ik heb daar heel wat gesprekken over gevoerd met Julian Fellowes, onze schrijver-bedenker, en sindsdien denk ik er wat meer genuanceerd over.

»Hoe ouderwets wij het nu ook vinden, dat systeem van zo'n groot landhuis met bedienden wérkte wel. In die tijd had je nog geen sociaal vangnet: als mensen ziek werden of hun werk verloren, stonden ze er alleen voor. Maar wie op zo'n landgoed werkte, was vaak tot zijn dood verzekerd van goede zorg.

»Ik snap het systeem nu dus beter. Niettemin heb ik mijn collega die de butler speelt, beloofd dat we in seizoen drie van plaats zullen ruilen.»


HUMO 'Downton Abbey' haalde erg hoge kijkcijfers in Engeland. Waarom spreekt het zo tot de verbeelding?

Bonneville «Gelukkige timing, denk ik. Ons land was net op de knieën gedwongen door de financiële crisis. Kijkers wilden zich even laten opvrolijken, en 'Downton' bood een aangename ontsnappingsroute naar een meer optimistische tijd, toen mensen de toekomst met vertrouwen tegemoetzagen. Ze konden niet weten dat hen een wereldoorlog boven het hoofd hing, maar ja: zo gaat dat met geschiedenis. Ik zei het al: historische correctheid boven alles.»

Bekijk de trailer

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234