null Beeld

Dr. De Zeulder: de afschaffing van de schaamlippen

Het woord ‘schaamlippen’ mag in de prullenmand, vindt Goedele Liekens: ‘Je zegt toch ook niet schaambal of schaameikel?’ De seksuologe gelooft dat het een positief effect zal hebben bij vrouwen die onzeker zijn over hun vagina. Is dat een goed idee?

Hugo Matthysen

'Goedele moest zich schamen!'

Dr. Koen De Zeulder «Dat is een moeilijke discussie. Mensen met een iets geringere gestalte pleiten al jaren voor het afschaffen van woorden als ‘kleinzerig’ en ‘kleinzielig’. Jan Hautekiet is dan weer een fervent tegenstander van ‘grootspraak’. Het kinderrechtencommissariaat is tegen ‘kinderachtig’, de minister van Volksgezondheid wil ‘dikdoenerij’ voor eeuwig schrappen. Chris Dusauchoit heeft een proces aangespannen tegen Het Laatste Nieuws omdat die iets over ‘een beestachtige moord’ had gekopt, en over ‘zwartwerk’, ‘zwartkijken’ en ‘zwartgallig’ zullen we het maar niet hebben. En bij de lezeressen van Griet Op de Beeck lopen de koude rillingen over de rug als iemand het woord ‘vaderland’ laat vallen. Zo blijven we bezig.»

HUMO Goedele wil ‘schaam-lippen’ vervangen door ‘trotslippen’.

De Zeulder «Tja... Het is een beetje een flodderig woord, niet? Onzorgvuldige taalgebruikers zullen het algauw verbasteren tot trutslippen, frutstippen, frutselspul en uiteindelijk tot snollenkutsel of slettenflappen. Of dat een zegen is voor het vrouwelijke zelfbeeld, is maar de vraag.»

HUMO U hebt zelf geen moeite met ‘schaamlippen’?

De Zeulder «De meeste lichaamsdelen hebben rare namen. Neem nu het woord ‘knie’. Als dat woord valt, denken de meeste mensen onwillekeurig aan knakken, knarsen en kneuzingen. Een arts die een patiënt aanraadt om wat te gaan sporten, krijgt daarom vaak te horen: ‘Sporten? Maar dat zal mijn knieën met knetterend geknal verknoeien!’ Maar er zijn nog ergere gevallen. Met je oren kun je horen, maar kun je hogen met je ogen? Dat schept verwarring.»

HUMO Maar ‘schaamlippen’ klinkt wel erg beladen.

De Zeulder «Ach, je moest eens weten hoeveel tieners eetstoornissen krijgen omdat ze te horen krijgen dat ze een dikke darm hebben. En in onze ziekenhuizen komen er elke dag tientallen mensen een plekje in de intensive care opeisen wegens hoofdpijn. ‘Als ik wat nevenpijn had, dan nam ik een aspirientje om ervan af te zijn,’ zeggen die dan. ‘Maar hoofdpijn, dat is andere koek. Help, ik ben terminaal!’ Het is niet eenvoudig om zulke mensen op andere gedachten te brengen.

»En dan heb je nog de ledematen die gedeeltelijk zijn vernoemd naar mensen met een laag inkomen. Die willen dat woord ook laten afschaffen, maar die armen hebben geen been om op te staan.»

HUMO ‘Voorpoten’ is misschien een goed alternatief?

De Zeulder «Noemen we de armen dan voortaan voorpoten of omgekeerd? Moeten we een staatssecretaris voor Voorpotenbestrijding aanstellen? Of fluisteren we voortaan tegen onze geliefden: ‘Neem me in je voorpoten en kus mij heel de nacht?’ En zeggen we in de manege: ‘O, dat paard heeft fraaie minderbedeelden!’ Want je hebt plots een heel nieuwe reeks synoniemen.»

HUMO Nog even terug naar die schaamlippen...

De Zeulder «Kijk, je hebt naast het schaamhaar, de schaamstreek en het schaambeen ook de schaamluis. Bij Goedele Liekens wordt dat beestje dan de trotsluis, of wat? Dat mens maakt het graag ingewikkeld, en dat begrijp ik. Want je hebt alleen deskundigen nodig voor ingewikkelde dingen. Maar wat ze doet, is totaal vrouwonvriendelijk. Wat als haar volgelingen met de kreet ‘Goedele heeft gelijk, weg met die schaamlippen!’ naar het keukenmes grijpen en zichzelf of hun huisgenoten voorgoed verminken? Waar moeten die slachtoffers dan terecht? Het is tragisch dat twee eeuwen strijd om vrouwenrechten zo moet aflopen. Goedele moest zich schamen!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234