null Beeld

Dr. De Zeulder en de fiscale controles bij bedrijven. "Jammer dat ze afgeschaft zijn, die belastingcontroles waren een feest."

De belastingcontrole voor bedrijven wordt afgeschaft! Zo stond het ongeveer in de krant. Je moet wel een papiertje ondertekenen waarin wordt afgesproken dat je bedrijf voortaan de belastingen netjes zal betalen. Is dat goed nieuws, of schuilt er een regiment adders onder het gras? Een prominente belastingplichtige geeft duiding.

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «Voor mij is dat geen goed nieuws, nee. Ik heb al heel wat belastingcontroles meegemaakt, en dat was telkens een feest. Dan zei zo’n controleur bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat u een btw-tarief van 16 procent hanteert, maar dat bestaat helemaal niet in België.’ Waarop ik: ‘Wel, wat niet bestaat, kun je ook niet controleren, toch?’ In de hilariteit die daarop volgde, ontkurkte ik een fles Château Lafleur met de woorden: ‘Neem de rest van de kist maar mee naar huis.’ Dat waren nog eens tijden.»

HUMO Maar het was toch een gedoe?

De Zeulder «Een beetje wel, die wijn was fiscaal aftrekbaar, je moest de facturen dus netjes bijhouden. Maar er waren nog andere voordelen. Elke week kreeg ik wel een kleine ondernemer over de vloer die een controle aan zijn broek had. Dan kwam de vraag: ‘Wat moet ik doen? Kalmeringsmiddelen? Of amfetamines om scherp te blijven tijdens de controle? En moet het per se Château Lafleur zijn?’ Het antwoord was driemaal ja, want ook die wijn werd door mij geleverd. Als arts moet je meer kunnen dan alleen maar pillen voorschrijven, vind ik.»

HUMO U lijkt het jammer te vinden dat die controles verdwijnen?

De Zeulder «Ze zorgden voor grote solidariteit in dorpen en stadswijken, en die dreigt nu te verdwijnen. Iedereen leefde mee met zo’n controle, en de buren staken een helpende hand toe. Ik deed dat ook. Toen een transporteur van drie villa’s verder, die fraudeerde met de virtuositeit van een Steve Vai...»

HUMO Wie is Steve Vai?

De Zeulder «Een kerel die de gitaar bespeelt met de flair en de virtuositeit waarmee die transporteur valse facturen maakte. Oké? Die man – de transporteur dus – stuurde mij een wanhopig sms’je, waaruit bleek dat hij compleet door de mand was gevallen. Het faillissement en een stevige gevangenisstraf leken onvermijdelijk. Nog geen tien minuten later stond ik, samen met mijn secretaresse, aan zijn deur. Allebei in politie-uniform. ‘Mogen we even binnenkomen?’ vroeg ik. In het bijzijn van de controleur vertelde ik hem dat zijn vrouw en alle vier zijn kinderen net waren omgekomen bij een verkeersongeval. De sfeer sloeg meteen om, de man kreeg een warme schouderklop van de controleur. Tot hij na enig nadenken argwanend zei: ‘Vier kinderen? Volgens de aangifte heb je er vijf!’ Toen moest ik snel zijn. ‘Tot gisteren was dat inderdaad zo,’ zei ik, ‘maar toen is de jongste helaas verdronken bij het schoolzwemmen.’ Meteen werd de controle afgeblazen. Ik heb die belastinginspecteur nog in tranen naar zijn auto begeleid.»

HUMO Waarom moest je secretaresse erbij zijn?

De Zeulder «Voor het geval die ambtenaar mij zou herkennen. Dan kon ik zeggen dat we een stripact waren die toevallig langskwam. En dan zou mijn secretaresse uit de kleren gaan, om de smoes geloofwaardig te maken.»

HUMO De Smoes? Is dat de achternaam van uw secretaresse?

De Zeulder «Nee, zij heet Julie Peeters. Maar ik noem haar Eliane Lafleur. Ik zeg steeds dat ze familie is van het gelijknamige wijnhuis, en dat ik langs die weg dat spul voor een zacht prijsje kan aanbieden aan mijn patiënten. Je moet een beetje creatief zijn.»

HUMO Zijn er ook voordelen aan het verdwijnen van die controles?

De Zeulder «Zeker, want soms werd het té ingewikkeld. Zoals in het geval dat ik net aanhaalde. Die controleur wou per se naar de begrafenis komen. Begin dat maar eens te organiseren! En dan de kosten: bidprentjes, een zangkoor, de koffietafel achteraf, zes kisten...»

HUMO Vijf, toch? Vier kinderen plus de moeder.

De Zeulder «En dat verdronken jongetje dan? Dat was je al vergeten, maar die jongens van de fiscus hebben een ijzeren geheugen. Daarom zeg ik altijd: als het om de belastingen gaat, zorg er dan voor dat je cijfers kloppen tot ver na de komma!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234