null Beeld

Dr. De Zeulder laat de feminist in zich los: ‘Herdenk de heldhaftige Vlaamse vrouwen die hun man ontwormden!’

Hugo Matthysen

HUMO Twee vrouwendagen per jaar, is dat niet vreemd?

Dr. Koen De Zeulder «Dat verdienen onze dames, hoor! En als ik een Vlaamsgezind voorstel in de groep mag gooien: waarom wordt er geen extra Vlaamse Vrouwendag ingevoerd, bijvoorbeeld op 10 juli?»

HUMO Wat is er speciaal aan die datum?

De Zeulder «Op 11 juli herdenken we de Guldensporenslag. Op 10 juli kunnen we dan vieren dat de Vlaamse vrouwen hun mannen ontwormden.»

HUMO Pardon? Werden die Vlaamse strijders ontwormd?

De Zeulder «Ik neem aan van wel. Ze vormden een legertje van boeren en armoezaaiers en qua hygiëne hebben we het over de middeleeuwen. Een soldaat die heel de tijd aan zijn gat stond te krabben, maakte geen schijn van kans tegen een aanstormende Franse ridder. Het is ongetwijfeld zo gegaan.»

HUMO Maar waarom moet dat ontwormen worden herdacht?

De Zeulder «Als huldebetoon aan die onzelfzuchtige Vlaamse moeders, zusters en echtgenotes! Zonder hen had het Vlaamse volk nooit kunnen zegevieren, zoals ik net onweerlegbaar heb aangetoond. Die vrouwen zijn veel te lang onvermeld gebleven, terwijl ze heldhaftig werk hebben verricht.»

HUMO Wat was er heldhaftig aan het ontwormen van een man?

De Zeulder «Dat blijft beter onbesproken. Ik wil daar enkel over kwijt dat het manueel gebeurde, met primitieve middelen, en dat zo’n Vlaamse holbewoner zijn vrouw voor het minste ongemak op haar gezicht sloeg. Verdere details hou ik voor mezelf: een schilderachtige beschrijving zou dit prachtige blad heel wat abonnees kunnen kosten.»

HUMO Hoe kunnen we iets herdenken waarvan we de bijzonderheden niet kennen?

De Zeulder «Dat doen we toch voortdurend? We vieren Kerstmis zonder enig inzicht in de duurtijd van de bevalling, het geboortegewicht en het aantal decibels dat de Heilige Maagd produceerde. Als we de kerststronk aansnijden, vragen we ons evenmin af of Jozef vergelijkbare gynaecologische handelingen verrichtte.»

HUMO Verwijst u nu naar een mogelijke keizersnede?

De Zeulder «Je kent weinig van verloskunde, of van het aansnijden van kerststronken, dat wil ik in het midden laten. Maar, waar waren we gebleven?»

HUMO Bij de kerststronk?

De Zeulder «De lente ligt in het verschiet, Pasen lonkt, en wij hebben het over een kerststronk! Als dit stuk in Het Laatste Nieuws verscheen, reageerden tientallen lezers met ‘Ne kerststronk in maart! Ziede wel da die klimaatopwarming nergens op slaat’, want vreemde gedachtegangen zijn daar schering en inslag.»

HUMO Dokter, we hadden het over een mogelijke derde Vrouwendag.

De Zeulder «Juist. Een te voorspellen reactie zal zijn: ‘Zet drie vrouwen bij elkaar en ’t is ambras. Wat ga da ni geven bij drie vrouwendagen?!!!’ Geef daar maar eens een antwoord op. Het sterkste punt van die krant is niet dat ze de lezers aan het denken zet, maar dat die lezers elkáár aan het denken zetten! Ik surf wel eens naar die website, en het Socratische gehalte van die discussies blijft mij verbazen.»

HUMO Moet die Vlaamse Vrouwendag er komen?

De Zeulder «Nee, het uitgangspunt ligt te gevoelig. Ik hoor het Bart De Wever al zeggen: ‘Als geschiedkundige zeg ik: die ontworming is een historisch feit, dat heeft De Zeulder aangetoond. Maar is het niet mogelijk dat die mannen zichzelf hebben ontwormd, in de discretie van het struikgewas? Of onder geestelijke leiding van Lodewijk van Velthem, die op normen en waarden hamerde?’ Als die vraag de inzet van de verkiezingen wordt, dan ja...»

HUMO Wat dan?

De Zeulder «Dan vrees ik dat de flauwe woordspeling wormen en waarden menig opiniestuk zal ontsieren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234