null Beeld

Dr. De Zeulder over hondenincidenten en hondenkenners

De hond Uscko sprong over een hek van 1 meter 80 en beet vervolgens twaalf jonge kinderen op de speelplaats van een basisschool in Paal. Meteen begon het debat: wat moet er met dat beest gebeuren, met daarbij de onvermijdelijke onlinepetitie. Inmiddels mocht hij terug naar zijn baasje, en het hek wordt verhoogd op advies van een hondengedragspsycholoog en de Cel Veiligheid van de stad Beringen. Is dokter De Zeulder het eens met die deskundigen?

Hugo Matthysen

'We moeten kinderen leren hoe ze met Chris Dusauchoit moeten omgaan'

Dr. Koen De Zeulder «Ik geef graag een goed geïnformeerde mening. Daarom heb ik mij verdiept in wat de zogenaamde hondenkenner Chris Dusauchoit daar in De Standaard over te zeggen had.»

HUMO De zogenaamde hondenkenner?

De Zeulder «Dusauchoit heeft een boek geschreven: ‘Honden zoals ze echt zijn’. Daarin lees je nergens dat het van nature achterbakse roofdieren zijn die zich verschuilen achter laf en slaafs gedrag, die kwispelend zitten te wachten op het ogenblik waarop ze zich zonder risico op hun baas kunnen storten. Wie zoiets over het hoofd ziet, heeft geen verstand van honden.»

HUMO Dusauchoit is ervaringsdeskundige, hij heeft zelf een hond.

De Zeulder «Helaas, ja. Hij zegt in De Standaard dat er in België anderhalf miljoen honden zijn. De overgrote meerderheid daarvan is flink, voegt hij eraan toe. Laten we ruimhartig zijn en dat op 98,5 procent schatten, de score waarmee Bart De Wever werd herverkozen als voorzitter van de N-VA. Dat betekent dat er nog 22.500 bloeddorstige rotbeesten rondlopen, maar dat veegt hij onder de mat. Nee, het is de schuld van de kinderen!»

HUMO Wat doen kinderen fout?

De Zeulder «We moeten leren hoe onze kinderen met honden moeten omgaan, zegt hij letterlijk. Welja! Er ontsnappen geregeld gifslangen uit de terraria van gestoorde imbecielen. Moeten we onze kinderen daarom leren hoe ze met een cobra moeten omgaan? Of met een bronstig everzwijn, want dat zit tegenwoordig ook weleens in de achtertuin? Met een losgebroken hyena of een helmkasuaris? Want dat zijn ook geen lieverdjes, hoor!

»Ik zou eerder zeggen: leer onze kinderen hoe ze moeten omgaan met lieden als Chris Dusauchoit en hun kromme redeneringen! En druk een waarschuwing af op de voorpagina van De Standaard: niet geschikt voor min 16-jarigen! Zo vermijd je dat bang gemaakte kindertjes zeuren dat ze een cursus omgaan met honden willen volgen, omdat ze niet doodgebeten willen worden.»

HUMO U stelt het wel heel scherp.

De Zeulder «Weet je wat scherp is? De tanden van die griezels! Vorige week stond in Het Laatste Nieuws een weinig appetijtelijk verslag over een jonge vrouw die in Virginia was doodgebeten door haar lieverds. Ze werd eerst in de keel gebeten, en in haar aangezicht. ‘Ah ja, als ze had leren omgaan met honden,’ hoor ik Chris Dusauchoit al zeggen, ‘dan had ze dat signaal kunnen interpreteren en ingrijpen.’ Zo kan ik het ook. Toen de sheriff arriveerde, hadden die beesten de borstkas van hun bazinnetje al half leeggevreten.»

HUMO Wat kunnen we daaruit leren?

De Zeulder «Ten eerste: Het Laatste Nieuws is eerder volks, maar het is een veel betere krant dan De Standaard. Dat klinkt misschien wat Trumpiaans, maar elke objectieve lezer moet dat oordeel vellen. En tweede: de mensheid heeft veel fouten gemaakt: de kruistochten, de heksenvervolging, de seksistische grappen in ‘De slimste mens’, de klimaatopwarming. Daar hebben we met zijn allen uit geleerd. En we zijn ooit ook begonnen met het fokken van karaktergestoorde viervoeters als gezelschapsdier. Ook daar kunnen we iets aan doen, het is niet te laat. Anderhalf miljoen honden lijkt misschien veel, maar in de Belgische slachthuizen worden er elke dag 900.000 dieren afgemaakt. Elke dag! Als die werknemers hun tweede kerstdag opofferen, zijn we al meer dan halfweg. Op nieuwjaarsdag nog een paar overuurtjes, en we zijn er.»

HUMO Is dat niet een beetje inhumaan?

De Zeulder «Dieren humaan behandelen is inhumaan, want het zijn geen mensen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234