null Beeld

Dr. De Zeulder over ontstressen

Dr. De Zeulder over ontstressen

Hugo Matthysen

'Niks zo leuk als patiënten verdoven met een houten hamer'

HUMO Hebben de denkers goed nagedacht?

Dr. Koen De Zeulder «Het stuk begint met een gouden raad van Johan Braeckman: ‘Pak een hark!’ Daarmee opent de professionele wijsgeer een aanval op de bladblazer. ‘Harken zorgt ervoor dat je in beweging blijft,’ doceert hij. ‘Misschien komt er een vriend of buurman voorbij met wie je een praatje kunt maken.’»

HUMO Dat kan toch?

De Zeulder «Dat is zeker mogelijk. Er kan ook een vriend of een buurman voorbijkomen terwijl je, op handen en voeten over het gazon kruipend, die bladeren zelf opvreet. Nadat je je mond netjes hebt leeggegeten, kun je evengoed een praatje maken. Of je kunt al die bladeren netjes perforeren, ze nummeren en in een ringmap steken. Ook tijdens die activiteit kunnen er vrienden of buren passeren. De mogelijkheden van wat mogelijk is, zijn enorm. Maar daarover zweeg de wijsgeer.»

HUMO Hij schrijft dat je hoofd niet leeg wordt als je een bladblazer gebruikt.

De Zeulder «Zijn hoofd was duidelijk wél leeg toen hij die filosofische onzin schreef.»

HUMO Waarom?

De Zeulder «Ethiek moet algemeenheid nastreven. Maar niet iedereen heeft een hark, en heel wat mensen hebben niet eens een grasperk. Moeten die sukkelaars dan snel zo’n ding gaan kopen in de Brico, om in het stadspark wat te gaan harken? Als het van die Braeckman afhangt wél. Dat zal in de herfst zó’n toeloop veroorzaken, dat de mensen elkaars kop zullen inslaan om hun vierkante metertje harkbaar gazon te verdedigen.»

HUMO Dat moet toch te organiseren zijn?

De Zeulder «Met hekken rond die parken, parkings, tickets, drankbonnen en een vipruimte? Wat dan met de minderbedeelden? Bovendien is harken niet goed voor het milieu. Je kan die bladeren beter laten liggen, de regenwormen vreten die wel op.»

HUMO De wijsgeer zegt dat ‘Bokrijkwerktuigen’ vaak meer arbeids- en levensvreugde met zich meebrengen.

De Zeulder «Dat was een verstandige opmerking. Voor een anesthesist is het bijvoorbeeld veel leuker om een patiënt onder totale verdoving te brengen met een ouderwetse houten hamer. Je moet dan goed op het achterhoofd mikken en de klap juist doseren. Veel minder gedoe dan dat gesukkel met injecties, infusen en pillen. Het zou een grote besparing opleveren in de gezondheidszorg. Maar... Is het dat waar de kwaliteitskrant op aanstuurt? Is dat de geheime agenda?»

HUMO Denkt u dat?

De Zeulder «Ik dénk niks, ik lees wat er staat. Zo’n houten hamer gaat jaren mee. Goed, je hebt misschien nog één of twee lichtere hamers nodig voor kinderen en hoogbejaarden, maar het is allemaal veel goedkoper. Op het eerste gezicht natuurlijk. Want als je een gespierde vent van 90 kilo niet meteen naar dromenland kan meppen, en die kerel begint terug te slaan, wat dan? Dan kan je als medicus zeggen: ‘Sorry, ik doe dit op advies van De Standaard. Én van een vooraanstaande filosoof!’ Zou zo’n man dan zeggen: ‘O, De Standaard! Topkrant! Daar kan je wat van leren! Ik heb onlangs op hun aanraden mijn bladblazer weggegooid, en sindsdien heb ik veel meer gesprekken met buren en vrienden. Mijn hoofd is er helemaal leeg van geworden, dat zal je wel horen als je mij zo dadelijk een nieuwe tik geeft met dat Bokrijkwerktuig.’ Ik zie dat niet zo snel gebeuren. Om zo’n woesteling te kalmeren heb je dan in elk operatiekwartier een paar bottinekes nodig, die na hun uren wat willen bijverdienen.»

HUMO Het is een ingewikkeld debat.

De Zeulder «Hoegenaamd niet. Bij elke ingreep vraagt de anesthesist aan de patiënt of hij een abonnement heeft op De Standaard. Is het antwoord negatief, dan houden we het bij een injectie en een infuus. Anders wordt de houten hamer bovengehaald en krijgt de patiënt de raad om zijn smartphone boven te halen. Een goeie timing is cruciaal, maar als de anesthesist duidelijk aftelt, moet het mogelijk zijn om een selfie te maken op het moment van de impact. De Facebookduimpjes zullen massaal opwaarts wijzen!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234