null Beeld

Dr. De Zeulder over zin en onzin van ‘De warmste week’

De korte dagen, de nattigheid en de kou nemen we er graag bij, want dit is de mooiste week van het jaar. Niet alleen het aftellen naar die oeverloos gezellige kerstfeesten schenkt ons dalai lamaiaanse levensvreugde. Er is vooral die heerlijke ‘De warmste week’, waarin de goedheid van onze medemensen komt bovendrijven als dode potvissen met gistende ingewanden. En hoe draagt onze dokter zijn menslievende steentje bij, vragen wij ons af?

Hugo Matthysen

'Ik krijg er koude rillingen van!'

Dr. Koen De Zeulder «Steentje? Zeg maar gerust stadionvullend granietblok. Ik heb in de loop der jaren een flink aantal caritatieve vzw’s opgericht. Hoeveel het er precies zijn, moet ik eens aan mijn boekhouder vragen. En al die verenigingen zijn mee op de warmste kar gesprongen.»

HUMO Over welke goede doelen gaat het?

De Zeulder «Daar heb ik lang over nagedacht. De titel van de vereniging moet het goede doel goed beschrijven, zodat de jongens van de fiscus, als ze de aangifte op hun bureau krijgen, meteen denken: ‘Hier valt niks te rapen.’ En het moet tegelijk een initiatief zijn waar je zinvolle onkosten voor kunt maken. Dat is geen eenvoudige oefening.»

HUMO Kunt u daar een voorbeeld van geven?

De Zeulder «Eén van mijn betere vzw’s is Moeders voor het Regenwoud. De bedoeling is dat de dames servetten borduren met de boodschap ‘Afzelia-ramen zijn crimineel!’ of ‘Geen palissanderlaminaat op mijn vloer!’ Die dingen worden dan verkocht, en ondertussen voelen die dames zich nuttig.»

HUMO Wie koopt die servetten?

De Zeulder «Ik. Dat is perfect fiscaal aftrekbaar. En met de opbrengst gaat de voorzitter van de vzw – ik dus – elk jaar op studiereis naar Rio de Janeiro. Daarna publiceer ik een blog met wat foto’s van geredde stukken regenwoud. Daar hoort ook een filmpje bij, waarop je ziet hoe ik de samba dans met danseressen die eruitzien alsof ze daar speciaal voor zijn ontworpen. Want steeds komt de vraag: ‘Is de plaatselijke bevolking daar wel bij betrokken?’ Het antwoord is dus: ja.»

HUMO En op welke manier zijn die Brazilianen dan betrokken?

De Zeulder «Is dat niet duidelijk? Die dames vieren mee dat er weer een stuk jungle is gered.»

HUMO U staat dus ook vierkant achter ‘De warmste week’?

De Zeulder «Nee, alleen achter Moeders voor het Regenwoud en mijn andere vzw’s. Voor de rest krijg ik koude rillingen van ‘De warmste week’. Heb je die Jingle Bal al gezien? Dat is een Philippe Geubels-vormige kerstbal die zingt met het stemmetje van die neuzelende, nutteloze, non-attractieve nietsnut. In bejaardentehuizen richt de Jingle Bal ravages aan. De bijziende oudjes schrikken zich een ongeluk als ze de fonkelpracht van de plastic dennenboom van wat dichterbij willen bekijken. Of is dat misschien de bedoeling, dat ze zich doodschrikken? Euthanasie is altijd een beetje akelig, maar dit gaat wel heel ver.»

HUMO Die kerstballen zijn toch grappig?

null Beeld

De Zeulder «Grappig? De Filipijnse fabriek waar die spullen worden gemaakt, is eigendom van Studio 100. De kindslaafjes die moeten testen of er wel geluid uit die kerstfolterballen komt, zijn na drie dagen getraumatiseerd voor het leven. Half Congo wordt ontbost voor het kobalt dat in de batterijtjes zit. De andere helft van het regenwoud moet eraan geloven voor het karton van de verpakking. De inkt waarmee de doosjes worden bedrukt, wordt gemaakt van braaksel van Birmaanse moslims, die onder dwang afgedankt behangpapier moeten vreten – elke familie heeft zijn eigen kleur. Om op het transport te besparen, worden de kerstballen met roeiboten vervoerd door sukkelaars die een nieuw leven zoeken in Europa. Zelden bereiken ze de overkant, maar dat vinden ze niet erg bij StuBru. Die kerstballen blijven immers drijven als het armzalige bootje zinkt. Naïevelingen van Artsen Zonder Grenzen vissen de lading uit het water, en als ze daarmee in Wachtebeke aankomen, worden ze bedankt met een plaat van Stan Van Samang. En ondertussen wordt de sloppenwijk waar die kindslaafjes wonen, platgebrand op bevel van Donald Trump, die daar met de opbrengst van de Geubelsballen een nieuw golfterrein laat bouwen. Nee, je kunt niet zeggen dat de wereld beter wordt van ‘De warmste week.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234