null Beeld

Dr. De Zeulder weet raad: gratis drinkwater op restaurant?

‘Restauranthouders, geef de klant gratis kraantjeswater!’ Wie zich er niet aan houdt, moet niet meteen de gevangenis in: het is slechts een aanbeveling, aldus de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. Maar het zou een mooi gebaar zijn: klantvriendelijk én goed voor het milieu. Moet deze regel dan niet in een wet worden gegoten?

Hugo Matthysen

'De horeca heeft het al zo moeilijk'

Dr. Koen De Zeulder «Bespaar ons dat onheil! Het cliché wil dat Nederlanders gierig zijn, maar de Vlamingen zijn erger. Als iets gratis is, gaan alle remmen los. Ik zie het al voor me, op een mooie zomerdag. Een onverzorgde vader parkeert zijn smerige Daihatsu op een zonnig plein. Een slons met een spons wurmt zich uit het wagentje, gevolgd door vijf kinderen. ‘Go kids, go!’ roept vader. Meteen rennen de kindertjes heen en weer naar de overvolle terrassen, waar ze volle karaffen meegraaien, die ze uitgieten over het beslijkte wagentje. Daarbij wordt al eens een tafeltje omgegooid en het colaatje van een bejaarde naar binnen gekapt. En er worden zoute nootjes en chocolaatjes meegegrist. Het blijven nu eenmaal kinderen. Ondertussen sponst suffig de slons. ‘Lege karaffen achter de auto gooien!’ roept vader, die zeer verstandig is, want hij wil bij het vertrek niet meteen lek rijden op de scherven.

»Een kwartiertje later is de auto min of meer proper. Dan worden de meegebrachte emmertjes gevuld. Voor thuis: voor het zwembadje en de hond – die ze uiteraard hebben. Moeder en kroost wurmen zich weer in de auto. Vader roept: ‘En braaf zijn, of ik zet Kapitein Winokio op!’ en weg zijn ze.»

HUMO Denkt u echt dat het zo’n vaart zal lopen?

De Zeulder «Het wordt nog erger. Want daar komt het volgende gezinnetje al aangesnord, met een auto die uit een varkensstal lijkt te komen. Vader verlaat meteen briesend het voertuig. ‘Platten band miljaarde miljaarde! Welke zot heeft hier een hoop karaffen kapot gesmeten? Gij zeker!?’ schreeuwt hij naar een ober die zijn terras weer in orde probeert te brengen. De arme horecaslaaf krijgt rake klappen. De kinderen worden uit educatief oogpunt uitgenodigd om mee te slaan en schoppen, want jong geleerd... En ze moeten flink wat agressie kwijt, want onderweg kregen ze in plaats van Qmusic een luister-cd met sprookjes aangesmeerd. Als straf, omdat die deugnieten thuis hun handjes hadden gewassen.»

HUMO Zulke uitwassen moeten toch te voorkomen zijn met een goeie campagne?

De Zeulder «Ja, moedig ze nog wat aan! Maak met filmpjes en advertenties duidelijk dat het water gratis is in elk restaurant! De horeca heeft het al zo moeilijk, eerlijk zwartwerk is bijna onmogelijk geworden.

»En water wordt schaars. Kaapstad heeft het al zitten. Drie weken zonder regen in het voorjaar, en ons staat hetzelfde te wachten. Maak de bevolking dan maar wijs dat het gazon besproeien een misdaad is, maar dat de restaurants dagelijks hele olympische zwembaden móéten uitdelen aan klanten die daar niet eens om vragen.»

HUMO Drinkwater is toch een mensenrecht?

De Zeulder «Sinds een kleine tien jaar is dat zo, jazeker. Maar dan vraag ik u: zijn mensenrechten wel een mensenrecht?»

HUMO Dat is een absurde vraag.

De Zeulder «O ja? Ik heb de indruk dat daar wel eens aan wordt getwijfeld. En dan heb je nog de dierenrechten! Hebben alle dieren recht op drinkwater? Zal Gaia ons ooit verplichten om het gazon te sproeien bij een hittegolf? Want wat onder het dorre gras krioelt, overleeft niet in mul zand. Regenwormen hebben geen hersenen – dat zal niemand verbazen die de beestjes weleens observeert – maar ze beschikken over een ferm zenuwstelsel. Ze kunnen net zo hard stressen als een leerkracht die een groepje hysterische moeders ziet naderen. Ja, zeg ik nu maar even samenvattend en met mijn kenmerkende vlotheid, dat heb je nu eenmaal met ingewikkelde kwesties: ze zijn doorgaans niet eenvoudig!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234