null Beeld

Dr. Patrick Van Eeghem: omstreden internist spreekt voor het eerst

Net voor het jaareinde raakte bekend dat internist Patrick Van Eeghem ontslagen was door zijn werkgever, het Kortrijkse Groeningeziekenhuis. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat hij door een Nederlands tuchtcollege geschrapt was als arts: hij mag nooit meer als geneesheer optreden in Nederland.

Raf Weverbergh

Een zeer zware straf, daar zijn vriend en vijand het over eens, voor een man die omschreven wordt als empathisch, vriendelijk en luisterbereid. Een man van wie collega's zeggen dat hij 'een vlekkeloos parcours' had afgelegd. Tenminste, tot hij op een dag Carine Bolijn leerde kennen: zelfbenoemd 'orthomoleculair therapeute', medium, brandpunt van kosmische energie en reïncarnatie van Maria Magdalena (die uit de Bijbel, juist).

De contacten tussen Bolijn en Van Eeghem mondden uiteindelijk uit in een plan om samen een medisch centrum op te richten. Op 8 januari 2005 deden ze in Edegem hun plannen uit de doeken voor wat op dat moment nog het Levenshuis heette. Voor een publiek van zo'n honderd mensen vertelde Bolijn dat het Levenshuis onder meer 'kosmische operaties in het energielichaam' zal aanbieden. Zo zouden tumoren 'energetisch doodgemaakt' kunnen worden door 'goddelijke gidsen'. Voorts vertelde ze de aanwezigen dat zij uitverkoren waren om aan het Levenshuis mee te werken.

Als het centrum in november 2005 de deuren opent - in Roosendaal, net over de grens - is dat onder de naam Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena. Carine Bolijn beschikt immers, zo laat ze aan medewerkers weten, 'over de geest van Maria Magdalena'. Als bij wonder blijkt ook de rest van de cast van het Nieuwe Testament gereïncarneerd in de streek van Roosendaal en Breda: zo is Jenny Smits de reïncarnatie van 'de zus van Jozef'. En Bernhard Damering, die korte tijd als psycholoog in het IMC werkte, was in een vorig leven Zacharias, al 'weet hij niet meer precies wélke Zacharias'.

In 2007 dient de Nederlandse kankerpatiënte Sabine van Rijckevorsel bij de Inspectie Gezondheidszorg een klacht in tegen Carine Bolijn en het Integraal Medisch Centrum. In een e-mail aan de Inspectie (Lees haar e-mail integraal: deel 1, deel 2 en deel 3), gedateerd op 12 maart 2007, doet ze haar relaas. In augustus 2006 stopt Sabine van Rijckevorsel inderdaad met haar chemotherapie - volgens haar mail op aanraden van Van Eeghem en Bolijn, en tégen het uitdrukkelijke advies van haar behandelende arts, die haar gewaarschuwd had dat een latere chemokuur in dat geval wellicht niet meer zou aanslaan. In haar mail vervolgt ze: 'Ongeveer 2 weken na stoppen chemo begon ik erg veel pijn te krijgen. Mevr. Bolijn drong aan op een meting door Dr. Van Eeghem. Dit gebeurde op 2 september (vriendin aanwezig). Hij ging voor mij zitten met een soort raamwisser (vermoedelijk doelt ze op een Lecherantenne, red.). Met een ernstig gezicht vertelde hij me achtereenvolgens dat ik geen actieve kankercellen meer had in mijn lever, noch longen, noch botten, kortom geheel kankervrij was.' Op 2 november blijkt uit een scan in UZ Gasthuisberg Leuven dat de kanker volledig is uitgezaaid. Ze besluit: 'Eén jaar geleden waren de uitzaaiingen minimaal, met een door mij goed verdragen chemotherapie. Ik zocht alleen een manier om meer energie te krijgen. Dankzij mevrouw Bolijn ben ik er nu vele malen erger aan toe. Wat haar (behalve geld) drijft om zulke beslissingen door te drijven, kan ik niet anders verklaren dan dat zij zich door bepaalde successen uiteindelijk op de stoel van God of wie ook heeft gewaand.' Sabine van Rijckevorsel overleed in augustus 2007 aan kanker.

Illustraties: de mails van Sabine Van Rijckevorsel + de patiëntfolder van het IMC

Op 9 januari 2008 werd Patrick Van Eeghem door een Nederlandse tuchtrechter geschrapt als arts. Tegen die straf is hij in beroep gegaan, maar op 4 december 2008 werd de uitspraak van de tuchtrechter bevestigd door het Centraal Tuchtcollege: Van Eeghem mag nooit nog patiënten behandelen in Nederland. Kort nadien werd hij ontslagen door het Groeningeziekenhuis, dat al langer met hem in de maag zat. Voorlopig werkt hij vanuit zijn privépraktijk in Kortrijk, maar er hangt hem wel nog een procedure bij de Orde der Geneesheren boven het hoofd: het zou dus kunnen dat hij ook in België een tijdje of zelfs nooit meer als arts mag werken.

Carine Bolijn gaat inmiddels onverdroten verder als genezer in het IMC: ze is geschrapt door de beroepsvereniging van orthomoleculaire therapeuten, maar zolang Bolijn geen doktertje begint te spelen - zolang ze zich geen arts noemt of 'aan artsen voorbehouden handelingen stelt' - zal niemand haar een strobreed in de weg kunnen leggen. Behandelingen met goddelijke energie, kosmische stralen en jeneverdruppels zijn namelijk tot nader order niet strafbaar. Als we opperen dat Van Eeghem desnoods ook nog altijd als gebedsgenezer aan de slag kan in Nederland, lacht hij een beetje groen: dat acht hij 'niet opportuun'.


Lees het rapport van het 'Inspectieonderzoek naar aanleiding van klachten over de handelwijze van de orthomoleculair therapeute en de arts in het Inegraal Medisch Cetrum Maria Magdalena te Roosendaal'.
IMC Patiëntenfolder

Lees het voorwoord van de patiëntfolder van het IMC
Uit de patiëntfolder van het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena: Welke energieën worden er gegeven?
Uit de patiëntfolder van het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena: de fysieke energie in 8-vorm
Uit de patiëntfolder van het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena: de herstellende en helende energieën
Uit de patiëntfolder van het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena: de christusenergie

De klacht van Sabine Van Rijckevorsel

Deel 1 van haar e-mail
Deel 2 van haar e-mail
Deel 3 van haar e-mail

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234