null Beeld

Drie voormalige winnaars over Humo's Comedy Cup

Op 10 december zal de finale van Humo’s Comedy Cup weer omstandig om zich heen grijpen, en wel in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Waarom iemand dat ding zou willen winnen? Drie gewezen winnaars leggen uit!


Nigel Williams (Winnaar in 2000)

Nigel Williams «Meer nog dan van de wedstrijd zelf was ik onder de indruk van de backstage van de AB. Alle groten der aarde zijn daar gepasseerd, hè, en plots zat ik daar tussen de foto’s van al die legendes. En ik had niet eens een ticket moeten kopen! ‘Als ik seffens compleet de mist inga,’ dacht ik toen, ‘heb ik dit toch maar mooi gehad.’

'Vergeet de cheque niet!'

»De Comedy Cup winnen heeft heel veel voor mij betekend. Het was nog maar de derde editie, en de culturele centra sprongen massaal op dat nieuwe initiatief: ik mocht meteen een avondvullende show schrijven en ermee gaan touren. Tot op de dag van vandaag zit ik in dat circuit, zonder dat ik veel op tv kom. Eigenlijk heeft de Comedy Cup mij toen gered. ’t Was een heel woelige periode: mijn café was failliet gegaan. Ik had schulden bij de belastingen, poetste ’s ochtends cafés. En plots won ik die 2.500 euro. Daar heb ik de Belgische staat dus heel gelukkig mee gemaakt.»


Gunter Lamoot (Winnaar in 2005)

Gunter Lamoot «In 2003, toen Wouter Deprez won, zat ik al in de finale. En in de edities daarvoor had ik het ook geprobeerd, maar was ik niet geselecteerd. Daar ben ik achteraf gezien niet rouwig om: mijn materiaal was nog niet goed genoeg. In 2005 lukte het dus wel, met veel dank aan mijn typetje Véronique. Ik had heel lang getwijfeld of ik net dat stukje wel moest brengen: het leek me niet zo goed te passen. Uiteindelijk heb ik het – gelukkig! – toch gedaan. De Comedy Cup winnen heeft de deur geopend naar veel optredens. En wijlen (pdw) vroeg me om als Véronique het tweede seizoen van ‘Comedy casino’ te presenteren.

»Ik herinner me ook nog hoe de finale zelf voor mij enigszins vreemd eindigde. Ik had veel interviews moeten geven, en toen ik daarmee klaar was, bleek iedereen al naar huis. Ik zat opgesloten in de AB! Iemand is me toen komen bevrijden, maar in mijn haast ben ik die grote kartonnen cheque vergeten. Een bescheiden tip aan de toekomstige winnaar dus: vergeet de cheque niet!»


Raf Coppens (Winnaar in 1999)

Raf Coppens «Ik was al een kleine tien jaar bezig toen ik in 1999 won. Maar ’t heeft me onmiskenbaar vooruitgeholpen: winst in Humo’s Comedy Cup geeft je een zekere geloofwaardigheid, en helpt je aan publiciteit en – vooral – optredens. Plots kwamen er aanbiedingen van cafés en culturele centra, mocht ik in het vooprogramma van Kamagurka spelen en vroeg Studio Brussel me om iets te maken. Zo’n overwinning blijft ook hangen. Ik geloof dat ik ondertussen al meer dan 2.000 optredens gedaan heb, maar nog altijd spreken mensen me aan over die prijs.

»Ik heb de Comedy Cup ook jarenlang gepresenteerd. Het is altijd een staalkaart gebleven van wat de Vlaamse comedy te bieden heeft. Een eerlijke wedstrijd ook: wie goed is, wint. Ondertussen is comedy in Vlaanderen natuurlijk ook een industrie geworden met bookers, managers en marketeers – daar word ik als oude zak soms wat treurig van. Maar dat verandert niets aan de magie van zo’n finale: de Comedy Cup is een instituut, en by far de belangrijkste prijs die je als Vlaamse comedian kunt winnen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234