null Beeld

Driewerf journaal: Goedele Wachters, Annelies Van Herck en Hanne Decoutere

Als 'Het journaal' van de VRT nog steeds dé nieuwsreferentie is, en die renommee zich meer dan ooit vertaalt in dolle kijkcijfers, dan heeft dat met véél te maken. Ongetwijfeld ook met nieuwsankers Goedele Wachters (37), Annelies Van Herck (37) en Hanne Decoutere (32): de drie wettelijke erfgenamen van Martine Tanghe blikken de camera in met ogen die empathie doen vermoeden, en leiden wereldbrand en fait divers in met een montere helderheid.

Jeroen Maris

Terwijl ze opgemaakt worden voor de fotosessie, mag ik wat vragen stellen. Waaronder deze: waarom zou het VRT-journaal nog steeds zo'n ijkpunt zijn?

Goedele Wachters «Kennelijk zijn we nog altijd de referentie voor nieuws op televisie.»

Hanne Decoutere «Het voelt ook vertrouwd aan, denk ik. De mens blijft een gewoontedier, hè. Dus om zeven uur zetten we de televisie aan om naar het VRT-journaal te kijken. Het is een baken.»

Wachters «Omdat het ook een machine is waar voortdurend aan geschaafd wordt. We zijn nog elke dag bezig met de vraag hoe we nog méér een baken kunnen zijn, hoe we mensen nog béter wegwijs kunnen maken in de woelige wateren van het nieuws.

»We werken heel veel met onze specialisten: mensen van het huis die gespecialiseerd zijn in een onderwerp, en daar vervolgens ook nog eens heel goed alles over kunnen uitleggen. We zetten hen volop in, en dat wordt duidelijk gewaardeerd.»

Decoutere «Daarmee kweek je geloofwaardigheid. Wordt er een economisch thema aangesneden, dan verwacht je duiding van Michaël Van Droogenbroeck. Gaat het over Congo, dan weet je dat Peter Verlinden in beeld verschijnt. Hommeles in de Gazastrook: dan komt de analyse van Rudi Vranckx

Annelies Van Herck «Dat zijn ook mensen die hun uren niet tellen. Als er in hun sector iets gebeurt, komen ze werken - ook al hebben ze eigenlijk geen dienst. Vaak kunnen zij ook heel goed inschatten hoe belangrijk iets is, en hoeveel aandacht je eraan hoort te besteden.»

HUMO Er wordt al een tiental jaar aangekondigd dat het televisienieuws opgeslokt zal worden door de digitale storm.

Van Herck «Ik geloof dat de nieuwe media net ons succes verklaren. Want net door de opgang van het internet en net door dat eindeloze volume aan nieuws en informatie is er nood aan iemand die het voor je uitzoekt. Hoe meer nieuwsstromen er komen, hoe meer wij geapprecieerd gaan worden. Wij mogen de gids zijn in een zee van overvloed: dat maakt ons alleen maar sterker.»

Wachters «We moeten het natuurlijk wel in de gaten houden. Mediagebruik verandert, en zal blijven veranderen. En misschien zal er in de toekomst wel anders aan nieuwsmakerij gedaan worden. Maar voorlopig is er geen enkele reden om aan te nemen dat onze manier van nieuwsuitzendingen maken op de helling staat.»

Decoutere «We omarmen de sociale media ook, hè. We integreren ze in ons journaal, proberen het allemaal goed te kaderen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234