null Beeld

Dromen van Isabelle Huppert

Isabelle Huppert komt op 21 oktober naar Gent, waar ze het Film Fest mag afsluiten met ‘Souvenir’, de tweede langspeler van de Belgische regisseur Bavo Defurne (‘Noordzee, Texas’).

vvp

'Dromen van Isabelle Huppert'

Isabelle Huppert speelt in ‘Souvenir’ een vergeten popzangeres die haar uren slijt als anonieme werkkracht in een – yuck! – patéfabriek. Maar zoals dat gaat in feelgoodfilms: wanneer een jonge collega achter haar façade begint te loeren, vindt ze langzaam maar zeker haar mojo terug.

HUMO First things first: hoe heb je háár in vredesnaam weten te strikken?

Bavo Defurne (lacht) «Ja, hoe héb ik dat gedaan? ‘Souvenir’ moest eigenlijk mijn debuutfilm worden, maar dat bleek te ambitieus. Ik had haar toen al in gedachten voor de hoofdrol, maar ik durfde het haar niet te vragen. Tot een Franse castingagent me zei: ‘Gewoon doen, ze heeft maar ja of nee te zeggen.’ Ze heeft toen ‘Noordzee, Texas’ gezien en goed bevonden, waarna ze me bestookte met vragen en uiteindelijk wilde meedoen.

»Ze staat nog altijd 100 procent achter de film – ik heb daarnet toch een glas champagne met haar gedronken (lacht). Dat lijkt evident, maar dat is het niet: ze is erg kritisch, en het wil al eens botsen tussen haar en de regisseur. Joachim Lafosse, die ‘Nue propriété’ met haar draaide, kan ervan meespreken.»

HUMO ‘Noordzee, Texas’ werd bijzonder goed onthaald, vooral over de grote plas. Nu is ‘Souvenir’ in Toronto vertoond. Hoe was de respons?

Defurne «Heel goed! We hebben ’m ook al in Londen en in Angoulême getoond. Bijna altijd voor volle zalen, wat wel fijn is. De mensen amuseren zich en de meeste recensenten zijn enthousiast, al hebben ze soms foute verwachtingen door Isabelles reputatie. Doorgaans speelt ze griezelige, ambetante madammen in films van Michael Haneke of Paul Verhoeven. Daarom heeft ze ook toegehapt: zo kon ze eens een ander facet tonen. Een lieve, zingende en dansende dame spelen ligt óók binnen haar bereik.

»‘Souvenir’ is wereldwijd al goed verkocht, onder meer aan China en het Midden-Oosten. Ik ben nu heel benieuwd wat-ie in Vlaanderen gaat doen.»

HUMO In Gent mag je het festival afsluiten: is dat de kroon op je werk of een klein beetje sterven?

Defurne «Een mix van de twee. Ik vind het alleszins belangrijk om daar aanwezig te zijn, want het is een soort eindexamen. En als je niet naar je eindexamen gaat, ben je sowieso gebuisd, toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234