null Beeld

Dubbelreview: Hate & Merda en Meteor Musik op Pukkelpop 2015

Er bestaat een 'Mauro in de mist' - en u vindt 'm op pagina 175 van de Humo van 28 oktober 2014 - waarin Mauro Pawlowski meldt dat de kunstverslaafde burger in dit land weinig reden tot klagen heeft, maar dat we toch een beperkte selectie krijgen voorgeschoteld van wat er allemaal te beleven valt. 'Er is méér', schrijft hij. 'Meer dan altijd maar dezelfde aanraders. Daarom dacht ik nu eens een kunstroute voor te stellen door een aantal minder voorspelbare afslagen te nemen. Where no weekend supplement has boringly gone before...'

Gert Van Nieuwenhove

En kijk, het is niet bij woorden gebleven, Mauro Pawlowski is de Jan Hoet van dienst op Pukkeldag 2 in de Wablief?!-tent, en door naar de eerste twee groepen te gaan kijken, ontdekte ik bijvoorbeeld dat er daar van package deals geen sprake kan zijn geweest. Deze groepen zijn allemaal universa die in hun eigen kracht willen gaan staan.

Eerst Hate & Merda. Op 16 augustus heeft Hate & Merda nog op het Portomaggiore Rockfestival gespeeld. Op een zwartwitfoto plastic tuinstoeltjes vol oude mensen, hier en daar staan een paar mensen recht, het podium is onzichtbaar door wit tegenlicht. Het verslag op de Facebookpagina komt in Italiaans dat ik eerst heb moeten Googletranslaten, en dat ik daarna heb samengevat: 'De meest intense herinnering aan gisteravond is een Felliniaans beeld van gepensioneerden die vluchtten voor een zondvloed van geluiden. Wij willen de Ass.arci BDC Skaters bedanken voor de goede zorgen, alsook de Borderline-delegatie en de man met het been in het gips op krukken, en eigenlijk ook al wie de littekens en de dromen die niet uit de lucht vielen hebben uitgedaagd om de avond door te brengen met uitschot zoals wij.'


Foto: Koen Keppens

null Beeld

undefined

Hate & Merda brengt t-shirts op de markt met een guillotine erop. De groepsleden luisteren naar de namen Unnecessary1 en Unnecessary2. Genre: Nichilismo. Een greep uit de songtitels: 'L'eternità di un' estate terrible', 'Pietà', 'Pioggia di cicatrici e sogni'.

De wervende Mauro-perstekst wil ik u ook niet onthouden: 'Dungeoncore duo uit het Italiaanse platteland brengt balls out trashrock die klinkt als een cursus anti-angermanagement. De inquisitie tegen gezapigheid begint nu.' En inderdaad, zeg. Strak lawaai. Een bindtekst luidt: 'We are from Florence, Italy, the capital of evil'. Mooiste moment: iemand uit het publiek gooit een zweetdoek naar de een balaclava dragende gitarist Unnecessary1, en die zegt dank u en veegt er zijn nek mee af. In het midden zit ergens een rustiger stuk, de eucharistielichtjes van de postrockschool beginnen op zo'n moment te branden, maar de groep knalt alle hoop daarna weer aan diggelen. De afsluiter werd aangekondigd met 'This is our last shot'.

Mauro over de tweede groep Meteor Musik: 'De jongens uit het geïsoleerde Tsjeljabinsk bouwen een geïmproviseerd feestje met oude USSR astronautpakken, synths en cassettedecks. Terwijl ze mentaal eeuwig in een wifiloze baan rond de aarde verkeren.'

Het genre is dit keer Kometen Melodien. Ik dacht dat we ook метеор музыка mochten zeggen tegen dit achter oude synthesizers postvattende drietal, maar ik ben licht ontgoocheld dat in de oude videobeelden ook USA op de raketten staat. Ik had eigenlijk CCCP-only gewild. Maar de muziek van hun schitterende song 'Vostok' (een track genoemd naar de Vostokraket die de Sovjetkosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens in een baan rond de aarde schoot), staat model voor het soort traag omhoogkruipende pre-Kraftwerkiaanse techno waar de groep de set mee vult.

De heren nemen één voor één hun kosmonautenhelm af. Dat wil zeggen: de derde pas 25 minuten na de eerste. Geen bindteksten bij Meteor Musik. Dan maar een recente quote van hun Facebookpagina geplukt: 'Voilà, en onze gage van Pukkelpop al direct opgesmost aan deze frisse gluiperd, vers uit het pakske en klaar om vrijdag door de tent te knallen.' Via de post is dus onlangs alweer een nieuwe oude synthesizer aangekomen. Als iemand een comedypodium op een technofestival voor ogen heeft, gewoon Meteor Musik boeken voor ze echt onbetaalbaar zijn.

En dan moet het in de Maurotent nog beginnen.


Bekijk de foto's van Hate & Merda op Pukkelpop 2015:

[FOTOSPECIAL_34504]


Bekijk de foto's van Meteor Musik op Pukkelpop 2015:

[FOTOSPECIAL_34522]

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234