null Beeld

'Duivelse vrouwen': Caroline Lombaerts, from Russia with love

‘Cherchez la femme, de voetbaleditie’: mocht Katrin Kerkhofs nog om een klinkende ondertitel voor haar programma verlegen zitten, voor een percentje op het loon van manlief Dries is-ie van haar.

mke

'Mayonaise, koeken en snoep smokkelen'

Caroline Lombaerts, née Vanderstricht, is de echtgenote van Rode Duivel Nicolas Lombaerts, al jarenlang een vaste waarde bij de Russische topper Zenit Sint-Petersburg – een eeuwigheid in voetbaljaren.

HUMO Kunnen jullie ‘Duivelse vrouwen’ bekijken daar in Rusland?

Caroline Lombaerts «Ja, de eerste aflevering heb ik via mijn tablet gevolgd. Ik was aanvankelijk bang dat ze er een soort ‘The Sky Is the Limit’ van zouden maken, maar die angst bleek ongegrond. Het is een eerlijke – want doodnormale – inkijk in het leven van de gemiddelde voetbalvrouw geworden. Veel mensen denken blijkbaar dat ons leven één en al glitter and glamour is, al snap ik niet goed waar dat beeld precies op gebaseerd is.»

HUMO Zou oer-WAG Victoria Beckham daar voor iets tussenzitten?

null Beeld

Lombaerts «Misschien wel, ja, al heeft zij zélf bewust voor een carrière in de showbizz gekozen. De meesten van ons leiden een heel gewoon leven, weg van alle media-aandacht. Katrin heeft mij dan ook serieus moeten pushen om mee te doen aan ‘Duivelse vrouwen’. Ik blijf liever zo veel mogelijk op de achtergrond. Plus: ik heb een hekel aan interviews (lacht).»

'Ik heb het getroffen met Nicolas: hij is niet zo'n voetballer die het ook náást het veld voortdurend over voetbal moet hebben'

undefined


HUMO Wij ook, hoor. We zullen je in ‘Duivelse vrouwen’ dus niet zien shoppen bij Chanel voor een nieuw jasje – voor je schoothondje?

Lombaerts «Néén. Je zult me wel inkopen zien doen, maar dan bij de slager en de supermarkt in België. In Rusland hebben ze geen goede slagerijen, dus ik sla altijd wat vlees in als ik in België ben. Dat smokkel ik dan vacuüm verpakt mee terug naar Rusland, ook al mag dat eigenlijk niet. Hetzelfde geldt voor mayonaise, koeken en snoep – veel beter in België!»

HUMO Naar verluidt vertoef je ook nu weer even in ons land.

Lombaerts «Als de planning van Nicolas het toelaat, vlieg ik naar hier om bij mijn vrienden en familie te zijn. Nu heeft hij bijvoorbeeld weer een rist matchen op verplaatsing met Zenit Sint-Petersburg, dus dan blijf ik ook niet in mijn eentje in Rusland zitten.»

HUMO Is dat constante gependel niet vermoeiend? Rusland ligt niet bepaald bij de deur.

Lombaerts «Vermoeiend niet, maar na negen jaar heen en weer reizen begin ik wel stilaan naar wat stabiliteit te snakken. Nu kan ik nooit ver vooruit plannen, want ik weet niet wanneer Nicolas precies beschikbaar zal zijn. Als onze vrienden in België een feestje geven, kan ik bijvoorbeeld al voorspellen dat ik daar hoogstwaarschijnlijk alleen zal staan. Als Nicolas kan, gaat hij mee, natuurlijk – maar hij kan bijna nooit. Huwelijksfeesten, verjaardagen, babyborrels: ik schuim ze als single vrouw af, een getrouwde single dan wel (lacht).»

HUMO Toen jullie negen jaar geleden naar Rusland verkasten, had je vast niet gedacht dat het voor zo lang zou zijn.

Lombaerts «Nee, jong! Nicolas was destijds bevriend met een Kroatische voetballer die al zes jaar in Rusland zat. Zés jaar: dat zou ons nooit overkomen. Maar kijk, de jaren vliegen voorbij en nu zitten we er plots al bijna tien jaar. Al went het leven in Rusland verrassend makkelijk: ’t is hier aangenaam wonen.»

HUMO Rusland lijkt me anders niet meteen een gastvrij land. Om van die vreselijke vrieskou nog maar te zwijgen.

Lombaerts «Vrienden die ons komen bezoeken zijn nochtans altijd aangenaam verrast als ze zien hoe mooi het hier is. Sint-Petersburg is ook de meest Europese stad van Rusland. ’t Is geen Parijs of Rome, natuurlijk, maar toch: qua gastronomie, geschiedenis en cultuur hoeft ze zeker niet onder te doen. Veel topvoetballers komen in een Engelse grootstad als Liverpool of Manchester terecht – maar of het daar zoveel mooier is? De taalbarrière is er misschien kleiner, maar echt droomlocaties zijn dat ook niet.»

undefined

null Beeld

HUMO Spreek jij ondertussen al een mondje Russisch, Caroline?

Lombaerts (bloost) «Mijn Russisch is verschrikkelijk slecht, dus ik spreek meestal Engels. En als ik met Nicolas op stap ben, fungeert hij als mijn persoonlijke tolk. Hij komt via zijn werk natuurlijk veel vaker met de taal in contact. Al moet ik toegeven dat hij ook gewoon meer moeite heeft gedaan om zich in het Russisch te verdiepen.»

HUMO Jullie aangenomen politieke leider, Vladimir Poetin, heeft hier in België geen al te beste reputatie.

Lombaerts «Nee, we volgen ‘Het journaal’ in België op de voet, en het beeld dat jullie van Rusland krijgen is inderdaad niet al te best. Maar elk verhaal heeft twee kanten, natuurlijk. Nicolas durft zich weleens pro-Russisch uit te laten, ik heb daar minder behoefte aan. Al vind ik ook dat het beeld dat Europese media van Rusland schetsen soms vertekend is.»

HUMO Hebben jullie na tien jaar al echte vrienden gemaakt in Rusland?

Lombaerts «Ja, al vraagt dat daar wel meer tijd dan in België. Russen zijn van nature nogal gesloten. Misschien is dat nog een restant uit de tijd van het communisme, toen je bij wijze van spreken je eigen buurman niet eens kon vertrouwen. Maar zodra ze je beter leren kennen, zijn de Russen enorm gastvrij: dan ontvangen ze je met open armen.»

HUMO En de andere WAGs van Zenit Sint-Petersburg? Beschouw je die ondertussen als vriendinnen?

Lombaerts «De meeste ken ik behoorlijk goed, maar echte vriendinnen zou ik ze niet noemen. Onze vriendenkring in Rusland bestaat vooral uit expats en mensen buiten het voetbalwereldje. We gaan weleens naar een voetbalfeestje, maar ons sociaal leven speelt zich toch vooral daarbuiten af.»

undefined

'Het beeld dat jullie van Rusland krijgen is inderdaad niet al te best. Maar elk verhaal heeft twee kanten, natuurlijk'

HUMO En de Russische voetbalfans? In de eerste aflevering van ‘Duivelse vrouwen’ zag je Dries Mertens voortdurend aangeklampt worden in de straten van Napels.

Lombaerts «Daar schrok ik toen ook van, ja! In Sint-Petersburg leeft het voetbal heel erg, maar de mensen zijn er toch een pak discreter. Zo zullen we op restaurant nooit lastiggevallen worden aan onze tafel. En als ze op straat dan toch ‘Zenit kampioen!’ roepen, is het altijd vanop een respectabele afstand.»

HUMO Nog zo’n mythe die al in die eerste aflevering werd doorgeprikt: een voetbalvrouw hoeft niet noodzakelijk van voetbal te houden.

Lombaerts «Ik zou mezelf ook zeker geen grote voetbalfan of -kenner noemen. Ik ga natuurlijk geregeld kijken, maar meestal mis ik de helft van wat er daar op het veld gebeurt. Niet eens met opzet... Buitenspel of hands: het lijkt wel of ik er een soort blinde vlek voor heb.»

HUMO Maar de buitenspelregel an sich heb je wel onder de knie?

Lombaerts «Na tien jaar mag dat ook wel (lacht). Ik snap nu wanneer een speler buitenspel staat, maar in de praktijk zal ik het nooit opmerken. Op dat vlak heb ik het gelukkig getroffen met Nicolas: hij is niet zo’n voetballer die het ook náást het veld voortdurend over voetbal moet hebben. Hij is er ook al 31, hè, en op die leeftijd ga je je werk sowieso wat nuchterder bekijken – zelfs als het topvoetbal is.»

HUMO Hoe kijk je tegen de komende EK-gekte aan? Een uitstekende gelegenheid om wat langer in België te vertoeven?

Lombaerts «Precies. Ik ben sowieso van plan om mee naar België te vliegen en daarna naar Frankrijk. Al zal ik Nicolas natuurlijk niet veel aan mijn zijde hebben in die periode. Maar ach, met het mooie zomerweer is het zo ook wel fijn om in België te vertoeven.»

HUMO Fantaseer je, nu Nicolas de 30 gepasseerd is, soms niet over jullie leven na het voetbal?

Lombaerts «Nog niet echt. Nicolas blijft normaal gezien nog twee jaar bij Zenit Sint-Petersburg, al weet je dat natuurlijk nooit zeker in de voetbalwereld. Nicolas wil zo lang mogelijk blijven spelen, dus mocht hij daarna elders aan de slag kunnen, zal hij die kans niet afslaan. Ik zie ons nog niet meteen ergens in een rustige uithoek van Vlaanderen settelen.»

HUMO En wat zou de volgende clubbestemming van je echtgenoot zijn als jij het voor het zeggen had?

Lombaerts «Dan mag het toch een iets warmer land zijn. Ik ben voor ‘Duivelse vrouwen’ bij Katrin en Dries in Napels op bezoek geweest, en dat mediterrane klimaat beviel me wel. Of een Spaanse stad, dat mag ook! Zolang er maar een rechtstreekse vlucht naar België is (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234