'Duivelse vrouwen' op VIER

De ziel van de Vlaamse voetballer wordt deze weken driftig onder de loep genomen. Eerst viel de camera al binnen in 'De kleedkamer' en nu kwam Katrin Kerkhofs ook nog eens hun vrouwen ondervragen in 'Duivelse vrouwen'.

En wat deed ons Katrin dat goed. 'Duivelse vrouwen' kon op voorhand immers alle kanten uitgaan: uit het luxeleventje van de Vlaamse WaGs viel een perfecte 'The Sky Is the Limit'-kopie te puren of - met de EK-gekte in het verschiet - een hagiografisch portret van de dames achter onze Nationale Helden. Een radartje in de pr-machine, kortom, die Koning Voetbal als God heeft en Kevin De Bruyne als zijn Afgevaardige hier op aarde.

Maar mevrouw Dries Mertens had duidelijk haar eigen plannen met 'Duivelse vrouwen'. Voorbij de glitter and glamour van het leven van een voetbalvrouw kijken, bijvoorbeeld, en zien wat er overblijft als je dat glinsterlaagje wegkrabt. In de eerste aflevering ging ze daarvoor bij Michèle De Bruyne, echtgenote van godenzoon Kevin, te rade. Droeg ze daarbij stevig onder de arm: een koffertje vol kritische vragen - genre 'Mag jouw echtgenote van jou gaan werken, Kevin?' en 'Zou je niet verder willen studeren, Michèle?' - die ze vriendelijk maar gedecideerd op het piepjonge koppel afvuurde. Zelfs toen ze Mason, hun pasgeboren grut, in de handen geduwd kreeg bleef Katrin de vrouwelijke emancipatie preken: Allemaal goed en wel, die kleine, maar betekende dat dan het definitieve einde van Michèles studieplannen?


Lees ook: Katrin Kerkhofs en Dries Mertens over 'Duivelse Vrouwen'

Het antwoord loog er niet om, net als de beelden van de desolate hotelkamers en onpersoonlijke villa's waar Michèle haar tijd doorbracht tot haar man zijn veelbesproken miljoenencontract bij Manchester City had ontertekend. Voor de gemiddelde voetbalvrouw leken de verworvenheden van het feminisme in 'Duivelse vrouwen' vooralsnog morsdode letter te zijn. Getuige daarvan ook Kevins ouders, die om de week naar Duitsland of Groot-Brittannië afreisden om een glimp van hun wereldberoemde zoon op te vangen. En dan nog: 'Eigenlijk zien we Michèle vaker dan Kevin.' Of hoe voetbalvrouw zijn vooral betekent: surrogaatkind voor je schoonouders zijn.

Met Katrin Kerkhofs hebben de Vlaamse WaGs gelukkig hun ideale ambassadrice gevonden: een pientere vrouw, die - in tegenstelling tot veel van haar collega-WaGs - wel nog een nuchtere blik op al dat voetbalgeweld heeft kunnen behouden. 'Beleef jij eigenlijk echt plezier aan al die voetbalmatchen?', fezelde ze Michèle in het oor, terwijl haar echtgenoot onder luid supportersgejoel zijn zoveelste wereldgoal scoorde.

Kevin, ten slotte, liet dan weer weten dat hij al een lap grond in de groene Limburg had gekocht, 'voor later'. Maar eerst ging ie nog een paar jaar met die fenomenale voeten van 'm aan de slag. Ach, wie weet zien we Kevin binnen veertig jaar wel in 'De kleedkamer' getuigen over de geneugten van het grootvaderschap, en hoe een mens daar veel verloren tijd mee kan inhalen.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234