Revalidatiecentrum Basalt. Een verklaring waarom een deel van de niet-opgenomen patiënten langer klachten houdt dan opgenomen patiënten, is dat ze niet dezelfde intensievere begeleiding krijgen. Beeld ROBIN Utrecht / HH
Revalidatiecentrum Basalt. Een verklaring waarom een deel van de niet-opgenomen patiënten langer klachten houdt dan opgenomen patiënten, is dat ze niet dezelfde intensievere begeleiding krijgen.Beeld ROBIN Utrecht / HH

InterviewArtsenvereniging

‘Duizenden coronapatiënten die niet zijn opgenomen houden langduriger klachten dan ziekenhuispatiënten’

Veel coronapatiënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen lijken langzamer te herstellen dan patiënten die wel werden opgenomen. ‘Mensen zitten thuis met slepende klachten.’

Cor Speksnijder

Een verrassend hoog aantal ex-Covid-patiënten dat niet ziek genoeg was voor een ziekenhuisopname heeft weken of zelfs maanden later nog last van vermoeidheid, moeite met ademen en een verminderde conditie. Dat zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

– Hoe ontdekte u dit?

Leon van den Toorn «Enige tijd geleden hoorden wij dat nogal wat patiënten bij de huisarts kwamen omdat ze maar niet opknapten. We hebben huisartsen opgeroepen deze mensen naar een longarts te sturen en uit een enquête onder longartsen blijkt dat mogelijk duizenden patiënten lang nadat ze corona hebben doorgemaakt nog flinke klachten hebben. Mensen klagen over een vreemd soort vermoeidheid, ze zeggen dat ze moeilijk ademen, dat ze moeite hebben om een trap op te lopen, dat ze niet meer voluit kunnen sporten, terwijl ze vaak voorheen gezond waren.

»Longartsen melden dat het erop lijkt dat patiënten die op een gewone afdeling hebben gelegen, niet op de intensive care, vaak sneller herstellen dan veel mensen die niet in aanmerking kwamen voor een ziekenhuisopname. Opvallend is dat bij slechts een deel van de patiënten met aanhoudende klachten afwijkingen worden gezien op longfoto’s. Bovendien zijn die afwijkingen niet ernstig, zodat het de vraag is of ze een verklaring vormen voor hun klachten.»

– Hoe zijn die klachten wel te verklaren?

Van den Toorn «Een verklaring kan zijn dat je afweersysteem harder aan het werk wordt gezet als je de ziekte in ernstiger mate hebt doorgemaakt. Mogelijk gaat het herstel dan sneller. Bij veel mensen met aanhoudende klachten die niet opgenomen waren, zijn geen antistoffen in het bloed aangetoond. Dat kan betekenen dat het afweersysteem te weinig in actie is gekomen, maar dat is slechts een veronderstelling.

»Eerder bleek dat Covid de bloedvaten kan aantasten. We hebben gezien dat veel mensen op de intensive care een longembolie krijgen – dan sluit een stolsel een bloedvat in de longen af. We vragen ons af of aantasting van de bloedvaten een rol kan spelen bij de vermoeidheidsklachten. Als bloedvaten die naar de hersenen gaan zijn aangetast, kun je misschien sneller vermoeid raken.

»Wat ook een rol kan spelen, is dat patiënten tijdens en na een opname intensievere begeleiding krijgen. Ze worden naar de fysiotherapeut gestuurd, ze worden op de hoogte gehouden van hun situatie, ze worden misschien meer gerustgesteld. Maar harde bewijzen hebben we niet.»

– Nog niet lang geleden pleitte u voor betere nazorg voor opgenomen coronapatiënten. Moet dat ook gelden voor deze patiënten die niet zijn opgenomen?

Van den Toorn «We vinden nog steeds dat we mensen die opgenomen zijn geweest goed moeten volgen. Die groep is al in het vizier. Maar van deze nieuwe groep patiënten weten we nog niet zoveel. Wat betekenen hun klachten? Hebben ze die over een half jaar nog, of gaan ze uiteindelijk toch weg? We gaan deze mensen in de gaten houden.»

Leon van den Toorn: ‘Opvallend is dat bij slechts een deel van de patiënten met aanhoudende klachten afwijkingen worden gezien op longfoto’s.’ Beeld geen
Leon van den Toorn: ‘Opvallend is dat bij slechts een deel van de patiënten met aanhoudende klachten afwijkingen worden gezien op longfoto’s.’Beeld geen

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234