null Beeld

'Durf te vragen' (Eén): 'Rücksichtslose nieuwsgierigheid'

Er bestaan van die vluchtige ogenblikken waarop het licht dat door de beeldbuis binnenvalt merkbaar warmer aanvoelt op de huid. Op zulke mooie dagen, hoe kort ook, is televisie bij machte mensen dichter bij elkaar te brengen.

Tom Raes

In ‘Taboe’ bijvoorbeeld, waarin Philippe Geubels enige tijd geleden probeerde om inkijk te verschaffen tot besloten bevolkingsgroepen, door al schertsend de grens van hun zelfrelativering op te zoeken. ‘Durf te vragen’, voorgezeten door de enigszins aandachtiger gekapte Siska Schoeters, heeft een soortgelijke ambitie. Maar waar ‘Taboe’ humor als glijmiddel zag voor wederzijds begrip, doet ‘Durf te vragen’ het met botte nieuwsgierigheid.

Net als ‘Taboe’ haalt ‘Durf te vragen’ vertegenwoordigers van een tot de verbeelding sprekende subgroep in de studio – de eerste aflevering draaide rond mensen met dwerggroei – maar in plaats van hen te onderwerpen aan een rist moppen, krijgen ze een reeks vragen voorgeschoteld die ingesproken werden door de man in de straat; een kerel die je sowieso op eigen risico vertrouwt, en die op aansporen van Schoeters nu helemaal alle schroom liet varen om vragen prijs te geven die, luidens ‘Durf te vragen’, iederéén zich weleens gesteld heeft, zij het nooit luidop. Zo kregen de verticaal benadeelde interviewees in de eerste aflevering niet alleen onschadelijke vragen te slikken als ‘Hoe groot bent u?’, maar moesten ze zich ook een houding zien te vinden wanneer zo’n onverlaat op straat zich luidop had afgevraagd of dwerggroei ook invloed had op de inhoud van je broek, die naargelang de interviewee blijkbaar al dan niet in de kinderafdeling op de kop werd getikt. Zelfs zulke vragen, te lachwekkend om er waarde aan te hechten, waren nooit helemaal zonder verdienste, want zo kwam je toch maar mooi onbedoeld iets te weten over de lui die ze stelden. Af en toe werd je er zelfs aan herinnerd dat je niet per se in zakformaat uitgegeven hoeft te zijn om een klein mens te zijn: één zo’n figuur, hij vroeg of de bevraagden bereid zouden zijn om op te draven op z’n bedrijfsfeest als de zeven dwergen, werd onomwonden maar terecht een eikel genoemd door de 20-jarige Shauna. En ook van de goochemerd die oprecht vroeg of hij op de knieën moest als hij een gesprek wilde aanknopen met iemand met dwerggroei, had je maar wat graag de smoel gezien. De vraagstellers in ‘Durf te vragen’ bleven echter onzichtbaar, maar die laatste kan je vast herkennen aan de trapladder die hij meezeult voor het geval hij ooit een praatje wil slaan met iemand van groter gestalte.

In het licht van zulke rücksichtslose nieuwsgierigheid kon je niet anders dan sympathie opbrengen voor zij die ook zulke onzin van een pienter antwoord voorzagen. Daarna bracht Schoeters nog tijd door in de dagelijkse leefwereld van enkele gasten. Tijdens die bezoeken kwam ze het beste uit de verf als voortrekker van ‘Durft te vragen’: nu is het geen kunst om serener uit de hoek te komen dan die lul die levende sprookjesfiguren probeerde te sprokkelen voor z’n menselijke kinderboerderij, maar de interesse die Schoeters aan haar nieuwsgierigheid had hangen, leek nooit minder dan gemeend, wat evenwel niet betekende dat ze was opgedaagd met de spreekwoordelijke ovenwanten aan. Kleine mensen óók als mensen behandelen: het is niet bij iedereen een natuurlijke respons, maar Schoeters had ’m wel beet.

Na haar bezoek aan Kristien, die beroepshalve voor de klas stond, ging ze zo ook poolshoogte nemen bij Willem, die je achteraf het langste zou bijblijven. Willem kluste bij op een boerderij, maar hoopte later iets te kunnen betekenen als comedian. Toen hem de vraag gesteld werd of er iets was waar hij beter in was dan een mens van gemiddelde grootte, antwoordde hij: ‘Verstoppertje spelen’. ‘Durf te vragen’ mikte nooit met scherp op de lachstuip, maar toch bewees het eens te meer dat gieren, naast grote vogels, ook een prima eerste stap is om je zoektocht naar De Ander mee aan te vatten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234