null Beeld

Duts

Als één scène uit 'Duts' gegarandeerd een tweede leven op YouTube krijgt, dan wel de allereerste. Annie, de overbuurvrouw van Walter Duts, zit op haar knieën de stoep onkruidvrij te maken als het plots begint te jeuken. Aan haar gat. En Annie krabt, ongegeneerd. Zoals iedereen in 'Duts' zonder schaamte doet wat hij of zij dringend moet: pissen, kakken, kotsen, boeren, neuken.

Sven Spoormakers

Greta Van Langendonck (Annie) «Het woord humor komt etymologisch toch van het Griekse humis? Dat betekent 'vocht', 'lichaamssap'. De Grieken geloofden dat onze gemoedsgesteldheid werd bepaald door het evenwicht tussen onze lichaamssappen. Dus denk ik: omdat die sappen zo belangrijk zijn, moeten we er misschien ook het hardst om lachen.»


HUMO De schaamteloosheid van de personages wekt bij mij ook plaatsvervangende schaamte: eigenlijk wíl ik niet kijken, maar ik kan mijn ogen niet afwenden.

Van Langendonck «De serie toont wat wij allemaal proberen weg te stoppen: in onze neus peuteren, aan ons gat krabben, winden laten... Mensen die daarmee kunnen lachen, geven toe dat ze die gevoelens hebben. De anderen, de hypocrieten, verstoppen dat voor zichzelf. Zij zijn eigenlijk pas écht pervers.

»Nu, we tonen héél veel, maar er is toch ook nog veel dat we alleen maar suggereren. Neem nu de scène in de tweede aflevering, waarin John de politicus belt met de schoonzoon van Annie, die dronken is en moet blazen: je zíét zijn hand op het been van mijn dochter, maar het vervolg laten we over aan de fantasie van de kijker.

»Ik vind dat schoon. Pipi en kaka is humor in de eerste graad, maar door al die dubbele bodems en suggesties en verborgen beelden - je zou elke aflevering eigenlijk drie keer moeten bekijken om alles te zien - snijdt 'Duts' veel dieper dan je zou vermoeden.»


HUMO Stoorde het je niet dat je niet van je meest flatterende kant in beeld wordt gebracht, om het met een eufemisme te zeggen?

Van Langendonck «Néé! Het was evident dat Annie er zó zou uitzien. Ik heb met Herwig (Ilegems, red.) gewerkt in het theater, in 'De smerige trilogie', en wat we dáár allemaal hebben uitgestoken! Ik wist ook meteen dat Annie een witte legging zou dragen, en een trui die slecht past. Ik zal nog meer zeggen: ik ben met opzet zes kilo bijgekomen om Annie te spelen.»


HUMO Zouden mensen zoals Annie en Walter écht bestaan?

Van Langendonck «Zie jij ze niet lopen? Ik zie Annie en Walter overal, hoor.

»Ik had vroeger een buur, een glazenwasser. Hij zag er altijd wat raar en vies uit, maar het was een hele lieve man: als er geholpen moest worden, stond hij klaar. Walter en Annie vind ik ook schone mensen: ze zien de wereld zoals hij is, kijken verwonderd rond, weten wat er gebeurt, maar nemen er geen deel aan. Ach, was ik maar Annie.»


HUMO Nog één vraagje: is Annie niet stiekem verliefd op Walter?

Van Langendonck «Annie ziet iederéén graag: haar dochter, haar kleinzoon, zelfs haar schoonzoon die te stom is om te helpen donderen. Maar: ze zórgt voor hen. Ook voor Walter, sinds zijn moeder gestorven is. Ik geloof niet dat ze verliefd op hem is, maar ze voelt iets voor hem - een soort moederliefde, denk ik.»

Bekijk een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234