null Beeld

Dwarskijker, de comeback

Gevreesd door al wie tv maakt, gemist door al wie tv kijkt. Tot nu: Dwarskijker, de glorieuze comeback!

Rudy Vandendaele

De keuken van de meester (vtm - 24 mei)

Behept met onverschilligheid voor sterrenrestaurants en niet opgezet met de modieuze publieke overschatting van besterde chef-koks, zal ik de grootsheid van Peter Goossens nooit helemaal kunnen bevatten. Tot mijn schande. Wat ben ik anders dan de som van mijn tekortkomingen? Ik zou nader op deze vraag kunnen ingaan, en tientallen argumenten in mijn voordeel aanvoeren, maar het betreft een retorische vraag en daarmee basta. Laat ik het in 's hemelsnaam over Peter Goossens hebben - íémand moet het vuile werk opknappen, maar dan wel in ruil voor een extraatje: een all-invakantie in Charleroi, zoals overeengekomen met mijn oversten. Ik hoop dat ze in mijn vakantiebestemming het asbest inmiddels uit de minigolf hebben gehaald. Tv-kritiek kun je dit niet meer noemen, bedenk ik ineens, en ik hervat me.

Als ik de ontegensprekelijke chef gadesla in 'De keuken van de meester', meen ik een machtsbewust persoon met heersersblik op sterkte te zien - een mannetjesputter met de uitstraling van een drilsergeant die er wellicht niets op tegen zou hebben mochten de camera's hem gestaag in kikkerperspectief in beeld brengen. Helemaal mijn type.

Peter Goossens komt de keuken niet binnen, hij doemt er in op, en terwijl de van angstzweet doordrenkte koksmaats uiteenstuiven en als bezeten in potten en pannen beginnen te roeren, roept hij drieste clauzen als: 'Wat is dít? Noem je dít een Tête de Cheval à l'Urine de Paysannes d'Auvergne? Maar jongen toch! Moet dit Urine de Paysannes d'Auvergne voorstellen? Deze páp? Of wat is het? Dit heb ik nog nooit gezien, laat staan geroken. Aan proeven mag ik deze keer niet denken! En waar zijn je Crottes des Environs de Clermont-Ferrand? Vergeten? Sukkel! Hij weet godverdomme nog niet eens wat een Tête de Cheval is! Hoe zou hij dan weten wat Urine de Paysannes d'Auvergne is, om van die Crottes nog te zwijgen. Leren die gasten eigenlijk nog iets in de koksschool? Allez, zeg! Dju toch!'

Laatst tierde hij hartstochtelijk: 'Moet ik hier een crise cardiaque doen of wat?' Vast ook een retorische vraag, al zal iemand van Kanakna, het productiehuis dat dit programma maakt, wel 'ja' hebben gedacht. Enfin, Goossens onderstreepte in ieder geval dat talenkennis ook in de keuken van belang is. Volgens de serviele sollicitanten kun je heel veel van hem leren, als je maar op tijd 'Ja, chef' of 'Nee, chef' roept. 'Een crise cardiaque doen': de chef riskeert misschien een hartaanval - slechte cholesterol - maar ook ik krijg behoorlijk de zenuwen van dit programma, alsof de stress van die opgefokte koksmaats en dat eeuwige gefoeter van Goossens op mij overslaan. Ontspannend is het niet bepaald. Ik ervaar dit programma dan ook als een ontmoedigingscampagne voor aankomende koks. Behalve dat er elke week een sollicitant afvalt, gebeurt er voor het overige weinig boeiends in. Ach ja, zoals gebruikelijk worden de kleine kantjes van de sollicitanten ijverig uitvergroot.

In deze aflevering moesten de koks overeind zien te blijven in de wereldkeuken. Nico moest iets Chinees klaarstomen: er zat geen noemenswaardige hond in het eindresultaat, maar het had veel weg van hondenbrokken. Een specialiste in de Chinese keuken, die dus wel wat kon hebben, vond er niks aan, en van de weeromstuit kankerde Nico de rest van het programma op die vrouw en in één moeite door ook op ruim één miljard andere Chinezen. Zij hebben inmiddels laten weten dat ze er alles aan zullen doen om het weer goed te maken.

Ik vrees dat deze openbare sollicitatieprocedure al veel te lang aansleept, vooral als je bedenkt dat het maar om één armzalige vacature gaat. Hoort Peter Goossens, gezien zijn wereldformaat, niet al lang te wéten wie hij in dienst zal nemen in het befaamde Hof van Cleve? Daar heeft hij toch geen dertien afleveringen voor nodig, en ik ook niet. Nog een vraagje: stalt hij zijn gaven de laatste jaren eigenlijk niet iets te vaak op de televisie uit? Het is volgens mij mogelijk dat iemand genoeg van hem krijgt. Een vleugje mysterie lijkt me beter voor zijn wereldformaat.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234