null Beeld

Dwarskijker: 'Het lichaam van Coppens' op vtm

Staf en Mathias Coppens, van huis uit broers, schenken vóór ze dood zijn hun lichaam aan de wetenschap, maar evengoed, en zelfs nog meer, aan het televisieamusement.

Rudy Vandendaele

Dat is misschien wel nóg nobeler. Hun programma heet ‘Het lichaam van Coppens’, en hoeft niet onder te doen voor ‘Proefkonijnen’ van BNN, hun lichtende voorbeeld.

‘Je in iemand inleven is óók leven,’ zei Lao Tseetsee, kort voor een woedende menigte hem eendrachtig een ravijn in wierp, zo van: ‘En nu is het wel genoeg geweest met die zogenaamd interessante uitspraken, Tseetsee.’ Ik, één en al empathie, kreeg het oprecht benauwd toen ik enkele weken geleden de broers Coppens met een auto een troebel water zag inrijden.

Op de aanwijzingen van een breed grijnzende instructeur op het droge, moesten ze ijlings zien te ontkomen, of er zwaaide wat. Van wat ik toen zag, was ik al eerder in één van mijn nachtmerries getuige geweest, met dat verschil dat ik in die nare droom zelf achter het stuur zat, in plaats van één van de broers Coppens. En ook nog eens zonder rijbewijs. Opgedregd en wel zou er mij nog een flinke boete en misschien ook wel een postume gevangenisstraf te wachten staan in een vriescel.

Toen ze er proefondervindelijk wilden achterkomen in welke mate een mens, meer bepaald een broer Coppens, zich aan paardenkracht kan meten, moesten ze het bij het touwtrekken zelfs tegen een shetlandpony afleggen. Bij die gelegenheid brak Mathias een rib, en in een eerdere aflevering had hij er ook al één gebroken. In een studiogesprek verschafte een aardige vrouwelijke huisarts nadere uitleg over gebroken ribben door de eeuwen heen.

Later zou ze er ook op wijzen dat de menselijke voetzool wemelde van de pijnreceptoren, net toen Mathias onder gekerm en tandengeknars zijn schoenmaat – 41 – op zijn voetzool liet tatoeëren bij de beroemde Tattoo Bertje in Oostende. Onder hypnose voelde Staf dan weer niets toen Miranda, de lieftallige assistente van Tattoo Bertje, zijn schoenmaat – 41 – op zijn voetzool tatoeëerde.

In een gesprek met de hypnotiseur Patrick Pickart verklapte de dubbel en dwars gehypnotiseerde en volkomen pijnloze Staf ondertussen dat hij in wegrestaurants een hang naar balletjes in tomatensaus niet kon onderdrukken. Toen alles achter de rug was, bleek zijn schoenmaat eigenlijk 42 te zijn.

Ik leerde uit dit programma dat een auto geenv eiligheid biedt bij blikseminslag – kooi van Faraday? Ammehoela! – en toen Staf in een speciale uitmonstering aan een geweldige kunstmatige bliksem – 500.000 volt – blootstond, zag ik dat de de begeleidende Nederlandse professor zijn pret niet op kon. Ook komisch was Mathias wiens mond in een windtunnel een lubberende liggende acht werd.

De broers Coppens werden ook aan een simulatie van barensweeën onderworpen: dat had ik al eerder gezien in ‘Proefkonijnen’ en in ‘De wereld draait door’, toen Jan Mulder – ‘zwoegen zul je als je baart’ – in helse pijnen het leven schonk aan enkele toch nog beleefde krachttermen. Het apparaat dat zulke barensweeën kan opwekken, is vast al te koop in de betere feestartikelenwinkel. Om aan te tonen dat vrouwen beter tegen dat soort pijn bestand zijn dan mannen – zo’n krachtmeting werd het weer – onderging Dina Tersago, die in het echt nog niet heeft gebaard, ook zo’n simulatie. A penny for her thoughts.

Ze gaf nauwelijks een kik, terwijl Staf ondertussen in tranen om genade smeekte, en Mathias zodanig kermde dat een nekschot ineens heel humaan ging lijken. Kijk, mochten vrouwen niet tegen de specifieke pijn van barensweeën bestand zijn, dan bestond de menselijke soort, met inbegrip van de vrouwen, allang niet meer. En dat ze tegen zo veel pijn kunnen, is in deze tijd mooi meegenomen als ze tegen het glazen plafond aanknallen.

Ook aardig aan ‘Het lichaam van Coppens’ is dat Staf en Mathias er volop broers in zijn, en jonger dan in werkelijkheid, en weer in spottende competitie met elkaar, alsof ze het ouderlijk huis, en mogelijk het bijbehorende stapelbed, nog lang niet hadden verlaten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234