null Beeld

Dwarskijker: 'Mercator'

'Mercator' is een grootscheeps spelprogramma te land, ter zee en wie weet ook wel in de lucht. Wellicht is het ontstaan uit heimwee naar de kijkdichtheid van 'De Mol'. Het zou ook het gevolg van een onverwerkt verleden in de maritieme padvinderij kunnen zijn. Het draait om kandidaten die, terwijl ze aan teambuilding doen, vooral hun eigenbelang niet uit het oog mogen verliezen, met alle listen en lagen van dien.

Rudy Vandendaele

Kortom: het stilaan oude wijsje. Niemand is in dit spel voor de volle honderd percent betrouwbaar, zoals in de echte samenleving, en ook wel zoals in 'De Mol'.

De kandidaten, een berekende graai uit alle bevolkingslagen minus de koninklijke familie, moeten zich staande houden aan boord van een fraaie driemaster, de Artemis, die op een onbekende eindbestemming afstevent: die laatste haven moeten zij door middel van codes en met behulp van een astrolabium, een voorbode van de gps, zien te achterhalen. Het zou me niet verbazen dat we weldra het woord 'astrolabium' vaker dan gewoonlijk te horen zullen krijgen op het droge.

In elke aflevering nemen twee teams - telkens anders samengesteld - het tegen elkaar op, en alleen de winnende equipe krijgt de code. 't Is al met al een heel gedoe, en tussendoor moeten ze ook nog ingewikkelde knopen leggen, soms hoog in het want. Ik vrees dat ik een onverbeterlijke landrot ben. En een dito luchtfietser in het weekend.

In de tweede aflevering had zich al een groepsdynamica ontwikkeld die de pezige Christel, een ervaren zeilster, ertoe aanzette om het bijdehante huisvrouwtje Linda - ''t is niet omdat ik niet lang naar school ben geweest dat ...' - de waarheid te zeggen: 'Ik denk dat jij mij niet kunt uitstaan.' Daar hebben de programmamakers vast op geklonken, want wrijvingen zijn altijd prijs in de reality van alledag. Christophe, een jongen die tot staving van zijn identiteit min of meer de gedaante van een punk aanneemt, leek voorzichtigjes verliefd te zijn op Roos, een meisje over wie ik heden niets anders staande kan houden dan dat ze op en top een meisje is. Roos zag hem met haar ogen open ook wel zitten, maar het geval wilde dat uitgerekend zij in deze aflevering van de afvalwedstrijd het haasje was, en dus schielijk naar huis moest. Ook daar zullen de programmamakers wel een toast op hebben uitgebracht. Andermans hartzeer doet het altijd goed bij het kijkerspubliek.

Dwarskijker: 'Mercator' (2)

Dit keer meerde de Artemis aan in de Noorse havenstad Bergen, die een lust voor het oog is, ook omgezet in televisiebeelden. Zelfs de vormgeving van dit programma doet me aan 'De Mol' denken: kosten noch moeite, cinematografische allure, en zoevende, op Sensurround berekende geluidseffecten die momenten van spanning - ze ontgaan me in dit programma enigszins - kracht bij moeten zetten. In Bergen moesten de twee teams een zogeheten Bruegeltafel klaarstomen met Noorse streekproducten: vis dus. Alsof er nog niet genoeg gekokkereld wordt op de televisie. Kon ik het helpen dat ik even aan de formule van het programma 'Gentse Waterzooi' moest denken? Als dat al denken ís, tenminste.

Toen de vis klaar was, moesten ze om het meest passanten aantrekken die trek hadden en bereid waren hun bord helemaal leeg te eten. Het verliezende team kwam in de eliminatieronde terecht, die alweer ongegeneerd naar 'De Mol' verwijst: de kandidaten nemen plaats achter een batterij laptops, en moeten vragen beantwoorden over wat ze in Bergen zoal gezien en geleerd hadden. Bij monde van presentator Thomas Vanderveken, een keurige jongen die ik intuïtief zonderlinge hobby's toedicht, gaat 'Mercator' en passant een minimum aan toeristische informatie niet uit de weg, opdat we vooral niet zouden denken dat het zomaar een spelprogramma is.

Laat ik maar gauw bekennen dat ik liever wat meer van Bergen had gezien en wat minder van deze overigens vaardig in beeld gebrachte uitsloverij te land, ter zee en wellicht ook in de lucht. Wat de zonderlinge hobby's van Thomas Vanderveken betreft: ik denk aan zingen in een koor dat uitsluitend naakt voor het voetlicht treedt, op geheime adressen - zonder uitnodiging kom je er niet in. Een bariton, schat ik.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234