null Beeld

Dynamo: Magician Impossible

Nog niet zo lang geleden volstond het om een wit konijn uit een hoge hoed tevoorschijn te kunnen toveren (‘En... hóp!’), maar wil een goochelaar tegenwoordig nog enigszins naar adem kunnen happen tussen de moordende concurrentie, dan moet hij al horizontaal van wolkenkrabbers naar beneden kunnen wandelen of volwassen manspersonen minstens een halfuur door de lucht laten zweven.

Noud Jansen

Ongeëvenaard in deze hooglijk entertainende disciplines is Steven Frayne alias Dynamo, de Britse illusionist wiens bij wijlen verbluffende programma ‘Magician Impossible’ vanavond aan een nieuw seizoen begint op Discovery Channel. Op onze vraag hoe het ooit voor hem begonnen is, toverde hij in een handomdraai volgend antwoord tevoorschijn.

Dynamo «Ik ben als kind in magie geïnteresseerd geraakt via mijn grootvader, door wie ik het grootste gedeelte van mijn jeugd ben opgevoed – mijn vader zat in de cel en mijn moeder had het lastig om rond te komen. Mijn grootvader had een truc waarbij hij groene en rode lucifers van doosje liet veranderen, simpelweg door met zijn vingers te knippen: ik vond dat zo fascinerend dat ik niet veel later zelf ook ben beginnen te goochelen met behulp van een goocheldoos uit de speelgoedwinkel. Dat ben ik blijven doen tot mijn elfde, toen mijn grootvader me een aantal van zijn geheimen is beginnen te verklappen. Hij leerde me onder meer een truc waarmee ik de pestkoppen die me na school over en weer gooiden of in een rijdende vuilnisbak de heuvel afduwden, te slim af kon zijn. Ik heb moeten beloven om die truc met me in het graf mee te nemen, maar het komt erop neer dat ik er de kracht van mijn tegenstanders mee wegneem. ’t Is alsof ik schoenen van duizend kilo draag – onmogelijk om me dan nog op te tillen. Die truc gebruik ik nog altijd in mijn tv-programma: één keertje heb ik ’m zelfs toegepast op David Haye, de voormalige wereldbokskampioen bij de zwaargewichten, en zelfs hij slaagde er niet in om me op te tillen.

»In mijn kindertijd droomde ik er ook altijd van om over water te kunnen wandelen, omdat ik op de lagere school om de haverklap door twee jongens in een vijver werd gegooid. Die droom heb ik een paar jaar geleden waargemaakt: in het eerste seizoen van ‘Magician Impossible’ heb ik daadwerkelijk over water gewandeld.»

HUMO Een truc die enkel de Heiland je ooit heeft voorgedaan.

Dynamo «Ja, maar Hij deed het op het Meer van Galilea en ik op de Thames: da’s toch een stuk gevaarlijker, want de Thames is één van de meest verraderlijke rivieren ter wereld. Maar ik beschouw mijn beroep als een kunstvorm, en als kunstenaar ben ik bereid om grote risico’s te nemen – ik lééf voor mijn vak. Niet dat ik roekeloos ben, maar ik wil mezelf wel steeds verder pushen. Het publiek verdient dat, vind ik.»

HUMO Waarvoor dank. Hoe is het overigens met je gezondheid? Onze vorige afspraak werd gecanceld omdat je in allerijl naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd.

Dynamo «Ja, mijn excuses nog. Ik heb de ziekte van Crohn, waardoor ik altijd pijn in mijn maag krijg wanneer ik eet – af en toe krijg ik een serieuze opstoot.

’t Is ongeneeslijk, helaas, dus ik zit ermee voor de rest van mijn leven.»

HUMO ’t Zou fijn zijn als je met je magie ook je ziekte te slim af kon zijn.

Dynamo «Haha, ja, dat zou geweldig zijn. Maar weet je, op een bepaalde manier ben ik mijn ziekte wel degelijk te slim af met mijn magie. De euforie die je krijgt wanneer je een moeilijke truc goed uitvoert, is krachtiger dan alle pijn.»

HUMO Rest ons de vraag hoe jij er ooit in bent geslaagd om over water te lopen.

Dynamo «Sorry maat, no can do. Regel één van het Handboek voor Goochelaars: verklap nooit een truc.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234