null Beeld

E-Ring

Een 'West Wing' die zich in de buitenste schil van het Pentagon afspeelt: zo zult u 'E-Ring', een Amerikaanse serie uit 2005 en vanaf vanavond op VT4, het vaakst omschreven horen. Aan het torenhoge niveau van 'West Wing' kan het naar verluidt niet tippen, maar 't is toch een signalement waard.

Redactie

Het betreft immers een productie van Jerry Bruckheimer ('CSI', 'Without a Trace', 'Pirates of the Caribbean', 'Pearl Harbor', 'Con Air' en nog een stuk of honderd titels) én het kan bogen op een hoofdrol van Dennis Hopper, een man die wij sinds 'Blue Velvet' ('Baby wants to fuck!') altijd het voordeel van de twijfel gunnen. Al was het maar omdat we niet anders zouden durven.

'Het Pentagon: een boeiende werkplek!'

DENNIS HOPPER (Col. Eli McNulty) «Zowat iedereen zal zich weleens afgevraagd hebben hoe het er in het Pentagon precies aan toegaat. 'E-Ring' heldert dat mysterie op: heel interessant, al was het maar omdat het Pentagon het grootste kantoorgebouw ter wereld is. 't Is de zetel van het ministerie van Defensie, en er werken meer dan 28.000 mensen!»

- Hoe ben je in 'E-Ring' beland?

HOPPER «Taylor Hackford, één van de regisseurs, heb ik ontmoet op een feestje net nadat hij de Oscar voor Beste Regisseur gewonnen had voor 'Ray'. Hij vroeg me of ik ooit dacht aan tv-werk. Ik zei: 'Geen haar op mijn hoofd!' Waarop hij: 'Fantastisch, dan wordt het een des te grotere verrassing als je dit goed vindt' - en hij stopte een televisiescript in mijn handen. Het werd helemaal grof toen hij daarna zei dat de opnames twee dagen later al begonnen. Maar al mijn bezwaren vielen weg toen ik zag wat een geweldige rol ze voor me in petto hadden. Het is een soort update van de rol die George C. Scott speelde in 'Dr. Strangelove'. Ik was meteen verkocht.»

- Keek je vroeger niet neer op acteurs die zich langdurig verbonden aan één televisierol?

HOPPER «Toen ik net begon met mijn carrière, viel ik nog liever dood dan een vaste rol in een tv-serie te vertolken. Ik zag niet in hoe een acteur ooit nog geloofwaardig in een film kon meespelen als hij zich had geprostitueerd voor het kleine scherm. Onzin natuurlijk. Clint Eastwood, Steve McQueen, Jim Garner en een heleboel anderen hebben het tegendeel ruimschoots bewezen.»

- Je rol in 'E-Ring' wordt vaak vergeleken met die van Jack Nicholson in 'A Few Good Men'. Jack was vroeger één van je beste vrienden; zien jullie elkaar nog?

HOPPER «O ja, de hele tijd. We hebben een tweewekelijkse golfafspraak. Als we in zijn club spelen, mag hij met het golfkarretje rijden; als het bij mij te doen is, rij ik. Anders komt er toch maar gekibbel van, en als ik één ding geleerd heb in mijn carrière, dan wel dat je met Jack Nicholson maar beter geen ruzie maakt.»

- Waarover hebben jullie het dan?

HOPPER «Doorgaans over hoe we oud we zijn en over hoe verwonderlijk het eigenlijk wel is dat we, ondanks alles, nog steeds leven. Daar valt doorgaans genoeg over te zeggen.»

imdb: E-RingKlara: Dennis Hopper - vele legendes in één

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234