null Beeld

'Echte verhalen: De buurtpolitie' op VTM

Goniometrie, gerontofilie, grappen van Geert Hoste: er zijn in deze wereld meer dan genoeg verschijnselen die ons dagelijks versteld doen staan. Eén daarvan, en het beste bewijs dat die verschijnselen niet noodzakelijk hoeven te allitereren om onze mond te doen openvallen, is het succes dat 'Echte verhalen: De buurtpolitie' te beurt valt op VTM.

Niet dat ons hoofdschudden langs de zijlijn iets uitmaakt: de scriptedrealityreeks - een betere contradictio in terminis kunt u niet bedenken - was maandagavond al aan haar vijfde seizoen toe. Bijna onopgemerkt - het programma beweegt zich voort in de vroege avond, tussen thuiskomen en de tafel dekken - maar desondanks toch geen tegenspraak duldend qua kijkcijfers.


Lees ook: 'Scripted reality van de bovenste plank: De Buurtpolitie' »

Scripted reality blijft een interessant fenomeen. Bij om het even welk programma waarin acteurs opdraven, kun je als kijker met een gerust hart veronderstellen dat er ook geacteerd wordt. 'De buurtpolitie' doet echter nog een schep boven op dat axioma: de acteurs in kwestie acteren wel, maar houden nog ietsje verbetener dan hun doorsneecollega's vol dat ze dat níét doen. Het doel is immers om een realityprogramma à la 'Het leven zoals het is' te bekomen, maar dan geacteerd. Een mens kan zich afvragen wat het nut daarvan is als het resultaat hoegenaamd niet is zoals het leven daadwerkelijk ìs, maar dat is een slecht idee: zulk denkwerk leverde ons maandag een stevige migraine op.

Het helpt ook al niet dat die illusie van waarheid voortdurend té dik in de verf gezet wordt door de acteurs in kwestie. Omdat het succes van scripted reality staat of valt met de goedgelovigheid van de kijker, wijzen de hoofdrolspelers er voortdurend op dat ze écht wel mensen vertolken, en niet alleen uniformen. Agenten dollen voortdurend met elkaar alsof de camera onzichtbaar is, en laten zelfs niet na om tijdens een onderzoek luidop in lachen uit te barsten, om zich vervolgens om te draaien en voor de camera die ze net nog negeerden, doodserieus samen te vatten wat ze net meegemaakt hebben. Het resultaat van die gekke tegenstelling is dat 'De buurtpolitie' stuurloos schippert tussen 'Het leven zoals het is' enerzijds en 'De kolderbrigade' anderzijds.

Dan zijn er nog de verhalen die nagespeeld worden in 'De buurtpolitie', allemaal waargebeurd, maar zo ongeloofwaardig dat je ze gerust als urban myths kunt beschouwen. Een onrustwekkende verdwijning van een vrouw eindigde in het ziekenhuis, waar ze belandde na een bus shampoo verward te hebben met isolatieschuim. Bij een ander geval werden bloemen van graven gestolen - de schuldige bleek de opzichter van het kerkhof, die de bloemen elke week aan zijn vrouw schonk. 'Se non è vero, è ben trovato,' mompelde een beschonken Italiaan ooit. Hij had vast nooit 'De buurtpolitie' gezien: als de verhalen erachter niet echt gebeurd zijn, zijn ze namelijk ook al niet bijster goed bedacht. Laat staan dat ze goed geacteerd zijn. Onlangs bereikte ons het nieuws dat een échte agent na zijn uren bijkluste als acteur in 'De buurtpolitie'. Een veelzeggend toeval, want met zulke prestaties kun je ook de andere hoofdrolspelers in 'De buurtpolitie' bezwaarlijk acteurs noemen. Of misschien is dat wel de bedoeling bij scripted reality? Ja, kijk, als het ons nòg een migraineaanval kost om dat uit te vlooien, laten we het liever in het midden.

'Echte verhalen: de buurtpolitie' is er voor die mensen die reality-tv qua dramagehalte nog lang niet sappig genoeg vinden, maar die de plotlijnen van de doorsneedramaserie te moeilijk vinden om te volgen. Er zou naar verluidt een aanzienlijke groep kijkers zijn die denkt in 'De buurtpolitie' naar échte agenten te kijken. Altijd fijn als recensent als je punt voor je gemaakt wordt.


Quote

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234