null Beeld

Eedaflegging Barack Obama

Gelijktijdig met de vierenveertigste president van de Verenigde Staten wordt ook een nieuwe VRT-correspondent voor Amerika ingezworen: Johan Depoortere keert terug naar Brussel, Greet De Keyser zal voor de VRT de eerste legislatuur van Barack Obama coveren. Het is De Keysers tweede tour of duty als Amerika-correspondent - ze volgde ook al de eerste Bush-jaren voor de nieuwsdienst.

Raf Weverbergh

HUMO Obama's verkiezing was een zeer emotioneel moment ginds aan de overkant.

GREET DE KEYSER «Het was een echte ontlading. Ik denk dat ik nog maar één keer in mijn leven soortgelijke taferelen heb gezien, en dat was toen ik in 1994 in Zuid-Afrika was tijdens de allereerste democratische verkiezingen: iedereen wist op voorhand wie er ging winnen, en toch stond iedereen dankbaar met de handen in de lucht. Dat was in Amerika ook het geval. Ik heb mensen op straat op de knieën zien vallen, met tranen in de ogen. Zo blij dat zoiets mogelijk was in hun land. Bijzonder aandoenlijk.»

HUMO Is die roes inmiddels al weg, of blijft de Obama-manie nog een beetje hangen?

DE KEYSER «Dat valt wel mee. Hij wordt natuurlijk hoe langer hoe meer met concrete problemen geconfronteerd. De benoeming van zijn kabinet, bijvoorbeeld, levert af en toe wel kritiek op. Zo is zijn keuze voor Leon Panetta als nieuwe CIA-baas niet overal in goeie aarde gevallen. Panetta is een Democraat met relatief weinig ervaring op het vlak van spionage: sommigen vinden dat Obama beter iemand van de CIA zelf had geselecteerd, een insider. Maar ik kan me eigenlijk geen enkele CIA-baas herinneren waarover géén discussie bestond.

»Het valt ook op dat hij veel mensen heeft opgevist uit de vroegere Clinton-administratie, maar dat hoeft niet te verbazen: ook in zijn campagne heeft hij altijd veel beroep gedaan op Clintons ex-medewerkers.

»De realiteit begint dus in te zinken, maar dat wil niet zeggen dat er geen hoge verwachtingen meer zijn. Integendeel: het wordt alsmaar duidelijker hoe groot de verwachtingen wel zijn. Het gaat nu zo verschrikkelijk slecht in de VS dat zelfs Republikeinen hopen dat Obama het beter gaat doen dan zijn voorganger.»

HUMO Waarmee gaat president Obama zich bezighouden? Is er al een soort honderddagenplan uitgelekt?

DE KEYSER «Hij heeft al een aantal keer gesproken over prioriteiten: de economie komt op de eerste plaats, gevolgd door de oorlog in Irak en de gezondheidszorg. Maar alleen over zijn economische plan heeft hij ook al toelichting gegeven - bijna dagelijks zelfs. Hij heeft onder meer aangekondigd dat hij in de eerste twee jaar drieënhalf miljoen banen wil scheppen. Bush wilde dat doen door de schulden van bedrijven over te nemen, Obama wil de belastingen verlagen voor bedrijven die werk creëren: toch een andere aanpak. Maar over Israël of Gaza houdt hij de lippen nog stijf op elkaar.»

HUMO Bill Clinton lag destijds al onder vuur nog voor hij een stap in het Witte Huis had gezet: de haat van het rechtse kamp was visceraal. Is dat bij Obama ook zo?

DE KEYSER «Nee, veel minder. De situatie is ook helemaal anders: Obama komt aan de macht van een land in oorlog, dat bovendien midden in de grootste economische crisis sinds de jaren dertig zit. Dat maakt dat de kritiek zeer voorzichtig is.

»Er is nog een verschil: Obama is tijdens de campagne vooral aangevallen op zijn onervarenheid en - onderhuids - op zijn huidskleur. Het Whitewater-schandaal, waar de Clintons mee om de oren geslagen werden, ging over jarenlange praktijken in een schemerzone tussen het legale en het illegale: dat is van een andere orde. Obama draait gewoon nog niet lang genoeg mee op het nationale politieke toneel om dat soort dingen al achter zich aan te slepen.»

HUMO Hillary Clinton werd van bij aanvang uitgespuwd als first lady, zeker toen ze verklaarde dat ze niet van plan was om in het Witte Huis koekjes te zitten bakken: ze wilde wégen op het beleid. Is Michelle Obama verteerbaarder?

DE KEYSER «In de glossy's vragen ze zich natuurlijk wel af wat ze zal dragen tijdens de inauguratie, maar in de serieuze pers wordt over de nieuwe first lady nog vrij weinig bericht.

»Michelle Obama houdt zich vrij low profile: sinds de verkiezingen heeft nog maar één interview gegeven - samen met haar man dan nog. Met opzet, denk ik. Ze is precies zoals Hillary een verstandige vrouw die meer in haar mars heeft dan koekjes bakken voor de gasten van haar man.»

HUMO Jij bent er ooit in geslaagd George W. Bush te strikken voor een interview: ligt je fax al klaar bij The Office of the President-Elect?

DE KEYSER (lacht) «Wat had je gedacht? Ik heb Bush twee keer kunnen interviewen, maar ik zou het véél interessanter vinden om Barack Obama te interviewen. Ik zal mijn best doen, maar het is niet gegarandeerd dat het lukt. Ik moet weer van nul beginnen, en er heel veel tijd in steken.»

HUMO Je wordt weer officieel de VRT-correspondente voor Amerika na een loopbaanonderbreking van drie jaar: was er sprake van roestvorming?

DE KEYSER «Nee, eigenlijk ben ik al sinds mei weer volop aan de slag. Ik heb de hele verkiezingscampagne meegemaakt, John McCain zien verliezen in Arizona, nu ben ik volop bezig met die inauguratie, en tussendoor heb ik nog een boek geschreven ('Halfweg tussen liefde en haat', red.): 't is niet dat ik al die tijd op mijn luie kont heb gezeten, hè.»

HUMO Je hebt het restaurant van je vriend in Washington helpen opstarten: heb je nooit de aandrang gevoeld om je volop in het entrepreneursbestaan te storten?

DE KEYSER «Nee. Ik ben wel geboeid geraakt door het ondernemerschap hier - Amerika is daar echt voor gemáákt. Maar de journalistiek blijft toch in mijn bloed zitten. En ik zou niet eens van job mógen veranderen, want volgens mijn visum mag ik alleen maar als journalist werken voor de Belgische media. En ik heb geen zin om ruzie te krijgen met de Amerikaanse immigratiedienst: die kunnen bijzonder streng zijn!»

Vanavond ook in Koppen XL: Barack Obama

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234