null Beeld

Eels: Mark Oliver Everett

Vatten wij het leven van E kort samen: life’s a bitch and then you survive. Op 10 april, de dag van het eerste van twee uitverkochte concerten van zijn groep eels in het Koninklijk Circus, wordt de brombeer vijftig, en hijzelf is daar nog het meest van al verbaasd over: ‘Ik had nooit gedacht dat ik dat zou halen.’

Dit weekend al ligt de tiende studioplaat van eels in de winkel, ‘Wonderful, Glorious’ – een titel die gerust kan dubbelen als recensie.

Mark Oliver Everett, zoals E voluit heet, liet vijf jaar geleden het autobiografische ‘Things the Grandchildren Should Know’ op de wereld los: een boek met genoeg ellende om tien levens te vullen, maar gelukkig doorspekt met de droge humor die de aandachtige luisteraar ook in zijn muziek ontdekt. Sindsdien heeft hij niet veel zin meer om over zijn verleden te praten. ‘Ik heb er een streep onder getrokken. Het blijft een deel van wie ik ben, maar ik wil het niet herkauwen.’

Dat betekent niet dat E voor zijn songs niet meer uit persoonlijke ervaringen put. In 2009 en 2010 bracht hij in veertien maanden tijd drie platen uit: het met wellust geïnjecteerde ‘Hombre Lobo’, het in eenzaamheid verzuipende ‘End Times’ en ‘Tomorrow Morning’, waarin een nieuwe liefde opbloeide. Het was duidelijk dat de thematiek van die platen de grillige lijn van zijn gevoelsleven volgde.

We zitten in een hotelkamer in Londen met een bijzonder fraai uitzicht over Kensington Gardens. ‘Ik heb hier al vaker gelogeerd, maar dit is de laatste keer. Ik ben die valse brandmeldingen spuugzat. Vannacht was het weer raak: om half drie moest ik mijn bed uit. Ik heb nadien amper nog geslapen.’ Het verklaart zijn vermoeide blik. Desondanks blijft E – baard van drie weken, sjofel petje op het hoofd, lichtjes loensend – every inch a gentleman.

HUMO We hebben drie jaar moeten wachten op ‘Wonderful, Glorious’. Een lastige bevalling?

E «Absoluut niet. Vorig jaar hebben we in één maand tijd de songs geschreven en ingeblikt. De rest van de tijd heb ik me steendood zitten vervelen (lacht).»

HUMO Dat zal wel.

E «Neen, echt. Na drie platen en twee wereldtournees was ik compleet uitgeput. Ik had rust nodig, véél rust. Alleen: na een paar weken ontdekte ik dat rusten stierlijk vervelend is.

»Helemaal niks doen was compleet nieuw voor me: ik was het gewend om dag en nacht met muziek bezig te zijn. Vroeger bevond mijn homestudio zich in de kelder. Ik kon opstaan, koffie zetten, en in mijn onderbroek wat zitten prutsen. Dat is er niet meer bij: omdat ik in de loop der jaren alsmaar meer materiaal heb aangesleept, kon ik er op het einde amper nog mijn kont keren. Daarom heb ik mijn studio verhuisd naar een huis in de buurt. Voor mij is dat net iets minder praktisch, maar het voordeel is dat we eindelijk een ruimte hebben waar we met z’n vijven kunnen samenspelen. Die energie voel je volgens mij in de nieuwe plaat.

»We hebben nu ook alle muziek samen geschreven. Een primeur! Na twee wereldtournees was ik erachter dat de vier kerels achter mij (gitaristen The Chet en PBoo, bassist Koool G Murder en drummer Knuckles, red.) zulke geweldige muzikanten zijn, dat ik wel een oen zou zijn om het niet te proberen. (Denkt na) Het was een vreemd gevoel om de teugels los te laten. Ik stond in het verleden ook open voor ideeën van anderen, alleen: als ik dacht dat het niet goed was, dan probeerden we het niet. Deze keer hebben we ook ideeën uitgeprobeerd die me niet aanstonden, en met succes! Bleek dat ik het geregeld bij het verkeerde eind had. Een wijze les.

»We hebben samen honderden shows gespeeld, en nu ook nog eens een plaat gemaakt, we vertoeven graag in elkaars gezelschap… Ik durf te stellen dat eels tegenwoordig een échte groep is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234