null Beeld

eels - Meet the eels: Essential eels Vol. 1 1996-2006

eels (kleine e) is zogezegd een groep, maar we weten intussen wel beter: het is de broeikas waaronder Mark Oliver Everett, bijgenaamd E (grote E), zijn allegaartje van deuntjes & wijsjes & wijsheden tot leven laat komen.

Charlie Poel

Het verhaal van E leest als een roman vol rampspoed - zie ook het interview in de TTT-pagina's van Humo 3515 of zijn zopas verschenen autobiografie 'Things the Grandchildren Should Know' (subtitel: 'Rock Music! Death! Crazy People! Love!'). En toch worden wij altijd weer vrólijk van de man zijn liedjes en zijn, euhm, verwrongen levenslust! Dat komt omdat E onder zijn donkerste, giftigste en meest terneerdrukkende teksten (altijd van uitzonderlijk hoog niveau) graag opgewekte meezingers schuift. En omgekeerd: met hetzelfde wrange plezier zet hij blije woorden op sombere muziek. Altijd prijs, altijd gewonnen. En zijn troetelwoord 'fuck' (plus afgeleiden) is zelden ver weg - er bestaat zelfs een website waar geturfd wordt hoe vaak E het vierletterwoord gebruikt. En zo contrastrijk en tegenstrijdig is ook zijn muziek: van ongedwongen Beach Boys-achtige fun fun fun tot bijtende noise of woeste electro-erupties.

U hebt intussen geen excuus meer om géén handvol eels-platen in huis of op de iPod te hebben, want aan lof van de Humo-medewerkers heeft het nooit ontbroken, herlees maar eens de jubelrecensies in het archief op de site. Hun stelling: aan een leven zonder 'Beautiful Freak', 'Electro-Shock Blues', 'Shootenanny!', 'Blinking Lights and Other Revelations' of 'With Strings: Live at Town Hall' mankeert iets.

Dat manco kan nu in één moeite weggegomd worden: op 'Meet the eels: the Essential eels Vol. 1 1996-2006' is het beste uit een decennium eels verzameld, van de debuut-ep 'Novocaine for the Soul' tot de live-cd 'With Strings', een oeuvre van welgeteld 1 ep en 7 cd's. Natuurlijk is de keuze van de songs arbitrair, maar als prille ontdekking van E's wacky world is het een aanrader. Trouwens door de meester zelf gesuperviseerd.

We vergeven hem grootmoedig dat hij voor 'Rock Hard Times', 'Suicide Life', 'Beautiful Freak' en 'To Lick Your Boots' niet eens een plaatsje vond, en dat hij te stiefmoederlijk over 'Electro-Shock Blues' is heengegaan (alleen '03 Speed' en 'Climbing to the Moon', die laatste dan nog in een remix). Speciallekes: de cover van 'Get Ur Freak On', 'I Need Some Sleep' (uit de 'Shrek 2'-soundtrack) en de dvd 'eels Video Collection' met twaalf clips.

Voor de diehards is er tegelijkertijd, maar apart te koop: de dubbel-cd 'eels: Useless Trinkets: B-Sides, Soundtracks, Rarities and Unreleased 1996-2006', een selectie van livesongs, covers, BBC-radio-opnames, bijdragen aan soundtracks, remixes, B-kantjes en onuitgegeven nummers, door E himself uitgekozen. Het kostte hem naar verluidt twee jaar.

Bij die opmerkelijke covers zowel The Hollies ('Jennifer Eccles') als Prince ('I Could Never Take the Place of Your Man', 'If I Was Your Girlfriend'), zowel een tekstueel op zijn lijf geschreven 'At the Dark End of the Street' als een verrassend en teder 'Can't Help Fallin' in Love' (de B-kant van 'Souljacker Part 1' uit 2001).

Bonus bij deze dubbel-cd: de dvd met het eels-optreden op het Amerikaanse Lollapalooza-festival 2006. Voegt 'Useless Trinkets' ('nutteloze prullen', typische E-humor) iets toe aan het oeuvre van eels? Voegt mayonaise iets toe aan uw puntzak friet? Ziedaar het antwoord!

Toptracks: Mr E's Beautiful Blues - Love of the Loveless - If I Was Your Girlfriend (live) - Taking a Bath in Rust

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234