null Beeld

Een airbag voor bejaarden? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Het gebeurt helaas maar al te vaak: een slinks slingerend snoer op de grond, een kwalijk karpetje, een stevige stoeptegel die om ondoorgrondelijke redenen een halve centimeter naar omhoog is gekomen, en hup! Daar gaan onze bejaarden ten gronde. Wat een onschuldige struikeling lijkt, kan vreselijke gevolgen hebben: ontwrichte gewrichten, knappende knoken, barstende botten en leeglopende ligamenten. Gelukkig heeft de TU Delft daar wat op gevonden: de airbag voor neerwaarts donderende oudjes.

'Velen raken verslaafd aan hun nieuwe beweeglijkheid'

Enkele onderzoekers ontwikkelden een comfortabele gordel met drie airbags: twee aan de zijkant en één achteraan. Fatale valpartijen behoren daarmee tot het verleden. Onze voorouders landen op een zacht luchtkussen, en door de weerbots staan ze in de meeste gevallen meteen weer stevig rechtop, voor ze beseffen wat er gebeurd is. Hoe staat de medische wereld tegenover deze nieuwe technische toepassing?

Dr. Koen De Zeulder «We hebben ze al uitgebreid getest in De Herfstglans, een schitterend wooncentrum voor senioren. Mijn medewerkers hebben zich daar goed mee geamuseerd. Touwtjes werden op enkelhoogte gespannen, vloeren kregen plasjes olijfolie en op minder goed verlichte plekken lieten we skateboards en knikkers achter. En daar gingen onze oudjes! Verschrikte kreten galmden door het hele gebouw. Maar niet één ouderling heeft zich bezeerd. Die airbags deden hun werk naar behoren.»

HUMO De test was dus een succes?

De Zeulder «In eerste instantie wel. De bewoners voelden zich veilig en begonnen vlotter te bewegen. Maar velen raakten snel verslaafd aan hun nieuwe beweeglijkheid. ‘Het kan geen kwaad als ge omvertottert, Fons. Kijk maar!’ Daarop zegt zo’n Fons: ‘Wa? Huh?’ Hij heeft het namelijk niet goed gezien. Waarop de eerste bejaarde met een triomfantelijke grijns opnieuw zijn of haar voeten op een rondslingerend skateboard plaatst, vergetend dat de airbags reeds waren afgegaan. Met als resultaat een serieuze operatie en drie maanden revalidatie.»

HUMO Zulke incidenten zijn toch makkelijk te vermijden?

De Zeulder «Zeker. Het is gewoon een kwestie van geduldig uitleggen hoe die airbags werken. Maar de danslessen vormen een groter probleem.»

HUMO Is dansen een bron van valpartijen?

De Zeulder «Sommige dansen zíjn valpartijen! Denk maar aan de hedendaagse dans. Als de dansers na vijf minuten nog allemaal rechtop staan, begint het publiek van het cultureel centrum boe te roepen, en nog vijf minuten later verlaat iedereen verontwaardigd de zaal, omdat men zich bedrogen voelt.»

HUMO Onze oudjes doen toch niet aan hedendaagse dans?

De Zeulder «Nee, ze kiezen voor het populaire genre. In groep. De lindy hop, de macarena, een goeie ouwe square dance. Niks mis mee, zolang de muziek niet te luid staat. En dat was het probleem bij de tragische gebeurtenissen in De Herfstglans.

»Een groepje kwieke tachtigers wou zich aan de hucklebuck wagen, een choreografisch wangedrocht uit de jaren 70. De muziek stond een beetje te stil, dus die werd wat harder gezet. Maar toen kwam die fatale bassdrum, die de airbag triggerde van iemand die te dicht bij een luidspreker stond. De airbag ging af! En de strandbal die plots op het achterwerk van de dame in kwestie verscheen, duwde de volgende danser omver. Zo ontstond een domino-effect. Met korte, nijdige knallen vlogen de dansers alle kanten op. Omdat de ruimte te klein was voor het volume van de opgeblazen airbags, lagen de dansers plots metershoog op elkaar gestapeld. Sommigen werden zelfs door de open ramen naar buiten gestuwd. De danszaal bevond zich op de tweede verdieping; gelukkig beperkten de airbags en de struiken beneden aan de gevel de letsels enigszins.»

HUMO Het was wellicht erg schrikken.

De Zeulder «Inderdaad. De dansers lagen op elkaar gestapeld in vier, vijf lagen. Het hele zaaltje was volgestouwd. De reddingswerkers konden het lokaal niet eens betreden. Er was maar één optie: prikken! Er werden dus snel wat vorken aangevoerd, en dat prikken ging vlot. Maar die arme mensen donderden van soms wel drie meter hoog op elkaar.

»Daarom zeg ik altijd dat... Eh, wat ik in zulke omstandigheden altijd zeg, schiet me nu niet meteen te binnen. Laten we het maar houden bij: daarom zeg ik altijd dat ik daarom altijd iets zeg. Duidelijker kan een mens niet zijn, toch?!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234