BART PRENEEL Beeld HUMO
BART PRENEELBeeld HUMO

CORONACRISISAPP

Een app tegen corona: ‘Toestanden zoals in Azië, dat kan bij ons niet’

Hoe raken we straks weer úít die vermaledijde lockdown? De kans is groot dat we met z’n allen een corona-app op onze telefoon zullen moeten installeren. Voor velen roept dat een schrikbeeld op van een Big Brother-maatschappij, maar volgens professor Bart Preneel hoeft het zo’n vaart niet te lopen. Zeker niet als de overheid gebruikmaakt van de app die is ontwikkeld door enkele Europese universiteiten, waaronder ook zijn KU Leuven.

Marc Van Springel

BART PRENEEL «Onder meer Israël en Zuid-Korea hebben een app ontwikkeld die de gps-gegevens van je telefoon gebruikt. Daar hebben wij bewust niet voor gekozen, omdat ze de privacy van de burger dreigt te schaden. Ons systeem maakt gebruik van bluetooth. Om het simpel uit te leggen: je telefoon stuurt een cijfercode uit die wordt opgepikt door andere telefoons rondom jou. Als iemand besmet blijkt, zullen alle telefoons die in de buurt zijn geweest met een bericht op de hoogte worden gebracht.»

HUMO Uit de wekelijkse coronabevraging van de UAntwerpen blijkt dat maar de helft van de respondenten bereid is zo’n app te installeren, omdat ze zich zorgen maken over hun privacy.

PRENEEL «Daar is geen reden toe. Onze app is open source, wat betekent dat we de code die erachter zit openbaar maken. Zo kan iedereen zien dat er geen addertjes onder het gras zitten.

»In Singapore kan de overheid achterhalen welke burger bij welke code hoort. Alle codes worden er ook centraal verzameld. Als zo’n database lekt, zit je met een gigantisch privacyprobleem. Je zou die gegevens ook kunnen gebruiken om te zien wie de quarantainevoorwaarden niet heeft nageleefd, of wie er allemaal in de buurt was als er een moord is gepleegd. Wij denken dat het beter is om de informatie niet te verzamelen. Dan kan ze ook niet worden misbruikt.»

HUMO Veel mensen zijn wantrouwig door de berichten die ons uit landen als China bereiken: daar heeft iedereen een app moeten downloaden die via een kleurcode bepaalt of je nog buiten mag.

PRENEEL «Er is een groot cultuurverschil tussen Azië en Europa. De burgers daar aanvaarden andere dingen van de overheid. In Zuid-Korea bijvoorbeeld heeft het systeem gewerkt, maar schond de app de privacy. De locaties van besmette mensen werden er namelijk gelekt. Dat kan leiden tot stigmatisering en zelfs geweld tegen geïnfecteerden. Dat zou in Europa niet kunnen.»

HUMO Hoe ver staan jullie al met de app?

PRENEEL «Ze is bijna klaar. Volgende week start een pilootproject in Zwitserland. Als de Belgische overheid ook voor de app zou kiezen, kan ons land daarna snel volgen. Er is overigens nog tijd genoeg. Zo’n app is pas nuttig wanneer het aantal besmettingen sterk is gedaald en zo ver zijn we nog niet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234