null Beeld

Een beest, een barones en een frats: de cadeaus van Sven Gatz

Na de laatste ministerraad van het jaar deed Cultuurminister Sven Gatz zijn collega-ministers van de Vlaamse regering vorige week een stapel vakantieliteratuur cadeau.

Tom Pardoen

HUMO Waren uw vorige boeken te moeilijk?

SVEN GATZ (lacht) «Niet echt. We proberen er wat variatie in te steken. We hebben al fictie, non-fictie, poëzie en strips gehad. Het leek ons leuk om nu kinderliteratuur uit te delen. Bovendien zijn een aantal collega’s grootvader geworden.

»Ik geloof trouwens dat veel kinderboeken ook prettig om te lezen zijn voor volwassenen. Ik ben opgegroeid met Jan Terlouw: ook als volwassene heb je iets aan zijn boeken.»

HUMO Heeft u de boeken zelf gelezen?

GATZ «Nee. Ik kies de boeken niet zelf, dat doet mijn persdienst samen met onze attachés literatuur. Ik heb ze wel zelf betaald.»

HUMO ‘De blauwe vogel’ van Maurice Maeterlinck heeft u aan Bart Tommelein cadeau gedaan.

GATZ «Het ligt misschien wat voor de hand om dat cadeau te doen aan een liberale collega, maar hij wordt grootvader. En ik denk niet dat hij het origineel gelezen heeft (lacht). Het is interessant dat een oud werk van de enige Belg die de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen heeft een nieuw leven krijgt door Carll Cneut, één van mijn favoriete kunstenaars.»

HUMO ‘Grote kunst voor kleine kenners’ heeft u cadeau gedaan aan Joke Schauvliege, die zelf ooit minister van Cultuur was.

GATZ «Een knipoog, niet meer dan dat. Als ik mijn collega’s elke keer zou schofferen, zouden ze mijn cadeaus niet steeds in dank aannemen.»

HUMO Aan Philippe Muyters heeft u ‘Beest in bed’ meegegeven.

GATZ «Philippe is een gepassioneerd sportman: ik neem aan dat hij op alle domeinen fit is.»

HUMO Over beesten in bed gesproken: Barones Mia Doornaert werd vorige week benoemd tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Daar is enige commotie over.

GATZ «Geen van beiden zal het graag horen, maar eigenlijk zijn vorig voorzitter Jos Geysels en Mia Doornaert perfect inwisselbaar (lacht). Het maakt niet uit met wie ik beter opschiet.»

HUMO Bleri Lleshi noemde Doornaert racistisch, omwille van haar columns.

GATZ «Als je iemand racist noemt, moet je klacht indienen: er bestaat een wet tegen racisme. Als liberaal vind ik dat Mia Doornaert recht heeft op haar conservatieve overtuigingen, en ik moet het niet met haar eens zijn om haar een goede voorzitter te vinden. Laat één ding duidelijk zijn: wij willen de politieke greep op het Fonds niet vergroten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234