ecologieJaap Tielbeke

Een beter milieu begint níét bij jezelf: 'Het belerende vingertje moet naar de politiek en de bedrijven wijzen'

Het klimaat redden door braaf te recycleren, te carpoolen en een linnen tasje te gebruiken in plaats van een plastic zak? Vergeet het, zegt de Nederlandse journalist Jaap Tielbeke, die net een boek uit heeft met de titel 'Een beter milieu begint niet bij jezelf'.

- Wat is er mis met mijn linnen tasje?

JAAP TIELBEKE «Op zich niks. Ik sla mezelf ook voor m'n kop als ik zonder tas bij de supermarkt sta en een plastic zak moet kopen. Maar het linnen tasje staat symbool voor een duurzame levensstijl, en ik denk dat we te lang zijn blijven geloven dat we op die manier deze overweldigende ecologische crisis het hoofd kunnen bieden.»

- Maar ons milieubewustzijn wordt toch groter? 'Vliegschaamte' is een nieuw woord, er zijn steeds meer vegetariërs...

TIELBEKE «Intussen loopt de vleesconsumptie nauwelijks terug. De industriële veehouderij aan banden leggen, dát is wat er moet gebeuren. Niet dat belerende vingertje naar anderen: 'O, doe jij nog steeds koemelk in je cappuccino?' Dat vingertje moet wijzen naar de politiek of de bedrijven die het systeem in stand houden.»

- Bedrijven willen dat we de schuld bij onszelf zoeken.

TIELBEKE «Een oliereus als BP zegt: wij leveren slechts wat de consument vraagt, dus kom niet bij ons aankloppen. Ik kan daar echt kwaad om worden. Oliebedrijven hebben nota bene actief het klimaatbeleid gedwarsboomd.»

- U zegt dus: een beter milieu begint bij de politiek?

TIELBEKE «Het is zo'n alomvattend probleem. Zoveel dingen moeten helemaal anders, hoe we wonen, eten, reizen... dat kan alleen door politieke besluitvorming, door wetgeving. Met een hoge CO2-prijs dwíng je bedrijven bijvoorbeeld tot innovatie.»

- De gewone man denkt: klimaatbeleid is mij te duur.

TIELBEKE «Die discussie is precies wat nodig is. Als je niet oppast, zijn het inderdaad de zwakke schouders die de zwaarste lasten van het klimaatbeleid zullen moeten dragen. Het frustrerende is dat politici dat 'gebrek aan draagvlak bij de gewone man' aanwenden om te verzanden in uitstelgedrag. Terwijl het anders kan. Denk aan het isoleren van sociale huurwoningen. Dat levert klimaatwinst op, de energiefactuur wordt lager en het levert werkgelegenheid op. Investeer in openbaar vervoer in plaats van in die Tesla's in welvarende wijken.»

- U ziet de coronacrisis als een voorbeeld van hoe het ook kan.

TIELBEKE «De coronacrisis laat zien dat we doortastende maatregelen kunnen nemen als er groot gevaar dreigt voor onze samenleving. Dat economische groei niet het belangrijkste is. Als we maar erkennen dat we in een ecologische noodsituatie zitten.»

- Gelooft u nog in een goede afloop?

TIELBEKE «Daar ben ik niet optimistisch over, maar ik weiger om me over te geven aan moedeloosheid. De kans dat we de klimaatdoelen van Parijs halen, wordt met de dag kleiner. Maar dan nog heeft het zin om door te zetten. Het maakt nogal een verschil of de aarde aan het einde van deze eeuw met twee, drie of vier graden is opgewarmd.» 

Jaap Tielbeke, 'Een beter milieu begint niet bij jezelf', uitgeverij Das Mag

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234