null Beeld

Een broodje onzin met Mac DeMarco

Mac DeMarco, de ‘goofball prince of indie rock’ (Pitchfork), ‘gelijke delen clown en gedeprimeerd wrak’ (NME) en ‘een mafkees die om onbekende redenen andere mafkezen aanspreekt’ (hijzelf).

Frederick Vandromme

'Ik heb in Taiwan eens in mijn broek gekakt op het podium. Zou interessante beelden kunnen opleveren voor mijn biopic'

De genoemde DIY-docu heet ‘Pepperoni Playboy’ (een halfuur prima puberalia) en de nieuwe plaat ‘Another One’. Een mini-elpee (acht songs) die zich in het zog van doorbraakplaat ‘Salad Days’ nestelt: rustige maar verslavende indiesongs, beschonken voortstrompelende gitaren en een sfeer die zowel bij de goede als bij de slechte dagen past, bij de afwas én bij seks. Niet iedereen is fan: Fat White Family-zanger Lias Saudi dreigt ermee ‘lid te worden van IS’ als DeMarco (25) niet ophoudt muziek te maken. De Canadees laat het van zich afglijden. Hij woont tegenwoordig aan Jamaica Bay; New York City, maar een uur rijden van de dichtste vegan shop, tattoozaak of espressobar. ‘Another One’ staat vol songs over gebrekkige liefdes, maar DeMarco haast zich te benadrukken dat het fantasie is, dat hij al zes jaar gelukkig is met zijn vriendin Kiera McNally. Is níét verzonnen: het thuisadres dat hij in de laatste seconden van ‘My House by the Water’ aan de luisteraar meegeeft, waarop hij iedereen uitnodigt om bij hem een kopje koffie te komen drinken.

HUMO Waarom zou je dat doen?

Mac DeMarco (blaast) «Man, ik heb geen flauw idee meer wat ik gedacht moeten hebben. Ik dacht gewoon helemaal níét, wellicht. Ik weet alleen dat ik me nergens zorgen over maakte. Het is theoretisch mogelijk dat iemand me bombrieven begint te sturen, maar in de praktijk lijkt het me onwaarschijnlijk.

»Het is ondertussen wel uitgegroeid tot iets raars.»

HUMO Hoeveel fans zijn er al komen aanbellen?

DeMarco «Een paar honderd, minstens. Gelukkig drinken we nogal veel koffie. Er staat dus bijna altijd een pot op het vuur, zodat we het volk op zijn minst iets kunnen aanbieden.»

HUMO Heeft het invloed op hoe je je fans ziet?

DeMarco «Die bezoekers vormen geen goede dwarsdoorsnede van mijn fans, denk ik. Vaak zijn ze nog extreem jong. En je moet hoe dan ook een bepaalde hoeveelheid vijzen verloren zijn om bij een volstrekte vreemdeling aan te kloppen en te zeggen: ‘Heeey, waar is de koffie?!’ Het zijn, kortom, de weirdo’s die van onder hun steen zijn gekropen. Maar: allemaal cool. Ik vertrek binnenkort op tournee: dan heb ik weer rust.

»Ik ga ervan uit dat de meeste liefhebbers van mijn muziek wat meer casual zijn, de oproep op de plaat gehoord hebben, maar denken: ‘Natuurlijk ga ik niet naar die klote-Mac zijn huis, wat denkt hij wel? Fuck that shit.’»

HUMO Om rond te komen heb je jaren geleden een tijdlang proefkonijn gespeeld voor medische experimenten. Hebben ze je achteraf verteld wát je in die tijd precies allemaal geslikt hebt, en wat de risico’s waren?

DeMarco «Ik denk graag dat ik nooit al te schimmige dingen heb genomen, maar je wordt niet geacht te weten wat je test. Meestal ook niet achteraf: ze moeten het op lange termijn ambigu houden of de resultaten van de test worden betekenisloos. (Haalt de schouders op) Het is een ervaring.»

HUMO Wat zijn de neveneffecten van een leven als fulltimemuzikant?

DeMarco «Het heeft me een stuk gekker gemaakt dan ik was. Ik bedoel niet: (gek stemmetje) ‘Woa man, I’m soooooo crazy!’ maar echt klinisch zot. Dat heeft te maken met het verre reizen – en vooral dan het vliegen. Te veel tijd doorbrengen op een vliegtuig is niet goed voor een mens. Je wordt er ziek van. Ik voel voortdurend hoe mijn lichaam mij signalen stuurt: ‘What the fuck ben je met me aan het doen, man?’ – en ik weet niet hoelang ik het nog kan negeren.»

HUMO Ik heb eens gelezen dat Lemmy van Motörhead, om gezondheidsredenen, ooit is overgeschakeld van whiskey naar wodka.

DeMarco «Ik heb ernstig overwogen om mijn wereldtournees met de boot af te werken. Maar dan zou ik het niet meer meemaken dat ik, zoals laatst, na een middagdutje op een Air France-vlucht wakker word met een song van mezelf op de vliegtuigradio.

»Ik ben ook fysiek verslaafd geraakt aan adrenaline. Op het podium voel ik ze door mijn bloedbanen stromen, en het einde van een tournee is altijd afkicken en dat voelt slecht. Idem: na een geweldig optreden voel ik me geweldig – on top of the fucking pops – maar na een dom concert voel ik het branden aan mijn hol. Dat is misschien het voornaamste neveneffect: voortdurend tussen extremen schommelen. Misschien ligt het gewoon aan mij.»

HUMO Een vleiende quote uit een Brits interview: ‘De kernkwaliteit van ‘Another One’ is dat de songs erop in harmonie met elkaar leven én elkaar nodig hebben om te bloeien.’

DeMarco «Er is ook in 2015 nog iets te zeggen voor een plaat die echt als een pláát klinkt. Misschien word ik een oude man, maar mijn muziek gaat ook steeds gemoedelijker klinken. Ik moet niet zonodig meer in elk nummer opnieuw de marathon én de 100 meter sprint winnen. Als ik tegen het einde van de plaat maar gezegd krijg wat ik wil zeggen, is het allang goed.»

HUMO Mensen blijven je overigens een slacker noemen, ondanks de ellenlange tournees en de snelheid waarmee je platen opneemt.

DeMarco «‘Slacker’ is dan weer de manier van de pers om mee te geven dat mijn muziek ontspannen klinkt.»

HUMO Zou de associatie je in het verleden parten gespeeld hebben?

DeMarco «Mogelijk. Labels, fans, journalisten, iedereen eigenlijk: wie over muziek praat, wil de dingen een naam geven. Een tegengif voor verwarring. Ik vind het omgekeerde interessanter. Daarom zeg ik zelf altijd dat ik ‘jizz jazz’ maak: net omdát het onzin is. Het vertelt de mensen niets over mijn muziek, zodat ze zelf moeten luisteren om er zich een mening over te kunnen vormen. Verwarring is goed.»

HUMO Wat vind jij zélf verwarrend?

DeMarco «Onzekere fans. Opvallend veel kids zijn me al komen bedanken voor het spleetje tussen mijn voortanden: ‘Je hebt me de moed gegeven om mijn eigen spleetje met trots te dragen. Je bent een voorvechter.’ Euh, wat? Waar hébben ze het over? Of: ‘Dude, ik had dit kledingstuk gekocht, het ziet er een beetje fout uit en ik was bang om erin gezien te worden. Tot ik zag dat jij het ook droeg.’ Echt? Kweek een stel ballen.»

HUMO Ik heb je in de review van ‘Another One’ een original genoemd. Wie is volgens jou een original?

DeMarco «Marlon Brando. Gek geworden in een vroeg stadium van zijn carrière. De allereerste megasuperster die ‘Fuck that shit’ zei tegen alle verwachtingen die men van ’m had, en die gewoon excentriek begon te doen om geen andere reden dan dat hij het zich kon veroorloven. Tegen het einde van zijn leven was hij compleet van de wereld los, maar wel op een manier die respect afdwong, vond ik. ‘No bullshit for Marlon’ was zijn persoonlijke motto: ik kan er ergere bedenken.»

HUMO ‘Straight Outta Compton’, de biopic over hiphoplegendes N.W.A., speelt nu in de zalen. Stel: iemand maakt over 25 jaar een ‘Straight Outta British Columbia’ over jou. Welke scènes moeten er zeker in?

DeMarco «Ik heb in Taiwan eens in mijn broek gekakt op het podium. Met de juiste kadrering en een toffe kleurenfilter zou dat interessante beelden kunnen opleveren.»

HUMO Waar moeten ze bij de casting van ‘Straight Outta British Columbia’ op letten?

DeMarco «De acteur die mij speelt moet een lul hebben die, op zijn minst, twee keer zo lang is als die van Lenny Kravitz.

»De kans dat het even spannend wordt als het verhaal van N.W.A. is klein. Ik heb nooit in de hood geleefd, deal geen drugs, mep weinig vrouwen af. Ik drink koffie, rook sigaretten en doe onnozel: that’s it. Ik zie meer brood in een professioneel gemaakte documentaire over mij, een soort ‘Classic Albums’. (Snel) Niet dat ik al een klassieke plaat gemaakt heb, of verwacht er ooit één te zullen maken.»

HUMO John Waters zei onlangs: ‘Ik vertrouw geen mensen die niet op zijn minst één nacht in de gevangenis hebben doorgebracht.’ Wie vertrouw jij niet?

DeMarco «Mormonen. They freak me out. De helft van de tijd is het niet eens hun schuld. Ik ben gewoon bang van mensen die te veel in hun eigen waarheid geloven. Je weet niet waartoe ze in staat zijn.»

HUMO Dat is min of meer wat mensen ook over jou zeggen: tegelijk zo vervuld van het geloof in eigen kunnen én zo onvoorspelbaar dat je niet weet wat je ervan moet verwachten.

DeMarco (geeuwt) «Goed zo.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234