null Beeld

Een cadeautje voor de juf? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Hugo Matthysen

Het schooljaar loopt op zijn laatste benen, de kids moeten afscheid nemen van hun lieve juf of meester. Dat doen ze graag met een cadeautje. Maar waar doe je een leerkracht nu écht een plezier mee? Met iets leuks uit de Blokker of Dreamland? Of iets wat de kinderen zelf in elkaar hebben geknutseld? We vroegen het aan dokter De Zeulder.

'50 euro is een absoluut minimum, 100 euro zou de norm moeten zijn'

Dr. Koen De Zeulder «Zelf iets knutselen is geen aanrader. Die papieren zonnebloemen en hartjes in kleurig karton raken zelden ongeschonden tot op het schoolplein. Dan moeten die kleintjes dingen afgeven met afgescheurde hoeken, verfrommelde strikjes of verf die al half is afgebladderd. Zo eindigt wat een feest had moeten worden met een trauma. Alleen een sadist wil zijn kind met zoiets opzadelen.»

HUMO Wat is dan wel een goed cadeau?

De Zeulder «Een simpel kaartje. Want al die zelf versierde bloempotten of glazen bokalen waar die snotneuzen ‘Voor de liefste juf’ op hebben gekliederd, nemen heel wat plaats in. Dat zijn toch gauw drie tot de rand gevulde inklapboxen die je naar het containerpark moet brengen. Maar een kaartje gooi je gewoon bij het oud papier, lekker simpel. En als zo’n kaartje in een omslag zit, kan de ouder daar discreet wat geld bij stoppen.»

HUMO Cash geld? Gaat dat niet wat ver?

De Zeulder «Helemaal niet. Een tussenspurt in de Tour wordt toch ook niet beloond met iets snoezigs dat door de vrouw van Christian Prudhomme in elkaar werd geflanst? Het ene gezin heeft het natuurlijk wat breder dan het andere, maar ik vind 50 euro een absoluut minimum, 100 euro zou de norm moeten zijn. De meeste leerkrachten zijn na zo’n lang schooljaar volkomen opgebrand, en de kosten van een goede therapie kunnen hoog oplopen. Ik weet waarover ik praat.»

HUMO Waarover praat u dan wel?

De Zeulder «Dat weet je toch?»

HUMO Ik vraag het maar even voor de zekerheid. Als iemand zegt: ‘Ik weet waarover ik praat’, lijkt het alsof de gesprekspartner niet weet waarover hij praat. Anders zou je zoiets toch niet zeggen?

De Zeulder «Bedoel je dat je niet weet waarover je praat?»

HUMO Nee, ik bedoel dat u schijnt te denken dat ik niet weet waarover u praat.

De Zeulder «Oké, nu kan ik volgen. Ik had het – zeg ik maar even voor alle duidelijkheid – over de kosten die een mentale opbranding met zich brengt. Ja, ik hou niet zo van dat Engelse jargon. Ik gebruik zelf graag de term geestelijke zelfcombustie. Want burn-out klinkt toch maar gewoontjes, alsof je dat kunt oplossen door dagelijks een halfuurtje te gaan joggen. Een geestelijke zelfcombustie is heel wat ernstiger, dat voelt iedereen aan. Daarvoor moet je naar een deskundige met bakken ervaring.»

HUMO Iemand zoals u?

De Zeulder «Dat is een waardevol inzicht! Ja, die geestelijk gecombusteerden kunnen bij mij terecht. En voor de leerkrachten die dit lezen: denk maar niet dat het je niet zal overkomen. Want als op de laatste schooldag blijkt dat je maar een goeie 500 euro hebt binnengehaald, en je collega van klas 4 ging vlot over de 1.000, wat gebeurt er dan? Dan denk je: ‘Waarom, o waarom?! Heb ik het dan zo slecht gedaan? Haten die ouders mij? Ben ik maar de helft waard van juf Roos of meester Jelle?’ Je gaat met hangende schouders naar huis, en je durft je partner niet vertellen dat je slechts een aalmoes hebt gekregen. Je blaft je kinderen af als ze vertellen dat hun juf zo blij was dat ze meteen naar Zalando surfte om de site leeg te kopen. Zo raak je aan de drank en de pillen. En dat zijn geen pillen die door mij werden voorgeschreven, want dan zou je toekomst er veel rooskleuriger uitzien!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234