null Beeld

Een col in Tirol: bondscoach Kevin De Weert over het WK wielrennen in Innsbruck

Als jonge renner reed Kevin De Weert (36) heel hard, het gerucht ging zelfs dat hij vroeg of laat een grote ronde zou winnen. Helaas is het leven geen eenparig versnelde beweging: De Weert werd één keer twaalfde in de Tour. Verder won hij geen enkele wedstrijd. Als bondscoach blijkt hij verrassend genoeg wel een winnaar, al is de kans klein dat een Belg zondag wereldkampioen wordt in Innsbruck. ‘Op de Olympische Spelen waren we ook geen favoriet. We zullen onze pionnen uitzetten en ermee spelen.’

Jan Antonissen

'Al die medailles wijzen erop dat ik wellicht toch íéts goed doe. Misschien maak ik wel gewoon lekker eten voor de mannen'

Acht Belgische profrenners heeft Kevin De Weert geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Oostenrijk, een klimkoers met liefst 4.600 hoogtemeters. Dat was geen makkelijke opdracht: ons vlakke land heeft geen overschot aan klimmers. Maar merkwaardig genoeg was er in de WK-selectie van De Weert geen plaats voor Thomas De Gendt, de recente winnaar van het bergklassement in de Ronde van Spanje. Het onbegrip was groot: we hebben eens een renner die hard bergop kan fietsen, en dan laat de bondscoach hem thuis.

HUMO Walter Planckaert zei in ‘Sportweekend’: ‘Als bondscoach zou ik Thomas De Gendt als eerste op mijn blad zetten.’

Kevin De Weert «Thomas De Gendt is een steengoede renner, in een rittenkoers zal hij altijd reclame maken voor de ploeg. Alleen, het WK wordt op één dag gereden. En Thomas weet zelden wanneer hij piekt. Dat is een risico. Ik heb hem aan het begin van de Ronde van Spanje verteld dat hij niet geselecteerd was. Daardoor is hij bevrijd gaan koersen, zegt hij zelf. Die trui van beste klimmer heeft hij ook voor een deel aan mij te danken (lacht).»

HUMO Je neemt wel Serge Pauwels mee. Die was zeven weken out na zijn val in de Tour.

De Weert «Je hebt een verlengstuk van jezelf nodig in de wedstrijd.»

HUMO Doe je het ook uit dankbaarheid voor zijn prestatie op de Olympische Spelen in Rio in 2016, waar hij als wegkapitein Greg Van Avermaet aan goud hielp?

De Weert «Dat ben ik niet vergeten, maar het staat los van deze selectie. Ik selecteer niet uit dankbaarheid, daar zijn de plaatsen iets te duur voor.»

HUMO Je bent niet bang om je nek uit te steken.

De Weert «Als ik doe wat de mensen op straat zeggen, kies ik voor de makkelijke weg. Dan heb ik met niemand problemen. Maar ik denk het liefst out of the box.»

HUMO Het parcours in Innsbruck is erg zwaar. Zijn vier kopmannen niet een beetje veel voor een land dat geen echte klimmers heeft?

De Weert «Ik noem ze geen kopmannen, het zijn vier vrije renners. Wij gaan niet aan de kop van het peloton rijden, wij gaan de koers niet maken. En tussen die vier heb je wel degelijk een hiërarchie.»

HUMO Er is slechts één kopman: Tim Wellens.

De Weert (onverstoord) «Het is zoals op de Olympische Spelen, toen waren we ook geen favoriet. We zullen de koers ondergaan en onze pionnen uitzetten, en we zullen met die pionnen spelen.»

HUMO De topfavoriet is de Fransman Julian Alaphilippe. Heb je met Laurens De Plus maar één renner van Quick•Step gekozen om clandestiene steun voor Alaphilippe te vermijden?

De Weert «Ik kijk niet naar de shirts van mijn renners. Dat speelt geen enkele rol. De ploegleiders weten en respecteren dat. Niemand heeft een opmerking gemaakt.»

HUMO Je bent ook bondscoach bij de amateurs. Daar vertrekken we niet als underdogs: Bjorg Lambrecht gaat voor winst.

De Weert «Bjorg Lambrecht én Steff Cras. Bij de amateurs mogen we de top drie ambiëren.»

HUMO Lambrecht zegt: ‘Ik ben van plan mijn naam in de geschiedenisboeken te schrijven.’

De Weert «De jeugd is tegenwoordig mondig. Dat vind ik oké. Lambrecht kán ook winnen. Ik heb liever dat hij zijn ambitie uitspreekt dan te zeggen: ‘Ik ga voor de top vijf.’»

HUMO Bij de junioren heb je er ook zo eentje: Remco Evenepoel, de wonderboy van het Belgische wielrennen. Die móét winnen, zo hoog heeft hij de lat voor zichzelf gelegd.

De Weert «Als je met tien minuten voorsprong Europees kampioen wordt, ben je uitzonderlijk sterk. Maar daar moeten nog dingen bij komen: de koers lezen, in waaiers rijden, tegenslag vermijden. Remco kan een groot renner worden.»

HUMO Kan hij ooit de Tour winnen?

De Weert «Als iemand de Tour ooit kan winnen, is hij het wel.»

HUMO Was het een goede move om al op zijn 18de prof te worden?

De Weert «Quick•Step was bang hem te verliezen, daarom hebben ze hem vastgelegd. Gelukkig zijn ze daar heel voorzichtig met jonge renners. Ze mogen hem niet verbranden, hè: 18 is wel erg jong om op het hoogste niveau te koersen. Maar misschien kunnen we hem volgend seizoen een gemengd programma aanbieden: wedstrijden met Quick•Step en wedstrijden voor min-23-jarigen met de nationale ploeg. Daar praten we in de winter nog over. Maar goed, voor hetzelfde geld wint hij meteen in de Ronde van de Algarve en kun je alle plannen opbergen.»

HUMO Acht je dat mogelijk?

De Weert «Remco zal niet verloren rijden bij de profs.»

HUMO Wie is het grootste talent bij de jeugd, Mathieu van der Poel of Remco Evenepoel?

De Weert «Van der Poel is wereldkampioen geweest bij de junioren en hij heeft al bevestigd bij de profs. Hij staat verder in zijn ontwikkeling, en hij is ook ouder. Maar wat Evenepoel bij de junioren laat zien, is nog nooit vertoond. Ik ken Remco vrij goed: Hij dacht voor het eerst aan fietsen op de klimstage die Carlo Bomans (de vorige bondscoach, red.) en ik voor de jeugd organiseren. Uit honderd jonge renners filteren we er vijftig, van wie we het vermogen als klimmer testen. We doen dat op basis van twee criteria: hun resultaten in een inspanningstest en hun motivatie.

»De vader van Remco had me een mail gestuurd. Eigenlijk was hij te laat, maar wat in die mail stond, prikkelde me. Remco had gevoetbald bij de jeugd vanAnderlecht, PSV en de Rode Duivels – hij wist wat topsport was. Ik ben afgegaan op mijn buikgevoel en heb beslist om hem een kans te geven.

»Zijn eerste test in het Luikse was oké, maar niet bijzonder. Toch hebben we hem enkele maanden later nog een keer laten testen, op de Ballon d’Alsace in de Vogezen: weer middenmoot. Hij was diep ontgoocheld, maar we hebben samen zijn resultaten geanalyseerd. Hij had nog een voetballerslichaam. Met minder gewicht zou hij hogere waarden trappen. Hij heeft zijn bovenlichaam laten wegsmelten, onder begeleiding is hij 7 kilogram vermagerd in vier maanden tijd, en de nieuwe test in de Vogezen was goed.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als iemand ooit de Tour kan winnen, is het Remco Evenepoel wel.'

HUMO Buitengewoon goed.

De Weert «Hij heeft de op één na beste tijd op de Ballon d’Alsace neergezet. Eén amateur was nog sneller, tot grote verbazing van Remco (lacht).»

HUMO Bjorg Lambrecht?

De Weert (hoofdschuddend) «Meer zeg ik daar niet over.»


Helemaal choco

HUMO Carlo Bomans zei in 2000 over jou als 17-jarige in Gazet van Antwerpen: ‘Kevin De Weert is wereldtop.’ Herken je iets van Remco Evenepoel in jezelf?

De Weert «Ik was wereldtop, maar Remco maakt meer indruk: ik heb nooit een koers gewonnen met tien minuten voorsprong (lacht). Onze drive is wel vergelijkbaar. Ik wist al vroeg wat ik wilde, en ik zat ook in de flow. Ik ging naar de amateurploeg van Rabobank, ik stroomde door naar de profs – het ging allemaal vanzelf. Ik had net als Remco een vast plan en een sterk hoofd.»

HUMO Bergop reed je zelfs Philippe Gilbert uit het wiel.

De Weert «Daarom zeg ik: een goede jonge renner wordt niet noodzakelijk een wereldprof.»

HUMO Je werd vierde en zesde op het wereldkampioenschap voor junioren, en je droomde van de Tour.

De Weert «In de Ronde van de Toekomst ging ik met de besten naar boven. Dat was toen nog een wedstrijd voor amateurs en profs jonger dan 25 jaar. Jaroslav Popovytsj, Filippo Pozzato, Thor Hushovd: de beste jonge profs waren daar. En ik werd vijfde.»

HUMO Tijdens je eerste stage met Rabobank reed je de grote vedetten, Erik Dekker en Michael Boogerd, naar huis.

De Weert «Op de eerste dag reden we in groep naar de Coll de Rates om onze conditie te testen. Aan de voet van de col kregen we de opdracht in de groene zone naar boven te rijden, dat wil zeggen: met submaximale inspanning, net onder de grens van de verzuring. Bon, we rijden in een stevig tempo naar boven en we vormen een groepje van vijf. Maar de ene na de andere valt weg, tot alleen Boogerd en ik overblijven. Boogerd lost ook en ik bereik de top met anderhalve minuut voorsprong. Dat had ik niet mogen doen.

»Aan het eind van de training, toen we met z’n allen terug naar het hotel reden, kwam Boogerd naast me rijden. ‘Doe rustig aan,’ zei hij. Hij zat erdoor, helemaal choco. En de ploegleider, Jan Raas, had dat gezien. In het hotel sprak Raas zijn kopmannen daarop aan: ‘Dat jonge kereltje rijdt jullie helemaal zoek.’ Hij zei het al lachend, maar het kwam hard binnen bij die jongens.

»Later in het seizoen ging ik, na een zonnesteek in de Ronde van Qatar, sukkelen met mijn conditie, maar ik hoefde als jonge Belg tussen al die Nederlanders niet op enig medelijden te rekenen. Ze voelden zich gekrenkt door de uitlatingen van Raas. Ze hebben me, hoe zal ik het zeggen, laten doen.»

HUMO Laten ploeteren?

De Weert «Dat is niet verkeerd verwoord.»

HUMO In ‘Bloedbroeders’ van Steven Derix en Dolf de Groot, een boek over de dopingpraktijken bij Rabobank, staat dat het beste spul voorbehouden was voor de kopmannen. Heeft dat jou parten gespeeld?

De Weert «Ik heb dat boek niet gelezen. Maar laat me duidelijk zijn: Geert Leinders (de Belgische ploegdokter van Rabobank, red.) heeft me nooit iets aangeboden, al ben ik wel geschrokken van wat in de pers is verschenen over doping in de ploeg.»

HUMO Je wist het niet?

De Weert «Misschien wílde ik het niet zien en ben ik het daarom niet gaan zoeken. In elk geval: ik ben blij dat ik niets aangeboden heb gekregen. Thomas Dekker is er wel op ingegaan, en je ziet waar hij nu staat. Hij is verbrand. Het is lastig voor hem om na zijn carrière in de koers te blijven.»

HUMO Je bedoelt: anders was jij nu geen bondscoach geweest?

De Weert «Voilà.»

HUMO Je hebt nooit iets verkeerds over Leinders gezegd.

De Weert «Geert heeft me wegwijs gemaakt bij Rabobank. Geen kwaad woord over hem: hij is een aangename, rustige man. Hij is hard neergesabeld, dat vond ik wel erg.»

HUMO Hij zou nu kunstgeschiedenis studeren aan een Nederlandse universiteit.

De Weert «Is hij intussen niet afgestudeerd? Ik weet het niet, ik heb geen contact meer met hem.»

HUMO Na je tweejarige verblijf bij Rabobank ben je naar Quick•Step verkast. Daar heb je het grootste gedeelte van je carrière doorgebracht als knecht. Verstandige keuze?

De Weert «Dat is geen keuze, daar rol je in. Spijt heb ik er niet van. De wereldtitel van Philippe Gilbert in Valkenburg in 2012 beschouw ik als het hoogtepunt van mijn carrière. Toen hebben we 170 kilometer op kop gereden, waarvan ik 120 kilometer voor mijn rekening heb genomen. Dat blijft een prestatie waar ik trots op ben, evenveel als op mijn twaalfde plaats in de Tour.

»Ik heb voor de grootste renners gereden: Mark Cavendish, Tony Martin, Sylvain Chavanel, Tom Boonen. Ze zullen zich allemaal positief over mij uitlaten. En ik heb goed mijn brood verdiend: ik mag tevreden zijn over mijn carrière. Niet iedereen kan uitgroeien tot kopman. Ik heb van dichtbij meegemaakt onder welke stress Tom Boonen stond tijdens de klassiekers. Hij was daartegen bestand, ik niet. Naar mijn gevoel was dat onmenselijk.

»In ‘One Year in Blue’, de film over Quick•Step in het seizoen 2016, kun je zien hoe Tom de ploegbus binnenkomt na zijn nederlaag tegen Mathew Hayman, in Parijs-Roubaix. De hele bus is down. En hij, die net de overwinning door zijn vingers heeft zien glippen, troost de anderen: ‘We komen volgend jaar terug, mannen.’ Dat moet je kunnen.

»Vaak hoor je renners na afloop van een wedstrijd verklaren: ‘Ik had ook kunnen winnen.’ Dat telt niet, hè. Je moet vóór de wedstrijd in de bus je hand durven op te steken: ‘Vandaag is het voor mij.’ Als de ploeg in jouw dienst rijdt en jij maakt het af: chapeau. Maar niet achteraf komen zeuren.»

HUMO Ben jij zestiende en twaalfde in de Tour geworden omdat het niet echt hoefde?

De Weert «Dat geldt zeker voor mijn zestiende plaats in 2010. In 2011 had ik van de ploeg carte blanche gekregen om me goed voor te bereiden: ik voelde me verplicht iets terug te geven.»

undefined

null Beeld

undefined

'Tom Boonen is een vriend en Philippe Gilbert ken ik al mijn hele carrière. Natuurlijk heb ik eerst met hen overlegd, maar ik heb wel zélf de beslissingen genomen.' (Foto: Philippe Gilbert, Tom Boonen en Kevin De Weert)'

HUMO Heb je in die periode niet te maniakaal voor de fiets geleefd?

De Weert «Bij klimmen gaat het om één ding: hoeveel watt je duwt per kilogram. Als wij allebei 400 watt trappen, zal ik met mijn 70 kilogram harder gaan dan jij met 80 kilogram. Zo eenvoudig is het. Mijn competitiegewicht was 70 kilogram. Daarmee klom ik goed genoeg om bij de beste twintig te zijn. Als ik bij de beste tien wilde zijn, moest ik vermageren. Met het oog op de Tour pleegde ik dus roofbouw: ik ging nóg minder eten. De ploegdokter, Yvan Van Mol, werd daar heel boos om. Mijn trainer, Paul Van Den Bosch, vond het ook niet kunnen. Maar een topsporter zit in een bubbel: ik luisterde niet naar hun waarschuwingen.»

HUMO Hoeveel woog je dan?

De Weert «67,5 kilogram. En ik ging met de beste renners naar boven in de Tour. Maar de versnelling aan de voet van de laatste col, de ultieme putsch van de knechten, kon ik niet aan. Ik liet een gat vallen en ik reed in mijn tempo naar boven, net achter de kopgroep.»

HUMO Hoe kreeg je die twee en een halve kilogram er nog af?

De Weert «Ik leefde op rijstwafels, en ik woog ook alle voedsel af, ik at geen grammetje te veel. Dat deed ik een week of vier, langer is echt niet mogelijk. Je speelt met je limiet, hè. Als je niet uitkijkt, breek je tijdens de Tour. En achteraf ben je een wrak. De mensen in mijn omgeving merkten het wel: mijn humeur was onder nul op zulke momenten. Vraag het aan mijn ex-vrouw: ik was onuitstaanbaar, ik had altijd honger. Maar ik had een hoger doel. Je mag het bestaan van een profrenner niet romantiseren: het is een job. Je moet voor jezelf uitmaken: hoe kan ik het meeste geld verdienen?»

HUMO Welk vetpercentage had je in de Tour?

De Weert «4 procent, onder de scanner.»

HUMO Dat wordt in de medische literatuur ten sterkste afgeraden.

De Weert «Ik heb er, zoals veel ronderenners, osteoporose aan overgehouden. Botontkalking. Ronderenners breken makkelijk hun botten, hè. Die plegen allemaal roofbouw. ‘Topsport is niet gezond,’ zegt Geert Leinders. Maar is wandelen in het park dat wel, met al die koolstofdioxide?»

HUMO Er is een woord voor wat jij deed: anorexia.

De Weert «Ik had geen probleem in mijn hoofd, ik wist wat ik deed. Na zo’n periode van vasten kon ik weer gewoon eten. Ik ben een bourgondiër, ik eet graag. Maar om te klimmen is er maar één regel: het aantal watt per kilogram.»

undefined

'Misschien wílde ik de dopingpraktijken bij Rabobank niet zien. Ik ben blij dat ik niets aangeboden heb gekregen, anders was ik nu geen bondscoach geweest ''

HUMO In 2013 ben je heel zwaar gevallen in de Ronde van Spanje.

De Weert «In de laatste tijdrit, waarin ik niet eens hard hoefde te rijden. Ik had net de optie in mijn contract gelicht, mijn beste contract ooit. Er stond veel wind, en ik reed op mijn tijdritfiets met hoge wielen over een brede weg: een bijtrapafdaling met twee vluchtheuveltjes, niks bijzonders. Ik keek op mijn teller: 70 kilometer per uur. Ik remde niet af, maar ik ging wel uit mijn beugels. Ik nam het eerste heuveltje en mijn wielen gingen even van de grond. Bij het tweede: opnieuw. Maar net op dat moment kwam er een windstoot van opzij. Ik werd weggeblazen, en ik schoof op mijn kont naar de zijkant van de weg: ik raakte met mijn scheenbeen de stoeprand, ik maakte een koprol, en ik dook met mijn hoofd in een betonnen waterbedding. Daar stuiterde ik nog eens uit, tegen een lantaarnpaal. Ongeveer alles in mijn lichaam was stuk. Tien breuken. Mijn nekwervels waren op drie plaatsen gebroken, inclusief de atlas, de eerste wervel, het pinnetje waarop je hoofd draait. Ik heb veel geluk gehad: als je atlas beweegt, stopt je ademhaling doorgaans.»

HUMO Heb je zoveel gebroken omdat je osteoporose hebt?

De Weert «Dat dacht iedereen, maar een specialist uit Leuven heeft dat later weerlegd: ‘Het is niet omdat je osteoporose hebt, dat je makkelijker je botten breekt.’ Op basis van die uitspraak hebben ze me bij Quick•Step uiteindelijk weer groen licht gegeven om te koersen. Voor één jaar, daarna moest ik weg. Dat begrijp ik wel: ik verdiende veel geld. En ze dachten: die raakt nooit meer op niveau.»

HUMO Je hoofd heeft drie maanden lang in een halo body jacket gezeten, een soort harnas dat op vier punten in je schedel was geboord en op je schouders was bevestigd. Hoe heb je dat beleefd?

De Weert «Dat viel nog mee. Maar ik had ook al mijn tanden gebroken, en die konden niet worden hersteld zolang ik die halo droeg. Tandpijn kan de hel zijn, hè. Daar heb ik veel over gezaagd (lacht).

»In het ziekenhuis was ik wel vergeten mijn whereabouts door te geven. Het gevolg was dat er thuis een brief in de bus zat: ik had een dopingcontrole gemist. Ik heb daar onmiddellijk tegen geprotesteerd met een aangetekende brief. Bon, enkele dagen later kom ik thuis, met een halo over mijn hoofd en een pin door mijn been, en wie belt daar enkele uren later aan? Een controleur van de Vlaamse Gemeenschap. Ik zeg: ‘Ik heb jullie net een brief gestuurd.’ Daar wist hij niets van, zei hij. Hij verontschuldigde zich: ‘In dat geval hoef je geen controle te ondergaan.’ Maar ik zei: ‘Ik doe het wel, anders is het een gemiste controle.’ Ik ben in mijn rolstoel naar het toilet gereden en ik heb voor de ogen van die man geplast. Hij moest zeggen wanneer het voldoende was. Ik kon zelf niet naar beneden kijken: mijn hoofd zat vast. (Zwijgt) Nu ja, ik mag niet klagen: Kevin Van Impe heeft nog controle gekregen de dag nadat zijn kindje was gestorven.»


Geen muizenissen

HUMO Na je val ben je niet meer op niveau geweest, ook niet bij LottoNL. Was het op?

De Weert «Integendeel, het ging prima bij LottoNL. Ik had een goede winter achter de rug, ik stond scherp. Maar toen probeerden ze een experimentele trainingsvorm uit: urenlang hardrijden op je nuchtere maag.»

undefined

'Victor Campenaerts volgt in tijdritten blindelings mijn instructies: 'Links! Rechts! Schakelen!' Hij doet alles wat ik zeg. Het lijkt wel PlayStation ''

HUMO Om vet te verbranden?

De Weert «Om je lichaam bepaalde stoffen te laten aanmaken in extreme omstandigheden. Maar mij bekwam het slecht. Ik was al behoorlijk mager, en het seizoen moest nog beginnen. Ik had geen punch meer. In de koers kwam ik altijd een tikje tekort. Na een stage in de Alpen, als voorbereiding op de Tour, deed ik mee aan de World Ports Classic: ik eindigde weer in een waaier waarin ik niet wilde zitten. Dat was de druppel. Ik kwam over de meet en ik zei tegen mijn ouders: ‘Dit was mijn laatste koers.’ Tegen de ploegleiding zei ik net hetzelfde, maar zij weigerden het te geloven: ‘Denk er nog enkele dagen rustig over na.’ Maar als ik iets heb beslist, kom ik daar niet meer op terug.»

HUMO Koersen met honger is niet slim.

De Weert «Maarten Wynants, mijn ploegmaat, zei achteraf dat zijn grote geluk was dat hij niet naar de Tour hoefde. In juli had hij enkele keren gebarbecued, zei hij, goed vettig gegeten, en op slag was hij er weer helemaal bovenop.

»Omdat de begeleiding van renners zo strikt gereglementeerd is, gaan ploegen het elders zoeken, in voedingssupplementen en nieuwe trainingsmethodes. Maar soms denk ik weleens: als ik bij Quick•Step was gebleven, was ik nu nog renner geweest.»

HUMOJe bent wel opmerkelijk snel bondscoach geworden.

De Weert «Carlo Bomans en ik hebben al lang een hechte band. Toen hij me tijdens mijn revalidatie opzocht, vroeg ik al lachend: ‘Heb je geen assistent nodig?’ Maar hij antwoordde in alle ernst dat hij mijn voorstel overwoog. Jos Smets, de directeur van de wielerbond, was daarvan op de hoogte. Toen ik weer ging koersen, raakte dat idee op de achtergrond. Maar Jos was wel de eerste die ik belde na de World Ports Classic. In drie maanden tijd heeft hij een baan voor me gecreëerd, als development coach en assistent van Carlo. Maar één jaar later kwam Carlo onder druk te staan. Hij zette een stap opzij, en de bond ging op zoek naar een nieuwe bondscoach.»

HUMO Ze hebben eerst met Peter Van Petegem gesproken.

De Weert «De onderhandelingen met Peter waren aan de gang toen ik ook een gesprek heb aangevraagd. De bond wist niet dat ik die ambitie had. Na het gesprek met voorzitter Tom Van Damme was het snel in orde.»

HUMO Voor de gemiddelde wielerliefhebber is het moeilijk te vatten: jij hebt als profrenner niets gewonnen, Peter Van Petegem heeft twee keer de Ronde van Vlaanderen en één keer Parijs-Roubaix op zijn naam staan. En toch word jij bondscoach.

De Weert «Een goede ploegleider is zelden kopman geweest. Patrick Lefevere, Wilfried Peeters en José De Cauwer waren allemaal knechten. Het is ook logisch: wij hebben geleerd voor een ander te denken.

»De taak van een bondscoach is eenvoudig: mijn renners mogen tot de dag van de wedstrijd geen muizenissen hebben. Het materiaal moet in orde zijn, het eten lekker, de tactiek duidelijk voor iedereen. In de wedstrijd moeten alle renners zich uitsloven, zodat de kopman aan de laatste vijftien kilometer kan beginnen zonder één trap te veel te geven. Een kopman moet de finale rijden. Denk je dat ik in de laatste ronde nog veel zeg? Dat heeft geen enkele zin. Een kopman reageert op de juiste impulsen, dát maakt van hem een kopman. Het gaat om zijn buikgevoel.»

HUMO Een coach wint nooit een wedstrijd?

De Weert «Hoe bedoel je?»

HUMO In de finale beslist de kopman, zeg je.

De Weert «Maar hij moet wel in de finale ráken. Ik ben de eerste om mezelf weg te cijferen in het succesverhaal van Greg Van Avermaet in Rio, maar in de finale zat hij wel waar hij volgens ons plan hoorde te zitten. Een plan dat ik drie maanden daarvoor met hem had gemaakt. Maar mensen vertellen liever dat ik geluk heb gehad.»

HUMO Word je onderschat?

De Weert «Ik denk daar niet over na. Ik doe het op mijn manier, en ik krijg veel terug. Cijfers liegen niet: zes medailles in drie jaar tijd.»

HUMO Zes?

De Weert (somt op) «Greg Van Avermaet: goud op de Olympische Spelen in Rio in 2016. Tom Boonen: brons op het wereldkampioenschap in Qatar in 2017. Victor Campenaerts: zilver op het Europees kampioenschap tijdrijden in Plumelec in 2016, goud in Herning in 2017 en goud in Glasgow in 2018. Wout van Aert: brons op het Europees kampioenschap in Glasgow in 2018. (Ironisch) Een kwestie van geluk, ongetwijfeld.»

HUMO De oude krokodillen, José De Cauwer en Eddy Planckaert, hebben al enkele keren flink naar jou gehapt.

De Weert «Leg de cijfers van De Cauwer als bondscoach eens naast de mijne: in acht jaar tijd heeft hij minder medailles gewonnen dan ik in drie jaar. Maar ik snap het wel: televisiecommentatoren moeten de discussie levendig houden. Dat is goed voor de kijkcijfers. Geen probleem.»

undefined

null Beeld

undefined

'Niet iedereen kan uitgroeien tot kopman. Ik heb van dichtbij meegemaakt onder welke stress Tom Boonen stond. Hij was daartegen bestand, ik niet.'

HUMO Was het ook geen probleem toen José De Cauwer na het wereldkampioenschap in Qatar zei dat je ten onrechte de kaart van de oude Boonen had getrokken?

De Weert «Wij hebben de kaart van Boonen én Van Avermaet getrokken, maar de tank van Greg was leeg na een zwaar seizoen. Dat kan gebeuren. Renners zijn geen robots.»

HUMO Het punt van De Cauwer was: jij hebt als renner moeten knechten voor Tom Boonen en Philippe Gilbert. Als bondscoach kon je onmogelijk plots bóven hen staan.

De Weert «Ik snap dat verwijt. Tom Boonen is een vriend, Philippe Gilbert ken ik al mijn hele carrière en met Greg Van Avermaet heb ik verscheidene wereldkampioenschappen gereden. Natuurlijk heb ik eerst met hen overlegd, maar ik heb wel zélf de beslissingen genomen. Dankzij het trio Boonen, Gilbert en Van Avermaet had ik een draagvlak als jonge bondscoach. Als zij niet achter mij stonden, was ik niet geloofwaardig voor de andere renners. Ik weet ook dat ik mijn leeftijd en mijn palmares tegenhad. Maar ik won meteen goud met Van Avermaet. En daarna zilver met Campenaerts en al die andere medailles, die erop wijzen dat ik wellicht toch íéts goed doe. Misschien maak ik gewoon lekker eten voor die mannen? (lacht)»

HUMO Heb je die slimheid uit de koers?

De Weert «Een knecht doet alles voor een kopman, ook het denkwerk. Een kopman denkt niet, die rijdt op instinct. Als Greg Van Avermaet in Rio Jakob Fuglsang achternagaat, voelt hij in een fractie van een seconde wat hij moet doen. Zoiets is uncoachable, wat bepaalde coaches ook mogen beweren. In een tijdrit heb je wel meer impact. Victor Campenaerts volgt mijn instructies blindelings: ‘Links! Rechts! Schakelen!’ Hij doet alles wat ik zeg. Het lijkt wel PlayStation.»

HUMO Wil je als bondscoach bewijzen wat je als renner niet hebt gekund?

De Weert «Ik wil nog goud op het wereldkampioenschap, dan heb ik overal het hoogste gehaald: Europees kampioenschap, Olympische Spelen, wereldkampioenschap. Ik moet grinta uitstralen als bondscoach, dat is goed voor mijn renners.»

HUMO Een behoorlijk hippe bondscoach, overigens.

De Weert «Ik kleed me hedendaags: een polootje is minstens zo goed als een hemdje.»

HUMO En een bondscoach met een sleeve tattoo.

De Weert «Maakt dat nog iets uit? Ik moet wel zeggen: ik kan nog alles verbergen onder een hemd, als het moet (lacht). Nee, serieus, in mijn gezicht zul je geen tatoeages zien.»

HUMO Rijd je nog met de fiets?

De Weert «Niet meer.»

HUMO En toch sta je zo scherp.

De Weert «Ik heb veel honger geleden in mijn leven, ik kan makkelijk een maaltijd overslaan. Ik eet ’s middags niet.»

HUMO Harde jongen.

De Weert «Dat heb ik van thuis. Correct maar hard, zo zijn mijn broer en ik opgevoed. Afspraken zijn afspraken, dat is nog altijd een heilig principe voor mij. Ik herinner me nog heel goed wat ik destijds bij Rabobank heb gezien: op de eerste training van het jaar kwam Oscar Freire, de toenmalige wereldkampioen, niet op tijd opdagen. We zijn zonder hem vertrokken (lacht). Zo moet het.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234