null Beeld

Een dag in het spoor van Peter Mertens, voorzitter van de PVDA

De PVDA is onpeilbaar. Op 14 oktober was de niet-traditionele partij dan ook de traditionele aan de peilers ontsnapte verrassing. Voorzitter Peter Mertens, stemmenkanon in Antwerpen, wist het peilloze succes te verklaren: de andere partijen hebben de mensen van zich vervreemd, de wijken opgegeven, het contact met het volk laten verwateren.

Bart Vanegeren

Hoe zou Mertens dat toch gedaan hebben, ruim acht procent van de Antwerpenaren aan de borst gedrukt krijgen? Humo volgde een dag lang het volksverbonden spoor van de PVDA-voorzitter.

Zaal Familia in Deurne, vijf dagen na de turbulente verkiezingszondag. Op vijfhonderd meter van de voormalige dokterswoning van Bart De Wever (N-VA) opent de PVDA haar Kiwi-Café: maandelijks wordt voor zes euro een driegangenmaaltijd en een maatschappelijk praatje aangeboden. De volkskeuken als wapen tegen de vereenzaming in de grootstad.

Tegen achten lepelen honderdvijftig kameraden zich door een dame blanche heen. Eén van hen, passerend met koffie van de bar, meldt knipogend: 'De burgemeester is gearriveerd.' Peter Mertens waait binnen en veroorzaakt een storm van gejuich. 't Is geen hysterie zoals voor een verlosser die de Rode Zee doet wijken, wel blijdschap om een held die zeeën van ellende probeert in te dijken.

Dirk Van Duppen verzorgt het welkomstwoord. Van Duppen is veel: voltijds huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, ontwikkelaar van het kiwimodel voor geneesmiddelen (het Nieuw-Zeelandse model waarbij alleen het goedkoopste middel wordt terugbetaal), luis in de pels van de farma-industrie, PVDA-districtsraadlid in Deurne, aanjager van het naar zijn model genoemde Kiwi-Café. Wat de dokter-doet-al niet is: een bevlogen volksmenner.

Maar vanavond kan hij applaus oogsten door simpelweg de verkiezingsuitslag voor te lezen: 'We hebben 9,8 procent in Deurne gehaald, evenveel als CD&V en Open VLD samen. Dat heeft drie zetels opgeleverd: evenveel als Groen, eentje meer dan SP.A, en eentje minder dan Vlaams Belang.' Het is inderdaad een prima resultaat in een verzuurd district - zes jaar geleden liep Vlaams Belang nipt de absolute meerderheid mis - met grote concurrentie op links - Erik De Bruyn (Rood), Maryem Almaci én Mieke Vogels (Groen) - en de slagschaduw van stemmenveelvraat Bart De Wever.

Van Duppen geeft de microfoon door aan Mertens, die in de loop van de campagne danig gegroeid is als spreker: 'De N-VA wil mensen verdelen. Ze wil de Antwerpenaren zelfs opzetten tegen een groep die hier niet eens woont: de Walen.' De vijandigheden met de grootste partij van Vlaanderen zijn geopend.

In stand-upstijl doet hij verslag van zijn passage twee dagen eerder bij de informateur van Antwerpen: 'We zijn dus woensdag bij Bart De Wever op bezoek geweest. Hij had de hele dag een blauwe pastron aan. Een blauwe plastron om Vlaams Belang te ontvangen, een blauwe plastron om Groen te ontvangen. Maar toen kwamen wij en hij was van plastron veranderd. Echt waar! Hij had een rode plastron aan. Hij stond er echt niet mee. Hij zal iets meer toegevingen moeten doen dan zijn plastron om onze kiezers gerust te stellen.'

Na een getelefoneerde slotzin - 'Ik dank u, en zet die ploat nu maar op' - wordt de held aan de mouw getrokken om een stuk of wat exemplaren van zijn bestseller 'Hoe durven ze?' te signeren, schouderklopjes in ontvangst te nemen, en te discussiëren met de kok, die de voorzitter verwijt eerst te verzoeken om ribbetjes op het menu te zetten en vervolgens te laat te komen voor het eten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234