null Beeld

Een 'digitaal condoom': hoe sexting weer veilig moet worden

Met .comdom helpt Telenet je veiliger sexten.

Sexting hoort plezierig te zijn, maar al te vaak worden seksueel getinte foto’s gedeeld met ogen waarvoor ze niet bestemd zijn. Des te pijnlijker wanneer de dader iemand is die je vertrouwt en graag ziet.

Er wordt nog te vaak gemakzuchtig aan victim blaming gedaan – ‘Dat meisje had maar geen foto moeten sturen’. Vroeger werd er dan ook gesensibiliseerd met de simpele boodschap ‘begin er niet aan’. Sexting werd onderzocht vanuit criminologische theorieën, als deviant gedrag. Maar ondanks de gevaren, heeft sexting ook voordelen voor de seksuele ontwikkeling én kan het relatiebevorderend zijn. Tijd om op een andere manier naar sexting te gaan kijken, dus. Zonder daarbij de gevaren uit het oog te verliezen. En daar wil Telenet bij helpen.

Met .comdom wilt het bedrijf ervoor zorgen dat je weer op een veilige manier pikante foto’s kan doorsturen. De app plaatst een watermerk op je foto waarin de naam en het telefoonnummer van de ontvanger van de foto verwerkt staan. Wanneer de foto uitlekt, is het dus vooral de ontvanger die ten schande valt. Verder kun je ook je gezicht onherkenbaar maken en een dampwaas over je foto plaatsen – alsof de foto verstopt zit in een aangedampte douche. Mooi initiatief, en dus besloten we om na de persconferentie even na te praten met seksuoloog Wim Slabbinck (u mogelijks bekend van ‘Blind getrouwd’) en Joris van Ouytsel, onderzoeker aan de UAntwerpen rond jongeren en sexting. ‘Doordat het online gebeurt, verbinden jongeren er geen real life-consequenties aan.’

HUMO Meneer Slabbinck zei tijdens de persconferentie dat de verantwoordelijkheid moet komen te liggen bij de ontvanger van een seksueel getinte foto. Legt deze app de verantwoordelijkheid niet juist bij het potentiële slachtoffer: de zender?

Joris Van Ouytsel «Dat heb ik me ook al bedacht. Maar ik denk dat het belangrijk is om technische hulpmiddelen aan te bieden. Momenteel is Snapchat de veiligste optie, terwijl ook daar veel kan mislopen. Natuurlijk moeten die technische hulpmiddelen gepaard gaan met bredere educatie. Er moet op beide sporen gewerkt worden.»

Wim Slabbinck «Het is goed dat zulke hulpmiddelen bestaan. Je laat je fiets ook niet los aan het station staan, hè. Het zou super zijn moesten we zo'n app niet meer nodig hebben, maar dat is misschien een utopie. Ik denk dat er meer moet ingezet worden op sensibilisering en preventie. Mensen moeten begrijpen wat de gevaren zijn.»

HUMO Zelfs op de bekendste pornosites vind je gelekte privéfoto's van celebrity's. Normaliseert zoiets de verspreiding van naaktfoto's niet?

Van Ouytsel «Dat is inderdaad een slecht voorbeeld voor jongeren. Dat doet me denken aan een onderzoek dat ooit gevoerd werd naar het verband tussen seksueel getinte muziekvideo's en sexting. Hoe vaker jongens zulke video's keken, hoe vaker ze vroegen aan een ander om een seksueel getinte foto door te sturen. Blijkbaar zijn ze erg vatbaar voor de scripts van muziekvideo's waarin mannen vrouwen achternalopen. Het zou dus een goede hypothese zijn om te onderzoeken of jongeren die in aanraking komen met die celebrity leaks ook in het echte leven sneller zulke foto's zouden verspreiden.»

Slabbinck «Ik denk dat je als volwassene wel moet beseffen dat naaktfoto's verspreiden niet normaal is. Maar niet iedereen staat met dezelfde middelen aan de start. Denk aan jongens die opgroeien in een vrouwonvriendelijke omgeving. Je moet zulke jongeren de kans geven om een context te creëren, hen leren stilstaan bij de impact die zulke zaken hebben.»

HUMO Beseffen jongeren dat het verspreiden van zulke foto's illegaal is?

Van Ouytsel «Vaak niet. Via het internet voelt alles veel minder echt aan, omdat het niet 'in de echte wereld' gebeurt. Daardoor verbinden ze er ook geen real life-consequenties aan. Om die reden durven slachtoffers dikwijls ook niet om naar de politie te stappen. Ze denken: dat is online gebeurd, dat is niet echt.»

HUMO Tijdens de persconferentie werd er ook gehamerd op de positieve kant van sexting. Hoe kan het een relatie bevorderen?

Slabbinck «Ten eerste kan het in een lange relatie iets zijn dat de spanning versterkt. In een prille relatie is het dan weer vaak een eerste aanraking met seksualiteit, voor er aan fysieke seks begonnen wordt. Een manier van aftoetsen.»

Van Ouytsel «Je hóéft natuurlijk niet aan sexting te moeten doen om een goede relatie te hebben. Volgens onderzoek maakt het een relatie niet per se gelukkiger – maar ook niet ongelukkiger. Voor een relatie die in het slop is geraakt, kan het natuurlijk wel een nieuwe vorm van seksueel experimenteren zijn.»

Download hier de app.


Deze week krijgt u bij Humo een gratis (echt) condoom!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234