null Beeld

Een GAS-boete aanklagen? Bel naar het ex-diensthoofd GAS

Hebt u de afgelopen tijd onterecht een GAS-boete gekregen? Geen paniek. Vanaf nu kunt u voor snel juridisch advies terecht bij Strybosch Consultancy. Een gespecialiseerd bedrijf opgestart door niemand minder dan het voormalige diensthoofd GAS van de stad Antwerpen zelf, Debby Strybosch.

nc

Sarah Wagemans, sympathisante van de burgerbeweging Occupy Antwerp, verslikte zich deze week bijna in haar koffie toen ze een mailtje doorgespeeld kreeg, gericht aan Occupy Antwerp. 'GAS-boete gekregen? Wij kunnen je helpen bij het opstellen van je verweer, advies geven of je de weg wijzen naar je beroepsmogelijkheden. De tarieven zijn zeer schappelijk en je bespaart (hoge) advocatenkosten. Tijdelijke actie: 'No win, no fee!' Meer info: www.stryboschconsultancy.be. Met vriendelijke groeten, Debby Strybosch. Oprichter van Strybosch Consultancy.'

'Deontologisch onverantwoord? Helemaal niet.'

'Debby Strybosch was tot in december vorig jaar diensthoofd van de afdeling Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) van de stad Antwerpen. Ze heeft zelfs de GAS-boetes die ik onterecht kreeg ondertekend,' legt Wagemans uit aan de telefoon. Wagemans kreeg in totaal drie boetes van telkens 150 euro. Volgens het pv omdat ze tot de leiding zou behoren van Occupy Antwerp, wat duidelijk zou zijn geworden tijdens drie niet-aangevraagde maar wel gedoogde acties.

Wagemans: 'Ik was met bordjes het plein opgewandeld, ik had vervolgens met stiften op die bordjes geschreven en ik was ook als laatste gebleven om de boel op te ruimen. Dat was volgens het pv een duidelijk bewijs van overlast en van mijn leidinggevende functie.'

'Debby Strybosch legde die sancties op. En die vrouw biedt nu haar betaalde diensten aan om diezelfde boetes aan te klagen? Hoe opportunistisch kun je zijn? Eerst geeft ze een arme stakker een GAS-boete en dan gaat ze die ook nog eens 20 euro uit zijn zak kloppen om zich daartegen te verzetten? Ik heb er maar één woord voor: degoutant.'


GAS-markt aanboren

Strybosch Consultancy laat er alleszins geen gras over groeien. Het bedrijf werft op Facebook en op het internet klanten. 'De maatschappij wordt steeds ingewikkelder. U wordt als burger steeds vaker geconfronteerd met wetten en u wordt geacht deze steeds te kennen. U komt dan ook ongetwijfeld al eens in een situatie waarbij u wat juridisch advies zou kunnen gebruiken. (...) Wordt u geconfronteerd met een GAS-boete van uw gemeente? U kan hiertegen reageren! Strybosch kan u helpen.'

HUMO U hebt deze maand het bedrijf Strybosch Consultancy opgericht om mensen te helpen GAS-boetes aan te klagen. Waarom eigenlijk?

Debby Strybosch «Mensen worden steeds mondiger en vinden meer de weg naar rechtsinstanties, maar vaak is er een gebrek aan juridische ondersteuning. Wij willen hen juridisch advies bieden zonder dat ze een beroep moeten doen op een advocaat.»

HUMO Zijn er zoveel mensen die hun GAS-boetes willen aanklagen?

Strybosch «We zijn nog maar enkele weken bezig. Maar sowieso zijn er wel veel mensen die verzet aantekenen tegen een GAS-boete. Ik weet nog niet of het een heel grote markt is.»

HUMO Hoe zoekt u die klanten?

Strybosch «Voorlopig is de reclame nog vrij beperkt. Ik heb een Facebook-pagina gemaakt, ik heb enkele berichtjes gestuurd om onze diensten bekend te maken, en natuurlijk heb je ook mond-tot-mondreclame.»

HUMO Blijkbaar promoot u zichzelf ook bij Occupy Antwerp.

Strybosch «Inderdaad. We hebben onze diensten ook aangeboden aan groepen die manifesteren tegen GAS-boetes. Als zij nog GAS-boetes hebben die ze willen aanvechten, kunnen ze bij ons terecht.»

HUMO Is dat niet een beetje gek, aangezien u destijds zelf de GAS-ambtenaar was die enkele sympathisanten van Occupy Antwerp boetes heeft gegeven?

Strybosch «Daar kan ik geen uitspraken over doen. Ik ben inderdaad een tijdje actief geweest als sanctionerend ambtenaar en ik heb inderdaad boetes gegeven aan mensen. Daarom heb ik ook een tijd gewacht om dit bedrijf op richten, zodat er geen samenloop meer kan zijn met boetes die ik nog heb gegeven voor de stad Antwerpen.»

HUMO Nochtans hebben die sympathisanten een zaak aangespannen voor de politierechtbank tegen door u ondertekende boetes. Die zaak loopt nog.

Strybosch «Het kan dat die gerechtelijke zaak nog loopt. Maar de interne procedure duurt maar vijftien dagen. Net daarom heb ik een aantal weken gewacht voor ik mijn diensten heb aangeboden. Sowieso kan het deontologisch niet dat ik zou optreden in een zaak waarin ikzelf sanctionerend ambtenaar was. Maar die vraag is mij ook nog nooit gesteld, hoor.»

HUMO Waarom vermeldt u niet op de website dat u zelfs diensthoofd GAS was?

Strybosch «Dat is niet nodig. Ik vermeld dat ik ervaring bij lokale besturen heb.»

HUMO Is het niet een beetje opportunistisch wat u doet?

Strybosch «Ik doe dit natuurlijk niet in dossiers waarin ik zelf boetes heb uitgedeeld. Dat kan zoals gezegd ook niet meer.»

HUMO Maar u vindt het geen probleem om geld te verdienen door te ageren tegen een systeem waar u zelf de leiding over had?

Strybosch «Nee. Het is net omdat ik die vakkennis enkele jaren heb opgebouwd bij de stad Antwerpen, dat ik denk mensen nuttig juridisch advies te kunnen geven in wat ze kunnen ondernemen. Ik ken het systeem beter dan elke andere jurist. Daarom kan ik mensen de weg wijzen.»

HUMO Dus u doet het ook vanuit een soort rechtvaardigheidsgevoel, om mensen te helpen.

Strybosch «We gaan daar niet flauw over doen. Dat speelt zeker mee. Maar het is niet de enige dienst die we aanbieden.»

HUMO U biedt ook uw diensten aan bij gemeentes die GAS-boetes willen uitdelen.

Strybosch «Inderdaad. Dat staat ook duidelijk op de website. Het is niet zo dat ik mij ineens wil manifesteren als de grote tegenstander van GAS-boetes. Ik wil gewoon mensen bijstaan die zich onheus behandeld voelen door die boetes, maar evengoed lokale besturen, zodat zij dat boetesysteem correct kunnen toepassen. Daar is zeker nog ruimte voor.»

HUMO Hoeveel kosten uw diensten?

Strybosch «Dat hangt af van het dossier. De prijzen zijn tamelijk laag. Het begint vanaf ongeveer 25 euro.»

HUMO 'No win, no fee', luidt uw tijdelijke promotie voor mensen die een GAS-boete willen aanklagen. Dat klinkt zegezeker. Omdat u weet waar de gaten zitten, en misschien ook dat er onterecht GAS-boetes zijn uitgedeeld?'

Strybosch «Die promotie dient om opgestart te raken. Ik kan mensen ook geen garanties bieden. Maar het is natuurlijk wel zo dat ik de gaten in het systeem ken.»

HUMO Samengevat: er is niets ongepasts aan wat u doet?

Strybosch «Nee. Deontologisch is er geen enkel probleem. Ik ben gestopt bij de stad Antwerpen, ik heb mezelf een wachtperiode opgelegd en ik ben dan voor mezelf begonnen op een terrein dat ik goed ken.»

Een dag later wil Debby Strybosch nog iets aan ons gesprek toevoegen. 'Ik zal geen zaken aannemen tegen de stad Antwerpen. Zelf zou ik daar geen deontologisch probleem mee hebben, maar de stad heeft mij dat vandaag gevraagd. Dus zal ik dat respecteren.'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234