null Beeld

'Een historische gemiste kans': het boekenprogramma van Canvas en VPRO komt er niet

Jan Leyers wist zich als presentator zo belangrijk dat hij de constructie heeft laten ontploffen. Chapeau als je dat kan! Hij is naar zijn vrienden van Telesaurus gegaan en heeft hun het programma op een dienblad aangereikt - de champagne stond waarschijnlijk koud.

Redactie

Donderdagavond 12 juni, uur of zeven. Jan Leyers neemt zijn gsm toevallig op in een studio in Asse, omdat hij een cola light uit de automaat trekt. Hij vindt me erg somber klinken als ik begin over het boekenprogramma van Canvas en VPRO dat hij zou gaan presenteren: 'Je klinkt alsof Ait Oud erbij betrokken is.' Hij weet duidelijk nog niet dat de VPRO eerder die dag de samenwerking heeft opgezegd. 'Oei! Is dat zo? Dan denk ik dat er nu moet staan: 'Jan Leyers: (verrast) 'Bedankt voor dit nieuws. En ik ga nu dringend een paar telefoons doen.''


'Het had 'Eén, twee, drie, daar heb je Ramsey!' kunnen heten,' gekscheert schrijver Ramsey Nasr als ik het moment ter sprake breng, voorjaar 2007, dat hij gevraagd werd de opvolger van het boekenprogramma 'Hier is... Adriaan van Dis' te presenteren. Maar hij zei dus nee.

Ramsey Nasr (foto Marco Mertens) «Ik vond het een heel grote eer, maar ik had een eenvoudige reden om het niet te doen: ik mag van mezelf níks meer aannemen tot mijn roman af is, daar werk ik al enige jaren aan. Bovendien wil ik veel dingen in mijn leven kunnen doen: schrijven en acteren zijn daar bij, maar presenteren eigenlijk niet. Dus mijn antwoord was snel geformuleerd: helaas maar...»

undefined

undefined


In september 2007 werd er een champagneglas geheven op het Canvas-VPRO-boekenprogramma dat voortaan de werktitel 'Oscar' mocht dragen. Die andere Nederlandse schrijver in Vlaanderen Oscar van den Boogaard was immers aan een gevulde tafel in Schoten bereid gevonden het programma te presenteren.

Oscar van den Boogaard (Foto Hollandse Hoogte) «Natuurlijk had ik meteen ja gezegd: als ik zo'n programma op mijn manier kon doen, gewoon iemand open, uit nieuwsgierigheid benaderen, waarom dan niet? Maanden na ons eerste gesprek is er dan een proefje geweest met Peter Verhelst, en dat vond ik een superinteressant gesprek. De VPRO zat mee te kijken, en iedereen was tevreden. Tot de netmanager het zag, en die zei: dit is te elitair. Het moest breder. Alsof een programma niet vanzelf breder wordt als het maar goed is.»

null Beeld

undefined

undefined


26 april 2008 had NRC Handelsblad een interessant stuk over het gezamenlijke boekenprogramma van Canvas en VPRO: de namen van het presentatieduo werden erin gelost: Leon Verdonschot, popjournalist en presentator van 'De Nationale Wetenschapsquiz' kreeg naast zich Jan Leyers om er soort 'literair Holland Sport' van te maken.

Jan Stevens (netmanager Canvas) «Ik vind Jan Leyers (foto Koen Bauters) een heel gedegen tv-maker. Daarnaast heeft hij contractuele afspraken met de VRT. Er is een exclusiviteitscontract, en zoals voor al onze gezichten zoeken we dan naar de meest opportune invulling op een bepaald moment.»

null Beeld

undefined

undefined

undefined


Midden mei stond in de krant dat Jos van den Bergh Canvas zou verlaten: 'Nieuw Canvasboekenprogramma verliest nu ook zijn eindredacteur'. Voor Jan Leyers werd het de aanleiding om het hem vertrouwde productiehuis Telesaurus erbij te halen.

Jos Van den Bergh «Hoe kan het dat commerciële, zelfbedruipende kranten en weekbladen in Vlaanderen dagelijks of wekelijks aandacht aan cultuur besteden, terwijl een zwaar gesubsidieerd mediabedrijf dat geen winst moet maken nul komma nul aan kunstactualiteit doet? Terwijl het zwart op wit staat in de beheersovereenkomst dat de VRT ook cultuurprogramma's moét ontwikkelen en daar veel geld voor krijgt. Waarom pikken we het dan dat de openbare omroep alleen spelletjesformats en microwave-televisie brengt?»

undefined

Was alles in orde nu Telesaurus het capaciteitsprobleem van de VRT onderving? Niet echt. Voor de VPRO werd die stap naar een productiebedrijf de aanleiding om af te haken.

undefined

Wat is er allemaal fout gelopen met het boekenprogramma van Canvas? Lees het vanaf dinsdag 17 juni in Humo 3537

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234