null Beeld

Eén jaar na de dood van Hugo Claus: zijn vrouw Veerle blikt terug

'Hij zal altijd in mijn hoofd zitten - hem wegdenken is onmogelijk.' Eén jaar na zijn dood: Veerle, de weduwe van Hugo Claus, blikt terug.

In een luchtig appartement in het hart van Antwerpen vat ik acuut een soort liefde op voor een jonge raskat, een oosterse korthaar: een slanke, pezige poes op hoge poten, toegerust met een benijdenswaardig lange en sierlijke staart. Ik had ook wel zo'n evenwichtsorgaan willen hebben, toch in bepaalde omstandigheden, als het weer eens laat is geworden in noodlottig gezelschap. Die kat is een aaibaar roofdiertje, zou je kunnen zeggen, en de verstrengeling van wild en handtam heb ik altijd onweerstaanbaar gevonden. Hij - 't is een katertje - miauwt sonoor. 'Hij heeft zijn kinderstem nog,' zegt de vrouw des huizes.

De heer des huizes was ook een kattenmens, maar vooral oneindig veel méér dan dat. Hij was namelijk Hugo Claus, een artistieke alleskunner zonder weerga, die op 19 maart 2008 op eigen initiatief het bestaan voor bekeken hield, om zijn waardigheid te bewaren en een doorwaakte nachtmerrie waarvan het einde zoek was te voorkomen. Alzheimer hield huis in zijn hoofd.

Ik ben te gast bij Veerle De Wit, zijn weduwe. Ik vraag haar met schroom - ik had liever nog wat over die gracieuze miauwer van gedachten gewisseld - of ze een heel andere vrouw was vóór ze Hugo Claus leerde kennen dan heden, nu haar man één jaar dood is.

VEERLE DE WIT «Heel anders niet, neen. Misschien was ik vrolijker. Ik denk dat iedereen met ouder worden minder vrolijk wordt. Je krijgt steeds meer te maken met verlies. In mijn geval niet alleen het verlies van mijn partner, maar de laatste jaren ook van een aantal intieme vrienden. Nu, dat is nog geen reden om te vinden dat ik nu iemand anders ben dan vroeger. Wijzer ben ik ondertussen wél.»

HUMO In welke mate heeft Hugo Claus je beïnvloed, áls hij dat al heeft gedaan?

VEERLE «Ik denk dat we, ondanks ons huwelijk, allebei gebleven zijn wie we altijd al waren, maar dat neemt niet weg dat Hugo ontegensprekelijk mijn mentor is geweest. Hij heeft me heel veel geleerd: hij heeft me op allerlei boeken gewezen, hij heeft me getoond hoe ik naar beeldende kunst moest kijken.

...»Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot mensen die meer wisten dan ik. Dat vond ik in ieder geval boeiender dan het omgekeerde.»

HUMO Hoe herinner je je de tijd dat je verliefd werd op Hugo Claus, en hij op jou?

VEERLE «Als allesoverweldigend. De eerste keer dat ik hem ontmoette, sloeg de vonk meteen over. Het enige wat ik nog kon denken, was: 'Die wil ik.' Het bleek wederzijds te zijn. 't Heeft nog wel eventjes geduurd, want ik was niet onmiddellijk beschikbaar: ik had toen een andere relatie.

»Vóór ik Hugo leerde kennen, was ik al enorm door hem gefascineerd: niet alleen wegens zijn werk, maar ook door het icoon dat hij was, de mythe. Na onze eerste ontmoeting heb ik hem met de auto thuisgebracht. We frequenteerden in die tijd hetzelfde milieu: dat van de Vlaamse film. 't Kon niet anders of we moesten elkaar opnieuw ontmoeten.»

HUMO Hoelang heeft het geduurd vooraleer je door de mythe heen kon kijken en de mens zag?

VEERLE «Niemand heeft Hugo ooit helemaal gekend. Ik ook niet. Hij heeft een deel van zichzelf altijd ontoegankelijk gehouden. Doordat hij ouder werd, en niet het minst door zijn ziekte, is er natuurlijk een stuk decorum weggevallen. Door die ziekte heeft hij zich veel meer laten kennen dan ooit zijn bedoeling is geweest.

»Natuurlijk was het ook zijn charme dat hij het overgrote deel van zijn leven ongrijpbaar is geweest. Die wolk van leugentjes waarin hij zich graag hulde en dat verhullende spel dat hij almaar speelde, maakten hem op z'n minst mysterieus.»

Lees het volledige interview in Humo 3577

Hugo Claus - De 7 HoofdzondenDe mijlpalen van Hugo Claus

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234